Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parcarea maşinilor, INTERZISĂ pe trotuar dacă nu se lasă loc liber de 2 metri pentru trecerea pietonilor. Proiect de lege la Senat

Publicat

masina pe trotuar O propunere legislativă înregistrată la Senat prevede mărirea distanţei ce trebuie lăsată liberă pentru trecerea pietonilor pe trotuar, de la un metru la doi metri, în situaţiile în care este permisă parcarea autovehiculelor în aceste spaţii. Iniţiatorul motivează că astfel se facilitează circulaţia persoanelor cu dizabilităţi şi se evit situaţiile în care părinţii cu copiii trebuie să iasă pe carosabil pentru a evita maşinile parcate pe trotuare.

Iniţiativa ar putea genera discuţii în rândul şoferilor, având în vedere că în unele cazuri, trotuarele sunt şi aşa înguste, iar locurile de parcare sunt o adevărată provocare, în unele zone din oraşe şi Capitală. Totuşi, siguranţa pietonilor este o prioritate, astfel încât senatorul independent Valeriu Todiraşcu consideră justificată această propunere.

În textul proiectului de lege pentru modificarea articolului 63 al OG 195/2002, se propune completarea cu articolul 6 ce prevede:

Administratorul drumului public poate permite oprirea, staţionarea sau parcarea unui vehicul pe trotuar, parţial ori total, numai cu respectarea marcajului şi numai dacă rămâne liber cel puţin un culoar de minimum 2 metri lăţime înspre marginea opusă părţii carosabile, destinat circulaţiei pietonilor”.

În expunerea de motive, iniţiatorul motivează prin următoarea situaţie:

„Circulaţia pietonilor şi persoanelor cu dizabilităţi care utilizează cărucioare cu rotile pe drumurile publice ale României a devenit un calvar din cauza autovehiculelor staţionate sau parcate pe trotuare. De multe ori, pietonii, inclusiv copiii însoţiţi sau nu de părinţi, sunt nevoiţi să utilizeze partea carosabilă a drumurilor publice, supunându-se riscului accidentelor rutiere”.

Potrivit sursei citate, OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice nu reglementează expres oprirea, staţionarea şi parcarea pe trotuare, aceste detalii regăsindu-se în Regulamentul de aplicare. Acesta prevede că este permisă oprirea şi parcarea autovehiculelor pe trotuar, dacă rămâne un spaţiu de un letru pentru pietoni.

„Acest spaţiu de numai 1 metru este evident insuficient chiar pentru deplasarea a doi pietoni în acelaşi sens sau în sensuri opuse şi cu totul necorespunzător pentru deplasarea cu un cărucior de copii sau a persoanelor cu dizabilităţi în cărucioare cu rotile, dacă se întâlnesc două astfel de vehicule. De cele mai multe ori, nici acest spaţiu nu este lăsat liber, astfel că sunt nevoiţi să se deplaseze pe spaţiul carosabil, periclitându-şi viaţa lor şi a copiilor lor”, se mai arată în proiect.

De asemenea, iniţiatorul mai aminteşte că rezervarea unui spaţiu suficient pe trotuar este necesară şi pentru acţiunile ambulanţelor şi pompierilor, respectiv intervenţiile echipajelor de prim ajutor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. adi

    duminică, 10.01.2016 at 17:40

    Nu este normal asa ceva.
    trebuie sa ne gandim la majoritate. care este probabilitatea sa ajunga 2 scaune de handicapati in acelasi timp langa aceeasi masina?
    Am impresia ca nu ai la ce te gandi reprezemtant al poporului.
    Iesi la pensie

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax