Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Parlamentarii de Alba se pregătesc de vacanță: TOPUL CHIULANGIILOR din 2014 și iniţiativele legislative ”produse” de la începutul anului


Publicat

Cu gândul la soare, mare şi destinaţiile exotice care nu vor lipsi, cu siguranţă, din calendarul de vacanță, deputaţii şi senatorii mai au încă trei săptămâni până când „pun lacătul” pe birouri şi sertare. În ceea ce îi priveşte, deputaţii şi senatorii de Alba stau cu mult mai bine la capitolul absenteism decât la cel de iniţiative legislative. Probabil că aplică şi zicala „pauzele lungi şi dese, cheia marilor succese”, deşi nu ştim care ar fi acelea, pentru că nu prea au cu ce se lăuda în afară de „chiulurile” din momentul votărilor. Cum zice o vorbă din popor „dacă lenea ar durea, ar fi pline spitalele”, cam aşa putem spune şi de ai noştri parlamentari de Alba, care adună absenţe cu „nemiluita”,  dar care nu le sunt scăzute din salariu. 

Zilele libere şi pauzele lungi sunt se pare ceea ce îi inspiră pe senatorii şi deputaţii de Alba să îşi facă tot mai multe absenţe în momentul votării unor propuneri legislative. Pe primele locuri se află deputații traseiști, semn că migrațiile politicienilor dăunează grav cetățenilor din buzunarul cărora li se plătesc salariile. În ultima vreme, deputatul Clement Negruţ se laudă cu „funcţia” de lider de grup la Camera Deputaţilor, la partidul în blugi, mai exact PMP, însă pare că merită să fie lider şi în fruntea deputaţilor „chiulangii”. A reuşit să adune de la începutul anului şi până acum nu mai mult de 191 de absenţe. Este urmat de deputatul Cornel Comşa, care a cumulat 158 de absenţe în Parlament. Comșa a părăsit PP-DD și a anunțat că-și va face propriul partid, probabil o construcție politică în care nimeni să nu-l tragă la răspundere pentru absențe. Tot un traseist, ”proaspătul” PSD-ist, deputatul Călin Potor se clasează pe locul trei şi ajunge pe podiumul deputaţilor „chiulangii” cu 146 de absenţe.  Următorul pe listă este deputatul PNL de Alba, Dan Coriolan Simedru  care a absentat de 138 de ori de la începutul anului.

Se pare că deputatul PSD Alba Ioan Dîrzu îşi iubeşte locul în Parlament, mai că s-ar muta acolo, dacă nu ar mai trebui să vină pe la Alba Iulia să-şi viziteze cabinetele parlamentare, să conducă organizația și să țină sub contro jocurile celor care îi vor scaunul de președinte. De la începutul anului 2014 a strâns 85 de absenţe la sedințele din Parlament.

La capitolul activitate, de la începutul anului, Dîrzu a fost „activ”, cu semnătura, la 23 de iniţiative legislative. Toate au fost făcute la comun cu alţi zeci de deputaţi şi senatori din diferite partide politice.

O singură lege, care a aşteptat de anul trecut în sertarul Parlamentului şi a primit un răspuns – „respins definitiv” – anul acesta l-a făcut pe Ioan Dîrzu să fie „lider” în topul activității parlamentarilor din Alba. Inițiativa legislativă a făcut-o împreună cu un alt parlamentar de Alba, senatorul PNL Teodor Atanasiu. Este vorba despre legea privind gratuitatea primei întabulări a terenurilor agricole şi forestiere care a fost iniţiată de trei parlamentari, printre care și  Ioan Dîrzu. Inițiativa a fost ratată, legea lui Dârzu fiind respinsă chiar de colegii din PSD ai deputatului.

Un alt deputat de Alba, liberalul Dan Coriolan Simedru are în comun, cu alți parlamentari din grupuri diferite, 15  iniţiative legislative, din luna ianuarie şi până în prezent. Simedru s-a remarcat cu o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea unei legi privind sistemul unitar de pensii pe care a inițiat-o împreună cu un alt deputaţ. Iniţiativa legislativă este pe ordinea de zi în a plenului Camerei Deputaţilor, după ce în februarie a fost respinsă de Senat.

Al treilea la rând din cei cinci deputaţi pe care oamenii din judeţul Alba i-au trimis în Parlament este Cornel Comşa. Deputatul a reuşit performanţa ca în şase luni activitatea sa în Parlament să se rezume la doar şase iniţiative legislative, la care, alături de alte grupuri politice, şi-a arătat „solidaritatea” cu o semnătură.

Proaspătul deputat PSD de Alba, Călin Potor, care în urmă cu trei luni era un liberal convins, aşa fiind ales şi în calitatea sa de parlamentar de către cetăţenii din judeţul Alba, l-a învins pe colegul „violet”, performanţa sa fiind de două iniţiative legislative proprii. Amândouă în calitate de deputat PNL Alba. La fel ca şi restul, a dat cu semnătura pe lângă zecile de deputaţi şi senatori de pe lista iniţiatorilor.

Deputatul Clement Negruţ a trecut de la portocalii PDL la partidul în blugi- PMP de anul trecut. Astfel că în poziţia de deputat independent de la începutul anului s-a ocupat mai mult de „integrarea” și organizarea partidul în judeţ.La Parlament a contribuit cu semnătura de iniţiator  la patru propuneri legislative.

 

La capitoul senatori de Alba, judeţul are doi la număr, respectiv senatorul PNL Teodor Atanasiu şi senatorul PDL, Alexandru Pereş. Senatorul PDL Alba se poate lăuda de la începutul anului şi până acum cu interpelări şi întrebări către miniştri, iar la categoria iniţiative legislative nu a îndrăznit nici să propună şi nici să îşi afilieze semnătura cu alte grupuri politice..

Din urmă vine în forţă senatorul PNL Alba, Teodor Atanasiu, care de la începutul anului şi-a dat cu semnătura pe şase iniţiative legislative. Două dintre ele fiind iniţiate împreună cu Crin Antonescu, cea privind titlul onorific de „Martir şi Erou al Naţiunii Române” pentru Avram Iancu şi cu Daniel Akos Mora propunerea privind înfiinţarea abatoarelor având ca obiect activitatea de abatorizare şi comercializare a cărnii.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. copy

    joi, 12.06.2014 at 09:09

    de ce dracu i-am trimis acolo? Sa doarma pe bani. Rusine tuturor, dar mai ales celor care n-au avut nicio initiativa legislativa! Speram ca numai au pretentii sa mai candideze pentru un alt mandat. Sa vi se usuce mana daca-i mai votati!

  2. Marcel

    vineri, 13.06.2014 at 14:09

    niste *** ,vai de noi si de tara noastra.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Cum merg elevii la școală de LUNI. Unde a fost decisă prezența fizică în unitățile de învățământ și clasele care rămân online

Publicat

sala clasa liceu examen

De luni, 2,6 milioane de elevi din țară vor merge, fizic, la școală. Aproximativ 300.000 (10%) vor rămâne în online.

În județul Alba, elevi din 70 de unități școlare rămân în online, cu excepția preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a şi a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, precum şi a elevilor din învăţământul special.

La nivel național, în 654 de localităţi, în care rata de infectare este mai mare de 1 la mie, vor rămâne în online (Scenariul Galben) elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, şi a XI-a (300.000 elevi reprezentând circa 10%).

Vezi LISTA scenariilor la nivel național

scenariul 1 (verde) – participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori;

scenariul 2 (galben) – participarea zilnică, cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a şi a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, precum şi a elevilor din învăţământul special, indiferent de clasă, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară şi participarea zilnică, în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiu, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1.000, dacă la nivelul localităţii nu este declarată starea de carantină.

Fără mască în curtea școlii

De luni, 17 mai, elevii nu vor mai fi obligați să poarte mască în curtea școlii, dar acest aspect reprezintă o recomandare din partea Ministerului Educației, în condițiile relaxărilor restricțiilor ce au intrat în vigoare de sâmbătă. Dacă sunt condiții care generează aglomerări, purtarea măștii va rămâne obligatorie.

„Renunțarea la obligativitatea purtării măștii de protecție, cu excepția spațiilor aglomerate, face parte din Hotărârea de Guvern. Am transmis către toate şcolile recomandarea, solicitarea de a se păstra regula programului decalat, deci implicit şi a pauzelor decalate astfel încât în şcoli să nu se creeze aglomerări care să impună obligativitatea purtării măştii de protecţie. În aceste condiţii se poate renunţa la obligativitatea măştii de protecţie în curtea şcolii”, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit digi24.ro.

La nivel local, comitetele pentru situaţii de urgenţă pot lua decizii „în situaţii speciale” cu privire la definirea spaţiilor publice în care masca de protecţie să fie purtată în exterior, potrivit sursei citate.

„Dacă sunt condiţii care generează aglomerări, sigur că rămâne purtarea măştii de protecţie”, a adăugat ministrul.

În ceea ce privește testele rapide din școli, Sorin Cîmpeanu a precizat că ele pot fi folosite în unitățile de învățământ, însă nu pot fi contabilizate în calculul ratei generale de infectare, ceea ce este considerat a fi „un neajuns”.

„În plus, ele trebuie confirmate prin teste antigen rapide și mai apoi validate prin teste PCR, ceea ce ar îngreuna acest proces de testare. Pe altă parte, rămâne problema lipsei de personal sanitar necesar pentru administrarea acestor teste antigen rapide”, a conchis ministrul.

Cum merg elevii la școală în județul Alba – săptămâna 17-21 mai

CJSU Alba a a probat vineri lista scenariilor pe localități, în funcție de care vor merge sau nu elevii la școală.

În scenariul galben (la școală/grădiniță/liceu – preșcolarii, elevii din clasele zero -IV, clasele a VIII-a, clasele a XII-a, a XIII-a, restul online) se află unitățile de învățământ din:

Alba Iulia, Blaj, Ocna Mureș, Baia de Arieș

Arieșeni, Avram Iancu, Berghin, Bucerdea Grânoasă, Cenade, Cergău Mare, Ciugud, Crăciunelu de Jos, Galda de Jos, Gârbova, Hopârta, Întregalde, Lupșa, Meteș, Mihalț, Mirăslău, Noșlac, Poiana Vadului, Poșaga de Jos, Râmeț, Roșia de Secaș, Sălciua, Sohodol, Stremț, Șona, Valea Lungă și Vidra.

În scenariul verde – toți preșcolarii și elevii din toate clasele, fizic la școală/grădiniță/liceu – sunt unitățile de învățământ din localitățile:

Aiud, Abrud, Câmpeni, Cugir, Sebeș, Teiuș, Zlatna

Albac, Almașu Mare, Bistra, Blandiana, Bucium, Câlnic, Cetatea de Baltă, Ciumbrud, Ciuruleasa, Cricău, Cut, Daia Română, Doștat, Fărău, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Jidvei, Livezile, Lopadea Nouă, Lunca Mureșului, Mogoș, Ocoliș, Ohaba, Pianu de Jos, Ponor, Rădești, Rimetea, Roșia Montană, Săliștea, Săsciori, Sâncel, Sântimbru, Șibot, Șpring, Șugag, Unirea, Vadu Moților, Vințu de Jos.

SCENARIILE DE FUNCȚIONARE A UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT PREUNIVERSITAR DIN JUDEȚUL ALBA, PENTRU SĂPTĂMÂNA 17-21 mai 2021

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

La cât timp se face a treia doză de vaccin anti-COVID Pfizer. Anunțul făcut de companie

Publicat

Compania Pfizer este primul producător de medicamente care a oferit un termen limită pentru administrarea dozei suplimentare de vaccin anti-COVID.

CEO-ul Pfizer a spus că a treia doza va fi făcută între 8 și 12 luni de la administrarea celei de a doua, pentru a proteja oamenii de noile mutaţii de coronavirus apărute.

Albert Bourla spune că imunitatea oferită de vaccinul realizat de Pfizer/BioNTech este de cel puţin şase luni. Pe baza acestor date a fost luată decizia de a elimina obligaţia purtării măştii în SUA.

Pfizer intenţionează să producă 3 miliarde de doze de vaccin pentru coronavirus la nivel mondial pentru 2021 şi 4 miliarde de doze în 2022. UE are semnat un contrat de 1,8 miliarde de doze cu Pfizer.

În acelaşi timp, compania testează şi un medicamentul oral experimental pentru tratarea Covid-19.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Date oficiale: 565 cazuri COVID în România, în ultimele 24 de ore. 38 decese noi, 777 pacienți la ATI. Situația din 16 mai

Publicat

Au fost raportate 565 noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, la nivel național, potrivit datelor transmise duminică, 16 mai, de Grupul de Comunicare Strategică.

Citește și ALBA: Incidența COVID în localitățile din județ. 13 cazuri noi în 24 de ore. Alba Iulia a scăzut sub pragul de 2, Blaj – sub 3

Grupul de Comunicare Strategică:

”Până astăzi, 16 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.071.899 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.025.145 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 565 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 29.523 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 15.05.2021 (10:00) – 16.05.2021 (10:00) au fost raportate 38 de decese (22 bărbați și 16 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Dolj, Harghita, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui și Vrancea.

Dintre acestea, 1 deces a fost întregistrat la categoria de vârstă 50-59 de ani, 10 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 decese la categoria de vârstă peste 80 ani.

36 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 2 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 4.904. Dintre acestea, 777 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.644.702  teste RT-PCR și 1.033.521 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 12.957 de teste RT-PCR (4.733 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.224 la cerere) și 5.792 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 13.903 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.294 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 40.259 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 98 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 590 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 15 mai, 1.703 sancțiuni contravenționale, în valoare de 414.200 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 6 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal”.

Situația cazurilor noi pe județe / top incidență COVID:

Județ/populație/cazuri noi/incidența COVID:

Alba – 20990 – 19 – 1,2 (13 cazuri noi, potrivit situației DSP Alba)

Cluj – 57097 – 56 – 1,18

Prahova – 34830 – 32 – 1,11

Ilfov – 44832 – 31 – 1,06

Mun. București – 182530 – 130 – 1,06

Caraș – Severin – 11284 – 10 – 1,05

Sibiu – 26218 – 19 – 1,02

Bihor – 28938 – 18 – 0,89

Argeș – 27090 – 18 – 0,86

Timiș – 54041 – 26 – 0,84

Brașov – 43359 – 13 – 0,82

Mureș – 23758 – 15 – 0,82

Covasna – 8464 – 12 – 0,8

Harghita – 8193 – 3 – 0,76

Hunedoara – 22758 – 15 – 0,76

Sălaj – 10871 – 5 – 0,73

Mehedinți – 8259 – 5 – 0,7

Teleorman – 13598 – 6 – 0,67

Galați – 27380 – 10 – 0,64

Neamț – 18707 – 13 – 0,64

Brăila – 13172 – 9 – 0,63

Bistrița – Năsăud – 11790 – 9 – 0,62

Constanța – 42676 – 17 – 0,62

Vâlcea – 16279 – 7 – 0,61

Arad – 23516 – 13 – 0,58

Tulcea – 8331 – 14 – 0,55

Vrancea – 10594 – 3 – 0,55

Dolj – 26447 – 11 – 0,52

Giurgiu – 10946 – 14 – 0,5

Buzău – 12464 – 19 – 0,48

Călărași – 9979 – 4 – 0,48

Dâmbovița – 22370 – 15 – 0,48

Olt – 14465 – 6 – 0,45

Iași – 42123 – 16 – 0,42

Ialomița – 10694 – 3 – 0,4

Botoșani – 14053 – 7 – 0,38

Bacău – 25915 – 5 – 0,36

Satu Mare – 12914 – 2 – 0,32

Vaslui – 15866 – 11 – 0,31

Maramureș – 20267 – 7 – 0,3

Suceava – 24054 – 9 – 0,29

Gorj – 9169 – 2 – 0,19

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 102 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Județ / cazuri reconfirmate pozitiv

Municipiul Bucureşti – 13

Neamţ – 7

Prahova – 7

Hunedoara – 5

Iaşi – 5

Mureş – 5

Suceava – 5

Teleorman – 5

Vaslui – 5

Bacău – 3

Braşov – 3

Buzău – 3

Dâmboviţa – 3

Harghita – 3

Maramureş – 3

Sălaj – 3

Tulcea – 3

Vâlcea – 3

Botoşani – 2

Galaţi – 2

Ilfov – 2

Sibiu – 2

Timiş – 2

Vrancea – 2

Arad – 1

Argeş – 1

Cluj – 1

Giurgiu – 1

Olt – 1

Satu Mare – 1

Alba –  0

Bihor –  0

Bistriţa – Năsăud –

Brăila –

Călăraşi –

Caraş – Severin –  0

Constanţa –  0

Covasna –  0

Dolj –  0

Gorj –  0

Ialomiţa –  0

Mehedinţi –  0

sursă: Grupul de Comunicare Strategică

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Incidența COVID în localitățile din județ. 13 cazuri noi în 24 de ore. Alba Iulia a scăzut sub pragul de 2, Blaj – sub 3

Publicat

Au fost înregistrate 13 cazuri noi COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de DSP Alba duminică, 16 mai.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, 21.090 de persoane au fost confirmate pozitiv.

În același intervatl, au fost 19.971 persoane vindecate și 663 decese.

Sâmbătă, în Alba au fost prelucrate 201 probe, la Spitalul Județean de Urgență (SJU). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ este de 210.475.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (7 cazuri noi)

Alba Iulia – 4

Blaj – 1

Câmpeni – 1

Sebeș – 1

Rural (6 cazuri noi)

Bucerdea Grânoasă – 1

Mihalț – 1

Roșia de Secaș – 1

Sântimbru – 1

Șpring – 1

Unirea – 1

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 1,2 (anterior 1,25):

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19:

Blaj – 62 cazuri – 2,99 (anterior 3,13)

Alba Iulia – 146 cazuri – 1,91 (anterior 2,00)

Ocna Mureș – 19 cazuri – 1,36 (anterior 1,29)

Sebeș – 30 cazuri – 0,91 (anterior 0,91)

Aiud – 19 cazuri – 0,75 (anterior 0,75)

Câmpeni – 5 cazuri – 0,68 (anterior 0,82)

Cugir – 16 cazuri – 0,62 (anterior 0,86)

Abrud – 3 cazuri – 0,57 (anterior 0,38)

Zlatna – 3 cazuri – 0,38 (anterior 0,38)

Teiuș – 2 cazuri – 0,28 (anterior 0,28)

Baia de Arieș – 1 caz – 0,26 (anterior 1,05)

Mediul rural:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19

Cergău – 13 cazuri – 7,96 (anterior 9,18)

Râmeț – 4 cazuri – 7,42 (anterior 7,42)

Roșia de Secaș – 6 cazuri – 3,71 (anterior 3,09)

Valea Lungă – 10 cazuri – 3,17 (anterior 2,86)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate