Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Părinții ar putea fi scutiți de plata cheltuielilor comune din bloc pentru copiii mici. PROIECT, la Senat

Publicat

Asociațiile de proprietari ar putea decide exceptarea de la plata cheltuielilor pentru copii până la vârsta de trei ani. Măsura ar susține astfel părinții cu copii mici, care, după cum se știe, au cheltuieli mari cu creșterea acestora. O propunere legislativă în acest sens a fost înregistrată marți, 9 februarie, la Senat. 

Propunerea legislativă privind modificarea și completarea articolului 75 din Legea pentru înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor nr.196/2018 a fost inițiată de deputatul PNL de Alba, Florin Roman.

„În contextul acestei propuneri legislative menționăm că pentru plata întreținerii casei scării a unui bloc părinții achită costurile aferente, mai mult, copilul nu poate folosi liftul singur, nu poate utiliza lumina electrică de pe holuri decât în prezența părinților sau a unui adult.

În opinia noastră cheltuielile alocate pentru fiecare copil aflat în vârstă mai mică de 3 ani pentru întreținerea blocului pot fi folosite de părinți mai bine pentru costurile creșterii acestei categorii de copii.

Mai mult, printr-o folosire mai judicioasă, cu mai multă responsabilitate, a consumului de electricitate sau gestionarea selectivă a deșeurilor, de exemplu, considerăm că se pot face economii, astfel încât se pot diminua costurile cu întreținerea blocului”, a transmis inițiatorul, în expunerea de motive.

Proiectul înregistrat la Senat introduce în Legea 196/2018, actul normativ ce stabilește cadrul legal după care se desfășoară activitatea asociațiilor de la bloc, un alineat ce stabilește, mai exact, că „asociațiile de proprietari hotărăsc exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute la art. 75, alin. (2) pentru copii, până la împlinirea vârstei de 3 ani”.

Potrivit articolului 75 din Legea 196/2018, cheltuielile asociațiilor de proprietari, în funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, sunt următoarele:

  • cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale;
  • cheltuieli pe consumuri individuale;
  • cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;
  • cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;
  • cheltuieli pe consumatori tehnici;
  • cheltuieli de altă natură.

Potrivit inițiatorului, pentru creșterea copiilor cu vârsta sub trei ani părinții au o multitudine de cheltuieli, cum ar fi hrana, îmbrăcămintea sau produsele de igienă personală atât de necesare creșterii și dezvoltării armonioase a unui copil”.

Măsura propusă prin proiect a mai fost aplicată în trecut. Mai exact, posibilitatea de a scuti părinții copiilor cu vârsta de sub trei ani de la plata întreținerii blocului s-a aplicat între 2017 și 2018, anul în care a apărut actuala legislație a asociațiilor.

În această perioadă, așa cum subliniază inițiatorii, “nu au existat disfuncționalități în bunul mers al vieții din blocurile sau condominiile în care locuiau acești copii”.

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax