Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentarii vor etichetă de risc cardiovascular pentru produsele alimentare procesate și tichete de masă „BIO”. Propunere legislativă, la Senat

Publicat

market

supermarketParlamentarii propun etichetarea produselor alimentare procesate, pentru reducerea riscului de boală cardiovasculară. „Eticheta de risc cardiovascular”  va avea culoarea roșie, galbenă sau verde, fiecare indicând cât de sănătos este consumul produsului, respectiv risc redus, mediu sau major. Totodată, inițiatorii vor eliberarea tichetelor de masă „BIO”, pentru alimentele care poartă aceeaşi denumire dar şi pentru legume sau fructe comercializate în piețe agroalimentare.

Un grup de deputați au inițiat o propunerea legislativă privind etichetarea produselor alimentare procesate, pentru reducerea riscului de boală cardiovasculară, care prevede etichetarea obligatorie a produselor astfel încât consumatorii să cunoască conţinutul de sare, zahăr sau grăsimi şi ce fel de risc are pentru sănătatea acestora. Totodată, documentul prevede și eliberarea tichetelor de masă „BIO”, pentru alimentele care poartă aceeaşi denumire, dar şi pentru legume şi fructe.

„Este unanim acceptat de către toate societățile științifice medicale că reducerea consumului de alimente bogate în sare, zahăr și grăsimi este de natură a schimba semnificativ în bine starea de sănătate a populației într-un interval de 5 – 20 de ani”, explică inițiatorii în expunerea de motive a propunerii legislative. De asemenea, iniţiativa este promovată de Societatea Română de Cardiologie.

Inițiatorii susțin că rolul proiectului legislativ nu este acela de a interzice consumul anumitor produse, ci de a informa corect consumatorii, pentru a reduce la limite rezonabile consumul de produse care cresc riscul de boală cardiovasculară.

„Eticheta de risc cardiovascular” va avea o formă dreptunghiulară. Aceasta va avea culoarea roşu, galben şi verde, fiecare indicând cât de sănătos este consumul produsului, respectiv risc redus, mediu sau major. În proiectul de lege sunt expuse toate valorile de care trebuie să se ţină cont la etichetare. Pe noua etichetă consumatorii vor putea citi conţinutul de sare, zahăr sau grăsimi care exced unei cantităţi normale.

Conform documentului, punerea în aplicare dar şi controlul acestor noi etichete vor fi făcute de Agenţia Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentaţiei.

Propunerea legislativă introduce și sancțiuni care vor fi aplicate în cazul în care prevederile nu vor fi respectate. Astfel, la prima abatere, procesatorii vor fi sancţionați cu avertisment scris şi obligaţia de conformare în termen de 30 zile calendaristice. La a doua abatere, se va aplica amendă cuprinsă între 100 şi 10.000 de lei însoţită de măsura complementară a suspendării de la comercializare a produselor respective până la conformare.

Parlamentarii propun totodată introducerea unor tichete de masă „BIO” care să aibă o valoare nominală crescută, cu 20 la sută mai mult ca un tichet standard. Cu toate acestea, potrivit documentului, numărul tichetelor de masă „BIO” nu poate fi mai mare de 25 la sută din numărul celor acordate lunar.

Angajații își vor putea cumpăra, cu tichetele de masă „BIO”, alimente neprocesate, inclusiv produse alimentare proaspete (fructe și legume), comercializate în piețe agroalimentare și produse alimentare care poartă eticheta de aliment „bio”, conform reglementărilor în vigoare.

Proiectul de lege a fost depus la Senat în dezbatere publică în data de 23 martie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax