Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentarii propun o nouă sărbătoare națională în România: Ziua Prefectului. Proiectul de lege, depus la Senat

Publicat

senat 2 Nouă parlamentari, dintre care șapte sunt foști prefecți, au depus săptămâna trecută la Senat o propunere legislativă privind instituirea zilei de 2 aprilie – „Ziua Instituției Prefectului din România”. Inițiatorii proiectului consideră că rolul „ispravnicilor administratori” este trecut cu vederea, iar ziua de 2 aprilie ar urma să repare, simbolic, această nedreptate.

Propunerea legislativă privind instituirea zilei de 2 aprilie – Ziua Instituţiei Prefectului din România a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 26 septembrie, fiind inițiată de nouă parlamentari de la PSD, PNL și ALDE.

„În România, noțiunea de prefect o întâlnim în Muntenia și Moldova încă înainte de Unirea Principatelor (1859), chiar dacă cei care o reprezentau purtau denumirea de <ispravnici de județe> sau <ispravnici administratori>.

Noțiunea de <prefect> a fost instituită prin legea comunală din 1 aprilie 1864 și Legea pentru înființarea consiliilor județene, din 2 aprilie 1864, care prevedea că <prefectul, cap al administrației județene, dirige toate lucrările acestei administrațiuni, îi execută hotărârile consiliului județean>”, explică inițiatorii, în expunerea de motive.

Astfel, propunerea de lege depusă prevede instituirea zilei de 2 aprilie drept „Ziua Instituției Prefectului din România”, iar aceasta ar urmă să fie marcată de autoritățile locale prin „organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific dedicate recunoașterii rolului și meritelor instituției Prefectului la dezvoltarea țării noastre din punct de vedere economic, cultural și social”.

În acest scop, proiectul de lege oferă posibilitatea – atât autorităților locale, cât și centrale – de a „sprijini logistic și material” desfășurarea sărbătorii, ”în limita fondurilor disponibile”.

sursa: senat.ro, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dă mai departe!

    luni, 02.10.2017 at 18:19

    FRAŢI ROMÂNI, CEREŢI PARLAMENTARILOR VOŞTRI SĂ RIDICE PRAGUL ELECTORAL A MINIM 8%!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax