Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentul European dezbate Mecanismul de Reziliență și Redresare în valoare de 672,5 miliarde de euro. Cât primește România


Publicat

parlamentul european

Parlamentul European dezbate marți Mecanismul European de Reziliență și Redresare, un pachet de ajutor în valoare de 672,5 miliarde de euro, distribuiți pe șase piloni, din care României îi vor reveni 30,5 miliarde de euro. Votul va fi acordat în cursul serii.

Sunt trei raportori ai Parlamentului European pentru acest proiect, doi fiind din România: Siegfried Mureșan (PPE), Dragoș Pîslaru (Renew Europe) și Eider Gardiazabal Rubial (S&D).

La începutul dezbaterilor, Siegfried Mureșan a spus că va fi o zi „foarte bună” pentru Parlamentul European

„Asta înseamnă că banii vor veni, va veni susținerea pentru oameni, pentru companii, pentru regiunile din întreaga Europă care au fost afectate de coronavirus și de consecințele acestei pandemii. Mesajul nostru este foarte clar: ajutorul vine, susținerea de la UE vine către cei afectați și această susținere, acești bani sunt bani pentru a depăși criza și, în același timp, sunt bani pentru a ne face mai puternici în fața următoarelor crize”, a declarat Mureșan.

Cei șase piloni pe care vor fi distribuiți banii sunt:
– ecologizare
– digitalizare
– pachet economic – pentru IMM-uri, industrie, infrastructură
– coeziune socială – bani pentru categoriile sociale afectate de pandemie
– reziliență instituțională – statele membre putând să ceară bani pentru modernizarea sau pentru construirea de spitale, de exemplu
– bani pentru tineret.

Sursă: G4Media.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: ACCIDENT pe Calea Moților din Alba Iulia. Două mașini s-au lovit, în zona intersecției cu strada Albac

Publicat

Un accident rutier s-a produs joi, în jurul orei 14:50, pe strada Calea Moților din Alba Iulia, spre cartierul Micești.  

Evenimentul s-a produs în zona intersecției cu strada Albac.

Din primele informații, în accidentul rutier au fost implicate două mașini.

Traficul în zonă a fost îngreunat temporar.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Testare COVID-19 cu bilet de trimitere de la medicul de familie, inclusiv în zilele de weekend, la Spitalul din Alba Iulia

Publicat

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia a prelungit programul de testare pentru depistarea COVID-19, iar pacienţii care au bilet de trimitere de la medicul de familie se pot prezenta la punctul de testare din curtea unităţii medicale inclusiv în zilele de weekend, sâmbătă şi duminică, între orele 8:00 – 12:00. 

SJU Alba Iulia a decis prelungirea programului de testare, având în vedere creşterea numărului de cazuri şi pentru a veni în sprijinul pacienţilor, suspecţi de COVID-19, dar care nu reprezintă urgenţe medicale.

Reprezentanții spitalului au transmis că în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) se efectuează, în continuare şi în aceleaşi condiţii, testarea pentru depistarea COVID-19 fără bilet de trimitere de la medicul de familie (pacienţii care se prezintă aici reprezintă urgenţe medicale).

Testarea la punctul din curtea SJU Alba Iulia (Bulevardul Revoluţiei, nr. 23) este organizată separat faţă de testarea în UPU.

Astfel, pacienţii suspecţi, care au bilet de trimitere de la medicul de familie, se pot prezenta la punctul de triaj 2 (cabinet medical modular din curtea unitatii medicale) pentru recoltarea de probe.

Pacienţilor li se vor prelua date de contact, iar rezultatele le vor primi în aceeaşi zi.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Vrem și noi pe lista neagră a extremiștilor de la AUR! Atacuri fără precedent împotriva presei

Publicat

Dacă ați urmărit știrile în ultima vreme, ați aflat că partidul-fenomen AUR, născut din frustrările unei părți ușor de manipulat a populației, a deschis o “listă neagră” a presei românești, punând în cap de listă publicația G4Media.

Atacul asupra presei este încă un pas pe care îl face acest partid extremist pe calea deschisă în România de legionari în perioada interbelică și continuată după 1989 de Corneliu Vadim Tudor, Gheorghe Funar, Dan Diaconescu sau Gigi Becali.

Ce au comun toate aceste partide și cum se face că publicul lor nu dispare de-a lungul timpului, ci se reinventează permanent? Este un fenomen care nu e specific doar României.

Avem peste tot în lume un segment de populație care nu se regăsește în ceea ce le propun partidele tradiționale liberale, social-democrate sau progresiste.

Sunt cei permanent anti-sistem, marcați de un profund sentiment de nemulțumire, indiferent de cine se află la guvernare.

Sunt oameni care își alimentează frustrările din orice împrejurare de ordin economic sau social și care iasă la suprafață mai ales în perioade de criză, cum este cea de acum.

În România acești oameni au, din păcate, multe motive să izbucnească și să își profileze dușmanii.

Pandemia și restricțiile par a nu se mai termina, prețurile la energie și combustibil s-au dus în ceruri, deși suntem una dintre puținele țări din Europa care nu este în totalitate dependență de importuri. Și, cum zicea cineva zilele astea: “apa de pe Dunăre nu s-a scumpit, deci de ce a crescut Hidroelectrica prețurile?”

În același timp, celelalte partide se dovedesc a fi ori infantile politic și incompetente administrativ (USR PLUS, despre voi e vorba) ori afundate în mâzga aranjamentelor din care ies bani și funcții (PNL & PSD aceeași mizerie… parcă așa se striga pe stradă la un moment dat).

Așadar, un cocktail perfect de circumstanțe care dă putere unora ca Simion, Târziu sau Șoșoacă să strângă în jurul lor o armată de tineri fără studii și fără job, cadre militare în rezervă, nostalgice după tinerețile lor de pe vremea lui Ceaușescu, “diasporeni” semianalfabeți din Italia și Spania, gospodine trecute de 60 de ani spălate pe creier de România TV și antivaccinisti convinși că lumea întreagă conspiră împotriva lor din motive greu de digerat de cineva cu minimum 10 clase.

Pe lângă cei care constituie nucleul dur și neclintit în convingeri, există probabil și unii atrași de ideile naționaliste, patriotarde, fluturate permanent de liderii partidului. Aceștia vor fi primii care vor înțelege că ura față de semeni și intoleranța nu o să schimbe nimic și nu o să le plătească facturile iarna.

Ei vor fi și primii care se vor convinge că AUR nu este nimic altceva decât o rotiță într-un mecanism al dezbinării care pune în pericol viitorul copiilor noștri și care trebuie să dispară la următoarele alegeri.

Toți aceștia sunt asmuțiți acum, de liderii lor, împotriva presei care, după ce a ignorat fenomenul AUR, încearcă acum să îl înțeleagă și să îl expună public, așa cum e el de fapt: o mișcare extremistă cu origini incerte și cu o agendă anti-europeană și rusofilă care a crescut incredibil de mult într-un timp scurt, ajutată de mecanismele automate din Facebook care încurajează mesajele de ură pentru că-i aduce audiență și bani.

Am avut și noi parte de un episod marca AUR în preajma alegerilor locale din 2020. Atunci, am scris un pamflet în care luam la rând candidații la Primăria Alba Iulia.

Am scris despre toți cei care contau la acel moment, ignorând cu bună știință candidatul AUR, un partid despre care efectiv nu știam nimic, pentru că nu exista nicăieri.

În urma articolului, care, fie vorba între noi, nu laudă niciun candidat, ci dimpotrivă, a venit de nicăieri o reacție pe Facebook a candidatului AUR la Primăria Alba Iulia, un anume Alin Tudose, care a plătit la Facebook o postare pentru a se plânge public că nu a fost și el inclus în pamfletul nostru.

Am râs atunci de întâmplare, deși nu ne venea să credem că cineva poate fi atât de frustrat și vehement.

Nu înțelegeam cum un personaj care se dorea într-o funcție publică ce presupune o anumită conduită și prestanță scria într-un spațiu public cum este definit Facebook, că va veni în redacția Alba24 și ne va pune în genunchi, iar apoi ne va șterge la gură.

Cred că ați înțeles alegoria. L-am așteptat pe mârlan, dar n-a venit. Între timp, înțelegem că personajul s-a lepădat de politică și a rămas la pescuit sau ceva…

Privind retrospectiv întâmplarea, ne dăm seama că am trecut prea ușor peste acel episod și că ar fi fost poate mai bine să facem publică tărășenia. Am ales să-i ignorăm, dar am greșit.

La fel cum am greși acum dacă nu am lua poziție publică față de acest partid care ne atacă pe față colegii de profesie.

Azi e G4Media și Libertatea, Digi24, iar mâine putem fi noi, cei de la Alba24. Dacă alegem să tăcem, nu facem decât să le dăm curaj să continue cu acest bullying public unora care ne vor afară din UE și din NATO, care vor să ajungem din nou în sfera de influență rusească, de unde cel mai probabil își trag resursele și ideologia.

Foto: Protestul violent de la Parlament

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Călin Matieș: Conducerea PNL a CJ Alba pedepsește primăriile PSD. ZERO lei pentru evenimente și festivaluri în 2022

Publicat

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă! Conducerea PNL a CJ Alba pedepsește primăriile PSD. ZERO lei pentru evenimente sau festivaluri în 2022” – senator Călin Matieș

”Îmi plac evenimentele ce au scopul de promovare a tradiţiilor şi obiceiurilor, care ne descreţesc frunţile şi destind atmosfera. Îmi place socializarea, discuţiile constructive şi vreau să ascult bucuriile şi deopotrivă necesităţile oamenilor, în speranţa că voi găsi soluţii.

În loc să scriu aceste rânduri aș fi preferat să îmi fac programul pentru următoarele luni, ținând cont de evenimentele și festivalurile ce se organizează în Alba în acest an. Însă acest lucru, acum, cel puțin mie, îmi este imposibil, când văd abordarea discreționară a conducerii PNL a Consiliului Județean Alba.

În nici un oraș sau comună, conduse de PSD, Consiliul Județean Alba nu finanțează organizarea de evenimente, expoziții, concerte, simpozioane, festivaluri, târguri sau gale! Văzând calendarul evenimentelor pe anul 2022 mi-am pus următoarea întrebare legitimă: ce vină au oamenii din Teiuș, Stremț, Ciuruleasa, Bucium, Vidra, Gârbova sau Roșia de Secaș?

În aceste localități primarii și consiliile locale – oameni muncitori, harnici și devotați comunităților – organizează prin forţe proprii evenimente de entertainment, concerte și zile muzicale, ”Fiii satului”, târguri și expoziții, inclusiv cu vânzare a produselor tradiționale, ce puteau și trebuiau să fie finanțate, sau cel puțin cofinanțate, de către Consiliul Județean Alba. Acestea au scopul de promovare a datinilor străbune, aduc bună dispoziţie şi relaxare în vieţile oamenilor.

Ion Dumitrel, ”tătucul” județului, a ajuns să împartă banii pentru astfel de manifestări în funcție de culoarea politică a localităților. UAT-urile conduse de primari PSD au solicitat în zadar sprijin financiar!

Astfel de metehne, preluate de la Cîțu și echipa pierzătoare, trebuie să dispară, iar alocările financiare nu mai pot ține cont de culori politice. Banii trebuie alocați în funcție de necesitățile comunităților, de proiectele în desfășurare, de numărul de locuitori, de dificultățile întâmpinate în funcție de așezarea geografică și relief, pentru dezvoltare economică, prosperitatea și bunăstarea cetățenilor.

În altă ordine de idei, studiind calendarul evenimentelor din 2022 am observat că <Târgul Apulum Agraria>, eveniment cu tradiție pentru Alba Iulia, se mută la Ighiu! Nu am nimic împotriva conjudețenilor noștri din comuna Ighiu, unde am mulți prieteni și pe care îi vizitez cu drag, dar cum să muți un târg cu tradiție pentru Alba Iulia în comuna vecină în loc să organizezi și aici, un alt eveniment, cu alt nume, sub alt brand, ce are scopul promovării și vânzării produselor noastre locale?

Nu în ultimul rând, având în vedere criza economică generată de contextul pandemic, la toate evenimentele, la care prin prima specificului vor fi invitați artiști, muzicieni sau oameni de entertainment, trebuie apelat la valorile locale (dacă natura evenimentului permite acest lucru). În Alba avem suficient de mulți tineri talentați care pot ține un show, dar și oameni cu experiență în toate tipurile de evenimente, de la cele culturale și până la cele muzicale. Eu, ca om al locului, pe cât posibil, vreau să văd pe o scenă un tânăr al cărui talent a fost şlefuit la o şcoală de muzică din judeţul Alba şi să admir un spectacol al unei trupe locale.

Chiar dacă se vor supăra colegii noștri de alianță, după ce vor citi aceste rânduri, le spun direct, cinstit și împăcat: corectitudinea, adevărul și dreptatea sunt peste orice alianţe politice. Nu suport ipocrizia, înțelesurile ascunse și nu voi merge pe burtă doar pentru a fi bine!”

Senator PSD Alba

Călin Gheorghe Matieș

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate