Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Părinții vaccinați ar putea beneficia de concediu pentru îngrijirea copiilor minori, aflați în carantină sau izolare. PROIECT

Publicat

Părinții vaccinați, pentru care nu s-a dispus măsura izolării sau carantinei, ar putea beneficia de concediu pentru îngrijirea copiilor bolnavi minori, aflați în carantină sau izolare din cauza Covid-19.

Indemnizația la care au dreptul aceste persoane pe durata concediului ar urma să fie în cuantum de 100% din baza de calcul stabilită conform legii, potrivit unui proiect legislativ înregistrat recent la Senat. 

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere, vineri, 26 noiembrie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR, inițiativa instituie o formă specială a concediului pentru îngrijirea copilului aflat în carantină sau izolare din cauza unei suspiciuni asupra unei boli infectocontagioase, acordată părinților pentru care nu s-a dispus măsura izolării sau carantinei și a căror activitate nu se poate realiza de la domiciliu.

„Soluția legislativă propusă nu poate avea în vedere acordarea unui concediu pentru carantină părinților necarantinați pentru minorii lor aflați în carantină sau izolare, întrucât dacă aceștia sunt imunizați, acordarea concediului pentru carantină nu poate fi justificată.

De asemenea, soluția legislativă nu poate avea în vedere acordarea unui concediu pentru îngrijirea copilului bolnav cu afecțiuni grave în vârstă de până la 18 ani, în condițiile art. 26
alin.(ll) din OUG nr. 158/2005, întrucât infectarea cu o boală infectocontagioasă poate sau nu determina agravarea stării de sănătate a minorului”, se precizează în expunerea de motive.

Potrivit normelor legale în vigoare, în cazul minorilor infectați cu o boală infectocontagioasă (în contextul actual al pandemiei, infectați cu SARS-CoV-2), aparținătorii/părinții care desfășoară o activitate profesională ce nu poate fi realizată de la domiciliu au următoarele posibilități:

Copil minor, infectat cu o boală infectocontagioasă – Aparținător/părinte nevaccinat/imunizat, contact direct – Aparținător/părinte vaccinat/imunizat

  • vârsta < 7 ani – concediu pentru carantină – concediu pentru îngrijirea copilului bolnav
  • vârsta 7-18 ani – concediu pentru carantină – nu beneficiază nici de concediu pentru îngrijirea concediului bolnav, nici de concediu pentru carantină

Prin urmare, în cazul în care părinții/aparținătorii sunt vaccinați împotriva unei boli infectocontagioase, cum ar fi împotriva Covid-19, fiind astfel imunizați, aceștia nu pot beneficia de niciun fel de concediu pentru îngrijirea minorilor cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani, carantinați și izolați, întrucât prevederile legale actuale nu reglementează această situație.

Astfel, potrivit proiectului, persoanele asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, care își desfășoară activitatea profesională ce nu poate fi prestată de la domiciliu și pentru care nu s-a luat măsura carantinei sau izolării în condițiile Legii nr. 136/2020, pot beneficia de concediu pentru îngrijirea copilului bolnav minor, aflat în carantină sau izolare din cauza unei suspiciuni asupra unei boli infecto-contagioase.

Indemnizația la care au dreptul aceste persoane pe durata concediului este în cuantum de 100% din baza de calcul stabilită conform legii.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax