Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentul a RESPINS moțiunea de cenzură a PNL împotriva lui Ponta. Au fost doar 194 de voturi „pentru”

Publicat

parlament Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL împotriva premierului Victor Ponta a fost respinsă în Parlament. La ședința de plen comun a Parlamentului de vineri, în care s-a dezbătut și votat moțiunea de cenzură inițiată de PNL, intitulată „Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu este o lozincă!”, au fost prezenți 417 de deputați și senatori, din totalul de 554 de parlamentari.

Dintre aceştia, au votat 214, însă doar 207 au fost voturi valabile. Numărul voturilor pentru această moţiune a fost de 194, iar împotrivă au votat 13. Pentru a fi aprobată, moţiunea trebuia să întrunească 278 de voturi „pentru”.

În sală s-a aflat și premierul Victor Ponta și membrii Cabinetului său.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că are emoții în această zi în care la Parlament se dezbate o moțiune de cenzură a Opoziției împotriva guvernului pe care îl conduce. „Sigur că am emoții. E moțiune de cenzură”, a declarat Ponta, la Palatul Parlamentului.

Moțiunea de cenzură privind votul prin corespondență și alegerile parțiale este semnată de 183 de senatori și deputați de la PNL, grupul popular și democrat, precum și parlamentari PSRO.

PNL are în total 174 de parlamentari, iar PSRO — 12. Astfel, pentru a fi adoptată moțiunea, mai erau necesare 92 de voturi pentru.

În Camera Deputaților, alcătuită din 387 de membri, majoritatea este alcătuită din aleșii PSD, UNPR, PC-PLR și cei ai minorităților naționale. În Opoziție sunt deputați PNL, ai grupului Democrat și Popular și ai UDMR. Singurul deputat neafiliat unui grup este Elena Udrea, care nu poate vota în acest moment deoarece este în arest la domiciliu.

Grupul PSD, în care sunt incluși și deputații UNPR, are 182 de membri. 29 de parlamentari de la alte partide s-au alăturat de la începutul mandatului până acum UNPR, iar opt s-au înscris în PSD.

Grupul PC-PLR are 26 de membri, iar grupul minorităților — 17 membri.

Grupul deputaților PNL numără 112 membri, grupul UDMR — 17 membri, iar grupul Democrat și Popular — 14 membri.

Configurația actuală a Senatului este alcătuită din 167 de senatori, 161 fiind repartizați în patru grupuri parlamentare, iar șase senatori activând ca independenți.

În grupul PSD sunt 79 de senatori, luându-l în calcul și pe fostul senator independent Mihai Neagu, care s-a reînscris pe 8 iunie în UNPR, însă transferul acestuia la grupul PSD-UNPR nu a fost încă oficializat pe site-ul Senatului. Grupul liberal — conservator este constituit din 12 senatori.

În grupul senatorilor liberali activează 62 de membri, iar grupul UDMR este în continuare format din opt senatori.

Liberalii au solicitat în moțiune retragerea încrederii Guvernului.

„Motivul fundamental pentru care considerăm că trebuie, acum, să retrageți încrederea acestui Guvern este faptul că și-a bătut joc de ceea ce este mai sfânt într-o democrație”, susțin semnatarii moțiunii de cenzură, indicând dreptul la vot.

Potrivit PNL, „Guvernul Ponta a încălcat Constituția și a săvârșit abuzuri inimaginabile”.

PNL afirmă că moțiunea de cenzură ar fi putut fi axată pe „incompetența” lui Victor Ponta și a miniștrilor săi, pe „proasta” guvernare, dând ca exemplu gestionarea cardului de sănătate, „operațiunea bacșișul”.

Liberalii consideră că singura soluție pentru deblocarea introducerii votului prin corespondență este schimbarea echipei guvernamentale.

Moțiunea a fost depusă vineri, 5 iunie, și citită în plenul Parlamentului luni, 8 iunie.

Victor Ponta s-a confruntat până acum cu două moțiuni de cenzură — pe 13 mai 2014 și pe 12 septembrie 2014.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax