Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Parlamentul European a adoptat o rezoluție pentru intrarea României în Schengen. Olandezii s-au abținut

Publicat

Parlamentul European a adoptat marți la Strasbourg, cu un vot larg, o rezoluție prin care îndeamnă statele membre să permită României și Bulgariei să adere fără întârziere la spațiul Schengen.

Rezoluția a fost adoptată cu 547 voturi pentru, 49 împotrivă și 43 abțineri. E cea de-a patra rezoluție în acest sens adoptată de Parlamentul European de la aderarea României la UE.

Potrivit europarlamentarului Victor Negrescu, textul rezoluției, depuse la solicitarea sa, menționează clar nevoia luării unei decizii anul acesta, faptul că cele două state îndeplinesc criteriile tehnice de peste 11 ani.

Lista de vot publicată de Parlamentul European arată că europarlamentarii Malik Azmani, Bart Groothuis, Jan Huitema, Caroline Nagtegaal, Catharina Rinzema s-au abținut la vot.

Olandezii au s-au abținut

Ei fac parte din grupul Renew și sunt membri ai partidului olandez de guvernământ Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD).

Mai mult, europarlamentarul olandez Peter van Dalen a votat împotriva rezoluției care cere aderarea României la Schengen.

Spațiul Schengen este o zonă de circulație liberă în Europa, conformă cu Acordul de la Schengen.

Statele membre ale acestui spațiu au eliminat sau vor elimina controalele pentru persoane la frontierele dintre ele, astfel încât este posibilă trecerea frontierei între oricare două asemenea state fără prezentare de acte de identitate și fără opriri pentru control.

Miercuri, deputații europeni se vor pronunța asupra noilor rapoarte ale Comisiei Europene privind progresul țărilor din Balcanii de Vest și Turcia pe drumul către UE.

Se așteaptă ca aceștia să salute începerea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Macedonia de Nord și Albania și să facă apel pentru ridicarea vizelor pentru cetățenii kosovari.

Ciucă: Admiterea în Spațiul Schengen tocmai a intrat pe ultima sută de metri

Admiterea României în Spațiul Schengen tocmai a intrat pe ultima sută de metri, arată Nicolae Ciucă: „Votul covârșitor în favoarea României a venit pe fondul susținerii pe care o avem din partea PPE”.

„Rezoluția de astăzi (marți – n.r.) din Parlamentul European privind aderarea României și Bulgariei la Schengen reconfirmă faptul că așteptările noastre de a adera la Schengen sunt justificate și legitime. Sunt îndeplinite condițiile necesare. Decizia ar trebui luată”, scrie pe Twitter Nicolae Ciucă.

Premierul arată pe Facebook că România a mai făcut încă un pas către admiterea în Spațiul Schengen: Parlamentul European a votat o rezoluție prin care cere Consiliului Uniunii Europene să aprobe intrarea țării noastre în spațiul de liberă circulație.

„Votul covârșitor în favoarea cauzei României a venit pe fondul susținerii pe care o avem din partea Partidului Popular European, care are cel mai numeros grup de europarlamentari. La ultimul congres al PPE, ținut la Rotterdam, în iunie, delegația PNL a propus ca în rezoluția lucrărilor să fie inclusă și susținerea pe care grupul popularilor o acordă României în demersul de aderare la Schengen. Azi am văzut cât de important este sprijinul marii familii europene de centru-dreapta, din care PNL face parte. Admiterea în Spațiul Schengen tocmai a intrat pe ultima sută de metri”, a notat Ciucă.

Parlamentul European a aprobat, marți, Rezoluția privind accederea României în Schengen. Decizia a fost luată cu 547 de voturi „pentru” și 49 „împotrivă”.

„Rezoluția privind accederea României în Schengen a fost votată cu 547 voturi pentru și 49 împotrivă. Suntem tot mai aproape de atingerea acestui obiectiv național! Românii merită în Schengen”, anunța eurodeputatul Eugen Tomac.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. fd

    marți, 18.10.2022 at 17:28

    De parca intereseaza pe cineva in momentu asta intrarea in Schengen. Nemtii o sa cumpere gazele la pret ridicat si o sa le dea populatiei gratis in Decembrie …. si noi o sa stam in frig ca ne cumpara nemtii gazul nostru.

    Intrarea in Schengen o sa aiba niste costuri grele stati linistiti …inclusiv cedarea portului Constanta Olandezilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax