Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentarii vor dublarea pedepselor penale pentru violențe asupra animalelor. Proiect la Senat

Publicat

cal batut Parlamentarii propun dublarea pedepselor penale în cazurile de violență asupra animalelor. Aceste fapte sunt încadrate și acum ca infracțiune, dar sunt prea blând pedepsite, conform inițiatorilor – de la 3 luni la 1 an pedeapsa cu închisoarea, sau amendă penală.

Propunerea legislativă privind modificarea art.25 alin (1) din Legea nr.205/2004 privind protecţia animalelor a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 3 martie.

„Zilnic se înregistrează 2-3 cazuri de maltratare, schingiuire și mutilare a animalelor, iar într-un singur an, peste 900 de animale au fost aduse în adăposturi cu membrele tăiate, moarte de foame sau împușcate. Se impune o intervenție fermă din partea legislativului, pentru a descuraja și condamna aceste acte de cruzime.

Supunerea animalelor la suferințe inutile sau chiar uciderea acestora este pedepsită, conform legilor în vigoare, doar cu amendă sau cel mult cu închisoarea de la 6 luni la 1 an. Ținând cont că schingiuirea animalelor continuă aceste pedepse sunt insuficiente”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Astfel, parlamentarii propun dublarea limitelor de pedeapsă pentru faptele de violență îndreptate împotriva animalelor, încadrate ca infracțiune:

„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă:

a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;

b) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;

d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;

e) rănirea sau schingiuirea animalelor;

f) intervențile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau alte scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, colților, ciocului sau dinților.”

După ce v-a fi dezbătută la Senat, propunerea de majorare a pedepselor pentru violența asupra animalelor va ajunge la Camera Deputaților, care este forul decizional.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax