Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parchetul va trebui să noteze în cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a unui deputat sau senator, motivele concrete care justifică măsura luată

Publicat

deputati

Un proiect de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor conţine propunerea prin care se solicită Parchetului să noteze, în cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a unui ales, motivele concrete care justifică această măsură şi să nu mai trimită, ca până acum, dosarul integral.

În propunerea de modificare a Statutului parlamentarilor este precizat: „Cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a parlamentarului trebuie să conţină temeiul legal şi motivele concrete în cazul respectiv care justifică măsura solicitată. Cererea este însoţită de probele considerate relevante şi puse la dispoziţie de către Parchet, care stau la baza motivelor invocate”.

Prin această modificare se doreşte să nu se mai trimită tot dosarul la Parlament, ca până acum, ci doar probe pe care procurorul le consideră relevante pentru măsura respectivă şi, totodată, să fie excluse acuzaţiile de scurgere de informaţii.

Potrivit mediafax, altă propunere vizează Raportul Comisiei în aceste cazuri: „Raportul Comisiei va face referiri punctuale la temeiul legal, motivele concrete, precum şi la probele înaintate. Raportul Comisiei se aprobă prin vot secret al majorităţii membrilor prezenţi”.

Prin urmare, plenul va afla care sunt motivele pentru măsura solicitată şi dacă acestea sunt susţinute de probe şi, în acest fel, votul va fi în concordanţă cu situaţia adevărată, potrivit motivării modificării.

„Până acum, în cazul unor măsuri preventive solicitate de ministru – reţinere sau arestare preventivă – se punea la dispoziţie întreg materialul probator, adică tot dosarul. De multe ori l-au cărat cu căruciorul, au existat plângeri privind scurgeri de informaţii din dosarul principal. Prin această modificare pe care am adus-o practic nu se mai aduce întreg dosarul, ci doar se face o cerere care este motivată şi doar probele care justifică acele cazuri de arestare preventivă”, a explicat deputatul PSD Eugen Nicolicea.

Sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax