Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Părinții pot să dea în judecată Ministerul Sănătății pentru problemele create de vaccinul anti-TBC, cu ser din Danemarca

Publicat

Mai mulți părinți din România au decis să dea în judecată Ministerul Sănătății după ce copiii lor au făcut reacții adverse virulente la vaccinul împotriva tuberculozei, cu un ser adus din Danemarca. Și în județul Alba, copiii au primit același vaccin, însă directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, Horea Timiș, a declarat că nu au existat probleme grave din acest punct de vedere. Au existat reacții adverse ușoare la doi bebeluși, însă au fost remediate rapid.

Părinții care au dat în judecată Ministerul Sănătății din cauza reacțiilor adverse ale vaccinului împotriva tuberculozei au tot dreptul la acest demers, situația produsului va fi analizată de o Comisie națională și internațională, a declarat duminică secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila. Acesta a precizat că o Comisie de experți internaționali va analiza, împreună cu specialiștii români, situația lotului de vaccin BCG importat din Danemarca, care a produs reacții adverse grave unui număr de 115 bebeluși.

„Din păcate s-a creat panică în ceea ce privește vaccinarea, reacțiile părinților sunt perfect justificate, iar Ministerul Sănătății a hotărât ca experții români să se consulte cu experți internaționali în privința reacțiilor adverse grave. Fac mențiunea că toate vaccinurile utilizate în România au autorizație de punere pe piața din Uniunea Europeană”, a mai precizat Rafila.

În cadrul campaniei naționale de imunizare împotriva tuberculozei au fost vaccinați cu produsul adus din Danemarca peste 200 de mii de copii, iar reacțiile adverse grave au fost constatate la 115 bebeluși.

Pentru moment, imunizarea contra tuberculozei a fost oprită, pentru evaluarea situației create după vaccinarea cu produsul importat din Danemarca de către experți străini de la Organizația Mondială a Sănătății și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor Transmisibile, iar experții ECDC și OMS vor ajunge în România în maximum două săptămâni.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax