Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Parlamentarii de Alba se pregătesc de vacanță: TOPUL CHIULANGIILOR din 2014 și iniţiativele legislative ”produse” de la începutul anului


Publicat

Cu gândul la soare, mare şi destinaţiile exotice care nu vor lipsi, cu siguranţă, din calendarul de vacanță, deputaţii şi senatorii mai au încă trei săptămâni până când „pun lacătul” pe birouri şi sertare. În ceea ce îi priveşte, deputaţii şi senatorii de Alba stau cu mult mai bine la capitolul absenteism decât la cel de iniţiative legislative. Probabil că aplică şi zicala „pauzele lungi şi dese, cheia marilor succese”, deşi nu ştim care ar fi acelea, pentru că nu prea au cu ce se lăuda în afară de „chiulurile” din momentul votărilor. Cum zice o vorbă din popor „dacă lenea ar durea, ar fi pline spitalele”, cam aşa putem spune şi de ai noştri parlamentari de Alba, care adună absenţe cu „nemiluita”,  dar care nu le sunt scăzute din salariu. 

Zilele libere şi pauzele lungi sunt se pare ceea ce îi inspiră pe senatorii şi deputaţii de Alba să îşi facă tot mai multe absenţe în momentul votării unor propuneri legislative. Pe primele locuri se află deputații traseiști, semn că migrațiile politicienilor dăunează grav cetățenilor din buzunarul cărora li se plătesc salariile. În ultima vreme, deputatul Clement Negruţ se laudă cu „funcţia” de lider de grup la Camera Deputaţilor, la partidul în blugi, mai exact PMP, însă pare că merită să fie lider şi în fruntea deputaţilor „chiulangii”. A reuşit să adune de la începutul anului şi până acum nu mai mult de 191 de absenţe. Este urmat de deputatul Cornel Comşa, care a cumulat 158 de absenţe în Parlament. Comșa a părăsit PP-DD și a anunțat că-și va face propriul partid, probabil o construcție politică în care nimeni să nu-l tragă la răspundere pentru absențe. Tot un traseist, ”proaspătul” PSD-ist, deputatul Călin Potor se clasează pe locul trei şi ajunge pe podiumul deputaţilor „chiulangii” cu 146 de absenţe.  Următorul pe listă este deputatul PNL de Alba, Dan Coriolan Simedru  care a absentat de 138 de ori de la începutul anului.

Se pare că deputatul PSD Alba Ioan Dîrzu îşi iubeşte locul în Parlament, mai că s-ar muta acolo, dacă nu ar mai trebui să vină pe la Alba Iulia să-şi viziteze cabinetele parlamentare, să conducă organizația și să țină sub contro jocurile celor care îi vor scaunul de președinte. De la începutul anului 2014 a strâns 85 de absenţe la sedințele din Parlament.

La capitolul activitate, de la începutul anului, Dîrzu a fost „activ”, cu semnătura, la 23 de iniţiative legislative. Toate au fost făcute la comun cu alţi zeci de deputaţi şi senatori din diferite partide politice.

O singură lege, care a aşteptat de anul trecut în sertarul Parlamentului şi a primit un răspuns – „respins definitiv” – anul acesta l-a făcut pe Ioan Dîrzu să fie „lider” în topul activității parlamentarilor din Alba. Inițiativa legislativă a făcut-o împreună cu un alt parlamentar de Alba, senatorul PNL Teodor Atanasiu. Este vorba despre legea privind gratuitatea primei întabulări a terenurilor agricole şi forestiere care a fost iniţiată de trei parlamentari, printre care și  Ioan Dîrzu. Inițiativa a fost ratată, legea lui Dârzu fiind respinsă chiar de colegii din PSD ai deputatului.

Un alt deputat de Alba, liberalul Dan Coriolan Simedru are în comun, cu alți parlamentari din grupuri diferite, 15  iniţiative legislative, din luna ianuarie şi până în prezent. Simedru s-a remarcat cu o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea unei legi privind sistemul unitar de pensii pe care a inițiat-o împreună cu un alt deputaţ. Iniţiativa legislativă este pe ordinea de zi în a plenului Camerei Deputaţilor, după ce în februarie a fost respinsă de Senat.

Al treilea la rând din cei cinci deputaţi pe care oamenii din judeţul Alba i-au trimis în Parlament este Cornel Comşa. Deputatul a reuşit performanţa ca în şase luni activitatea sa în Parlament să se rezume la doar şase iniţiative legislative, la care, alături de alte grupuri politice, şi-a arătat „solidaritatea” cu o semnătură.

Proaspătul deputat PSD de Alba, Călin Potor, care în urmă cu trei luni era un liberal convins, aşa fiind ales şi în calitatea sa de parlamentar de către cetăţenii din judeţul Alba, l-a învins pe colegul „violet”, performanţa sa fiind de două iniţiative legislative proprii. Amândouă în calitate de deputat PNL Alba. La fel ca şi restul, a dat cu semnătura pe lângă zecile de deputaţi şi senatori de pe lista iniţiatorilor.

Deputatul Clement Negruţ a trecut de la portocalii PDL la partidul în blugi- PMP de anul trecut. Astfel că în poziţia de deputat independent de la începutul anului s-a ocupat mai mult de „integrarea” și organizarea partidul în judeţ.La Parlament a contribuit cu semnătura de iniţiator  la patru propuneri legislative.

 

La capitoul senatori de Alba, judeţul are doi la număr, respectiv senatorul PNL Teodor Atanasiu şi senatorul PDL, Alexandru Pereş. Senatorul PDL Alba se poate lăuda de la începutul anului şi până acum cu interpelări şi întrebări către miniştri, iar la categoria iniţiative legislative nu a îndrăznit nici să propună şi nici să îşi afilieze semnătura cu alte grupuri politice..

Din urmă vine în forţă senatorul PNL Alba, Teodor Atanasiu, care de la începutul anului şi-a dat cu semnătura pe şase iniţiative legislative. Două dintre ele fiind iniţiate împreună cu Crin Antonescu, cea privind titlul onorific de „Martir şi Erou al Naţiunii Române” pentru Avram Iancu şi cu Daniel Akos Mora propunerea privind înfiinţarea abatoarelor având ca obiect activitatea de abatorizare şi comercializare a cărnii.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. copy

    joi, 12.06.2014 at 09:09

    de ce dracu i-am trimis acolo? Sa doarma pe bani. Rusine tuturor, dar mai ales celor care n-au avut nicio initiativa legislativa! Speram ca numai au pretentii sa mai candideze pentru un alt mandat. Sa vi se usuce mana daca-i mai votati!

  2. Marcel

    vineri, 13.06.2014 at 14:09

    niste *** ,vai de noi si de tara noastra.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Angajaţi în şomaj tehnic, neasiguraţi la Sănătate pentru că angajatorii au completat greşit D 112. Precizări de la CNAS

Publicat

Casa Națională de Asigurări de Sănătate şi specialiştii în resurse umane semnalează că multe persoane aflate în șomaj tehnic nu mai sunt asigurate în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), deși angajatorii au virat pentru aceşti oameni sumele aferente contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate. Potrivit CNAS, ca să rezolve această problemă, angajatorii trebuie să trimită o declaraţie rectificativă D 112 cu modificările de rigoare.

În urma sesizărilor primite la CNAS, referitoare la faptul că mai multe persoane aflate în șomaj tehnic au pierdut calitatea de asigurat în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), deși angajatorii au virat sumele aferente contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate, CNAS face următoarele precizări:

CNAS gestionează fondurile provenite din contribuțiile la sănătate colectate de ANAF. Mai exact, CNAS importă în SIUI datele de la ANAF, care primește de la angajatori Declarația 112 privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, reglementată prin Ordinul comun al ministrului finanțelor publice, al ministrului muncii și justiției sociale și al ministrului sănătății nr. 1942/979/819/2020.

„Din analiza situațiilor semnalate, am constatat ca în Declarația 112, începând cu luna aprilie 2020, mai mulți angajatori nu au încadrat corect personalul aflat în șomaj tehnic și nu a fost specificată perioada în care personalul s-a aflat în șomaj tehnic. Astfel, în datele importate de la ANAF în SIUI s-au preluat informatic formularele în care personalul aflat în șomaj tehnic a fost înscris la categoria salariat cu contribuție zero la sănătate. Conform reglementărilor în vigoare din sistemul de sănătate, o persoană care nu contribuie la fondul de sănătate și nici nu este încadrată într-o categorie scutită de plata contribuției își pierde automat calitatea de asigurat la 90 de zile de la data ultimei plăți a contribuției”, transmit reprezentanții CNAS.

O modalitate de a regla această problemă ce creează neajunsuri persoanelor care s-au aflat sau încă mai sunt în șomaj tehnic constă în depunerea declarațiilor rectificative de către angajatori. Această nouă declarație dă posibilitatea ca, în termen de 48 de ore, SIUI să recunoască   statutul de asigurat tuturor celor care au acest drept.

„Este mai mult decât regretabil că cei care întâmpină deja neajunsuri cauzate de faptul că au fost nevoiți să intre în șomaj tehnic trebuie să suporte acum și piedici în accesarea serviciilor medicale de care au nevoie. Este obligația noastră să asigurăm accesul la servicii medicale. De aceea, deși această problemă nu a fost generată de casele de asigurări de sănătate sau de sistemul informatic al CNAS, încercăm să identificăm cele mai bune soluții împreună cu colegii din ANAF pentru ca oamenii să nu se mai confrunte cu situația de a nu putea beneficia de serviciile medicale necesare”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

sursa: cnas.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Prima competiție pentru CS Unirea Alba Iulia, după o pauză de peste 4 luni. Sportivi ai secției de orientare, la Cupa Bihorului

Publicat

În perioada 11-12 iulie are loc prima competiție pentru CS Unirea Alba Iulia, după o pauză de peste 4 luni, ca urmare a restricțiilor impuse de evoluția pandemiei de COVID-19 pe teritoriul României.

Bogya Tamas și Anghel Marius, sportivi ai secției de orientare, vor participa la Cupa Bihorului – 2020, ce va fi organizată în apropiere de Băile Felix, într-o zonă de pădure.

”Sportivii noștri au o formă fizică bună și sunt convins că rezultatele vor fi pe măsură. Contextul epidemiologic a întrerupt sezonul competițional însă, din fericire pentru sportul de performanță, se permite organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în aer liber, fără spectatori, cu măsurile de protecție stabilite prin ordinul comun al Ministrului Tineretului şi Sportului şi Ministrului Sănătăţii”, a spus directorul CS Unirea Alba Iulia, Corneliu Mureșan.

La Cupa Bihorului – 2020 vor fi organizate două etape de competiție, în 11 și 12 iulie, de Medie distanță și Lungă distanță.

De asemenea, în perioada 17-19 iulie, la Cluj-Napoca, este programată competiția Internațională Transylvania Open la orientare, la care vor participa și sportivi ai CS Unirea Alba Iulia.

Ridicarea graduală a restricțiilor permite o mai bună pregătire pentru sportivii noștri. Competițiile nu s-au reluat, însă, pentru toate ramurile sportive, fiind interzise în cazul unora (în funcție de specificul sportului).

Clubul Sportiv ”Unirea” Alba Iulia are în prezent opt secții active: atletism, haltere, box, powerlifting, judo, orientare, culturism și tenis de masă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alți doi turiști români au fost depistați cu coronavirus în Grecia. MAE a anunțat care este starea lor

Publicat

Alți doi turiști români au fost testați pozitiv pentru infecția cu COVID-19 în Grecia, anunță Ministerul Afacerilor Externe, după ce săptămâna trecută o altă turistă a fost confirmată cu noul coronavirus. Potrivit potrivit datelor comunicate joi de către autoritățile locale elene Consulatului General al României la Salonic, un cetățean român aflat în Insula Thassos și un alt cetățean român aflat în Paralia Katerini au fost testați pozitiv pentru infecția cu COVID-19.

Vezi și LISTA țărilor cu restricții pentru românii care călătoresc în străinătate. Unde vor trebui să stea în izolare

Cetățeanul român aflat în insula Thassos a fost deja transferat în unitatea hotelieră special destinată pentru efectuarea carantinei, iar starea sa de sănătate este bună. Reprezentanții oficiului consular au contactat cetățeanul român și sunt pregătiți să acorde asistență consulară dacă situația o va impune.

Cetățeanul român aflat în Paralia Katerini a contactat telefonic Consulatul General al României la Salonic, semnalând faptul că a fost anunțat de autoritățile elene asupra rezultatului pozitiv la testarea efectuată la intrarea pe teritoriul Greciei, starea acestuia de sănătate fiind de asemenea bună.

Ambasada României la Atena a întreprins demersuri de urgență pentru solicitarea de date oficiale din partea autorităților centrale vizând situația cetățenilor români depistați pozitiv.

Totodată, potrivit informațiilor actualizate disponibile pe pagina https://travel.gov.gr, procedura aplicabilă turiștilor care sunt testați pentru infecția cu COVID-19 la intrarea pe teritoriul Republicii Elene a fost modificată. Astfel, după efectuarea testării, persoanele în cauză își vor continua călătoria către destinația finală în așteptarea rezultatului, care este comunicat în 24 de ore. Autoritățile elene recomandă ca, până la comunicarea rezultatului, persoanele testate să păstreze distanțarea socială, să respecte recomandările adoptate la nivel local și să își monitorizeze starea de sănătate pentru identificarea unor eventuale simptome specifice infecției cu COVID-19. Persoanele testate vor fi contactate doar în cazul unui rezultat pozitiv.

De asemenea, conform aceleiași surse oficiale, începând cu data 9 iulie 2020, completarea obligatorie a formularului electronic (Passenger Locator Form) de către persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) trebuie făcută cu cel puțin 24 de ore înainte de data călătoriei, și nu cu 48 de ore cum era valabil inițial. MAE reamintește că nerespectarea obligației de a completa acest formular este sancționată cu o amendă de 500 de euro, potrivit legislației elene în vigoare. Formularul este disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr, unde sunt precizate și condițiile de călătorie valabile pentru această perioadă.

Cu privire la informațiile vehiculate în spațiul public privind testarea tuturor turiștilor la punctul de frontieră Kulata-Promachonas, Ambasada României la Atena a solicitat clarificări autorităților elene competente care au menționat că, la acest moment, testarea se face în continuare aleatoriu, în limita numărului de teste disponibile.

Ministerul Afacerilor Externe continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile cu privire la tranzitul cetățenilor români prin punctul de trecere al frontierei Kulata – Promachonas și continuă dialogul cu autoritățile elene pentru identificarea de soluții necesare reducerii timpului de așteptare și prevenirea unor astfel de situații în perioada următoare. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

Totodată, pentru a evita timpi suplimentari de așteptare la frontieră, Ministerul Afacerilor Externe recomandă ca cetățenii români să completeze formularul electronic (Passenger Locator Form) disponibil la adresa https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore anterior deplasării, și să obțină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră, în format digital sau tipărit.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă Bogdan Lazăr: Contractele pe un pachet de țigări cu firmele de casă ale PD-PNL-PSD trebuie să înceteze! (P)

Publicat

” Dacă ați avea posibilitatea să vă cumpărați un pachet de țigări într-o lună, nu credeți că mai bine ați concesiona pentru exact același preț un spațiu în buricul târgului de la Primăria Alba Iulia? Exact același gen de spațiu care se închiriază lunar cu câte 800-1.000 euro/lună!! DA.

Doar că dacă nu sunteți pila sau cunoștința actualei conduceri PD-PNL, respectiv Hava-Voicu&CO. nu prea puteți!

Cum se face acum: orice firmă cu intrare la actuala stăpânire VOICU&CO. depune o cerere de concesionare a unui spațiu, care se analizează. Promite că va face o investiție pe terenul respectiv și va desfășura o anume activitate. La finalul contractului (de regula 49 de ani, maximumul prevăzut de lege) terenul rămâne în proprietatea municipalității. Iar construcția realizată poate fi luată acasă de firma respectivă.

În teorie, firma nu are voie să subconcesioneze spațiul respectiv, dar ghici ciupercă ce?! Se pare că au existat inclusiv contracte pentru care nu s-a cerut nici măcar studiul de oportunitate, și au trecut fără nicio problemă de masa de ridicători de mâini PD-PNL-PSD. Și mai ciudat este cum după ce se semnează un contract pe o anumită sumă, la o distanță de doar 2-3 ani aceste contracte se modifică și se ajunge la suma ridicolă de 9 lei/mp/an!!! Culmea, pentru același teren, același contract, aceeași firmă.

În timp ce astăzi Primăria Alba Iulia cere o taxă de 6 lei/mp/zi (ați citit bine:pe ZI, nu pe lună, nu pe an) pentru amplasarea pe domeniul public!!

Voi propune modificarea acestui mod de a împărți domeniul public pe pile și relații și să stabilim exact un set de reguli clare prin care să aplicăm cu adevărat prevederile Legii nr. 50 din 07/29/1991 privind autorizarea executării construcțiilor și unele măsuri pentru realizarea locuințelor. Fiecare firmă care concesionează pe o perioadă de maximum 49 de ani, ar trebui să fie obligată să prezinte garanția unei investiții cel puțin egale cu valoarea de piață a terenului calculată la prețul zilei, investiție care să fie realizată în primii 5 ani ai contractului de concesiune.

Mai mult, prețul fiecărui contract în parte va trebui să fie stabilit în urma unei analize economice-financiare realizată de o firmă independentă, pe cheltuiala firmei care solicită încheierea unui astfel de contract. Și, nu în ultimul rând, orice concesiune se va putea face pe baza unei licitații deschise și transparente, la care va avea acces orice persoană juridică interesată.

Numai în cazul în care nu vor fi și alți participanți se va face prin negociere directă. Așa se vor respecta atât principiul egalității (art.7,Cod Administrativ) cât și principiul transparenței (art.8, Cod Administrativ) pentru a avea cu adevărat o Primărie deschisă și corectă pentru noi toți!

Știu că voi lovi direct în interesele de gașcă ale PD-PNL-PSD, însă consider că este un mod obiectiv și corect de a reda cu adevărat Alba Iulia tuturor albaiulienilor”, a declarat Ioan Bogdan Lazăr, candidatul ALDE Alba pentru Primăria Municipiului Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate