Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Parchetul European condus de Codruța Kovesi face PERCHEZIȚII în ALBA și în țară. Suspiciuni de fraude cu bani europeni

Publicat

Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi desfășoară marți patruzeci de percheziții în Alba, București și mai multe județe din țară, dar și în Franța, în cadrul unei anchete ce vizează fraude cu fonduri europene și naționale, în valoare de peste 30 de milioane de euro. 

Mai exact, ar fi fost emise scrisori de garanție false beneficiarilor de proiecte finanțate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva potențialelor daune.

Parchetul European a anunțat că în România perchezițiile au loc în București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt. De asemenea, au loc descinderi și în Roquebrune-Cap-Martin, în sudul Franței.

Ancheta a scos la iveală că în perioada 2020 – 2023 în cadrul mai multor proiecte cu finanțare europeană au fost emise mai multe scrisori de garanție de către bănci fictive sau entități financiare dubioase care nu dispuneau de numerarul necesar pentru acoperirea daunelor asigurate.

Potrivit Parchetului European, o bancă fictivă care aparent funcționa în Insulele Comore a emis scrisori de garanție prin care a asigurat autorităților publice din România plata unor sume în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro.

În mod similar, instituțiile financiare care ar opera în Cehia, Letonia și Spania ar fi emis scrisori de garanție pentru a fi utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru, și fără fondurile necesare pentru acoperirea daunelor asigurate.

Cum funcționa schema infracțională

Pentru proiectele care beneficiază de finanțare europeană, câștigătorul contractului finanțat de UE trebuie să depună o scrisoare de garanție de bună execuție, emisă de o instituție financiară care se obligă să plătească anumite sume de bani (valoarea garanției), în cazul în care serviciile nu sunt executate corect.

În plus, în cazul în care beneficiarul fondurilor primește un avans, acesta trebuie să depună și o scrisoare de garanție către autoritatea contractantă, asigurând recuperarea avansului.

Potrivit EPPO, suspecții ar fi emis scrisori de garanție în numele unor entități financiare fictive sau cu resurse financiare fictive. În schimbul eliberării scrisorilor de garanție, suspecții ar fi încasat sume importante de bani pe care le-ar fi folosit în interes propriu, mai arată Parchetul European.

În situația în care un contractant nu își îndeplinea obligațiile contractuale, autoritățile contractante nu puteau executa aceste scrisori de garanție, deoarece entitățile emitente nu dispuneau de resursele financiare necesare.

Parchetul European a mai transmis că perchezițiile – care sunt încă în desfășurare – se fac cu sprijinul mai multor structuri din România și Franța, precum Poliția Română, Institutul Național de Criminalistică, Jandarmeria Română.

sursa: eppo.europa.eu

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 16.05.2023 at 16:20

    Subiectul ăsta a mai fost tratat mai demult, cu caz concret.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax