Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentarii propun interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter comunist. Inițiativă legislativă, depusă la Senat

Publicat

senat Mai mulți senatori și deputați au depus o propunere legislativă privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist. Totodată, parlamentarii doresc interzicerea promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război. Potrivit reglementărilor propuse, în cazul infracțiunii de „inițiere sau constituire a unei organizații cu caracter comunist, respectiv aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui asemenea grup”, pedepsele pot urca până la 10 ani de închisoare.

Un număr de 31 de senatori și deputați au depus la Senat o propunere legislativă privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter comunist şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război. Printre semnatarii documentului se numără și senatorul PNL de Alba, Alexandru Pereș.

„România a condamnat ferm regimul comunist, în data de 18 decembrie 2006, prin vocea Președintelui său în fața Camerelor reunite ale Parlamentului: <Ca șef al statului român, condamn explicit și categoric sistemul comunist din România, de la înființarea sa, pe bază de dictat, în anii 1944 – 1947 și până la prăbușire, în decembrie 1989. Luând act de realitățile prezentate în Raport, afirm cu deplină responsabilitate: Regimul comunist din România a fost ilegitim și criminal>”, explică inițiatorii în expunerea de motive.

Potrivit inițiatorilor, până acum, condamnarea nu a avut și consecințe juridice. „Doar de curând s-au deschis procese penale împotriva unor criminali ai regimului comunist, procese ce nu s-au finalizat încă, cu hotărâri definitive”, mai transmit inițiatorii.

Parlamentarii dau ca exemplu un alt regim criminal, respectiv cel fascist. Acesta face obiectul unei legi a statului român, prin OUG nr. 31/2002, actualizată prin Legea nr. 217.2015, care privește „interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război”.

Totodată, potrivit inițiatorilor, Constituția României interzice, la art. 30, alin. (7), atât ura de rasă cât și pe cea de clasă. „Sunt interzise de lege defăimarea țării și a națiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură națională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violență publică, precum și manifestări obscene, contrare bunelor moravuri”.

În ceea ce privește infracțiunile și contravențiile propuse, parlamentarii susțin introducerea unei pedepse cu închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicearea unor drepturi, în cazul infracțiunii de inițiere sau constituire a unei organizații cu caracter comunist, respectiv aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui asemenea grup. De asemenea, persoanele care au comis faptele precizate anterior nu vor fi pedepsite, „dacă denunță autorităților organizația, înainte ca aceasta să fi fost descoperită și să se fi început săvârșirea vreuna dintre infracțiunile care intră în scopul grupului”.

Pentru confecționarea, vânzarea, răspândirea, deținerea în vederea răspândirii și utilizarea în public a simbolurilor comuniste, documentul prevede pedepse cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi. Totodată, este prevăzută închisoarea de la un an la 5 ani pentru persoanele care distribuie și pun la dispoziția publicului, în orice mod, printr-un sistem informatic, materiale comuniste.

Parlamentarii nu au uitat nici de numele unor persoane vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid împotriva umanității și crime de război. Potrivit reglementărilor, acestea nu vor putea fi acordate unor străzi, bulevarde, scuaruri, piețe, parcuri sau alte locuri publice și nici unor organizații, cu sau fără personalitate juridică.

Inițiatorii propunerii legislative susțin că ideologia și crimele comunismului nu sunt mai puțin condamnabile decât cele ale fascismului, iar legislația română trebuie să prevadă măsuri asemănătoare celor adoptate împotriva ideologiei fasciste, pentru a evita „propaganda comunistă și reapariția unor organizații de tip comunist”.

Propunerea legislativă a primit, în 6 ianuarie, aviz negativ de la Consiliul legislativ. 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax