Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentarii vor să schimbe statutul de politician sub acoperire al prefecților. ”Vrem să renunțăm la ipocrizie”

Publicat

Parlamentarii vor să modifice forma de numire a prefectului. Dacă acesta este „apolitic”, dar toată lumea știe că este un politician sub acoperire, după modificare prefectul va fi ales politic.

Modificările Codului Administrativ sunt discutate de o comisie special constituită în acest sens. Cea mai disputată modificare este a statutului prefectului prin care se vrea eliminarea „ipocriziei” în numirea sa și propunerea directă de către un partid politic.

Modificările se derulează foarte rapid chiar în două, trei ședinţe pe zi dorindu-se până pe  data de 7 iunie concluzionarea Codului, după spusele deputatului Florin Roman, care face parte din comisia specială de modificare a codului.

”Codul în forma venită de la Guvern era o întoarcere la vremea lui Cosmâncă, în care prefecții erau niște Dumnezei locali cu puteri absolute”, spune Roman.

Deputatul mai afirmă că toți cei care fac parte din comisia de modificare a Codului sunt foști membri din administrații locale și că nu amestecă politica cu administrația.

Cea mai dezbătută modificare este cea a statutului prefectului, acum comisia fiind în discuții avansate cu propunerea ca prefecții să fie numiți politic și secretarul să rămână independent, lucru cu care PNL este de acord.

În forma Codului venită inițial de la Guvern s-a încercat modificarea puterii prefecților și a atribuțiilor prin înlocuirea expresiei „ coordonează” cu „conduce” și o nouă atribuție, aceea de a verifica actele din toată administrația locală, acest lucru fiind neconstituțional, în opinia lui Roman.

O altă schimbare va fi că viceprimarii și vicepreședinții de consilii județene vor fi propuși de către primari sau de președintele consiliului județean, iar dacă propunerea lor nu trece de votul consiliului noua propunere să vină din rândul consilierilor locali sau județeni.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax