Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Parlamentul European dezbate o propunere pentru statele UE: Reducerea TVA pentru serviciile turistice. Carantina, ultima opțiune

Publicat

turism ghid

Parlamentul European dezbate, în această săptămână, o rezoluție a Comisiei pentru transport (TRAN) care îndeamnă statele membre UE să includă sectorul turismului și al călătoriilor în planurile naționale de redresare în urma pandemiei de COVID-19.

O principală măsură ar viza reducerea temporară a TVA-ului pentru aceste servicii.

Dezbaterea are loc miercuri, 24 martie, iar votul, joi, rapotor fiind Cláudia Monteiro de Aguiar (grupul PPE).

Potrivit TRAN, 27 de milioane de persoane sunt angajate direct sau indirect în sectorul turismului, ceea ce reprezintă 11,2 % din totalul locurilor de muncă din UE. Turismul a contribuit la produsul intern brut (PIB-ul) al UE cu 10,3 % în 2019.

Datele, prin care Comisia de transport argumentează necesitatea adoptării unei strategii a UE pentru un turism sustenabil, mai arată că sectorul turismului și al transporturilor a fost printre cele mai afectate de COVID-19: cel puțin 6 milioane de locuri de muncă, precum cele ale lucrătorilor sezonieri și ale persoanelor în situații vulnerabile, sunt în pericol în UE.

De asemenea, restricțiile de călătorie introduse ca răspuns la pandemie continuă să afecteze puternic turismul mondial și european, cele mai recente date indică o scădere cu 70 % a numărului de sosiri turistice internaționale în 2020.

Numărul turiștilor care vizitează Europa s-a prăbușit în 2020

În 2020, numărul de turiști internaționali care au vizitat Europa, prima destinație turistică a lumii, a fost cu 66 % mai mic în prima jumătate a anului și cu 97 % mai mic în al doilea semestru.

Întrucât 22,6 milioane de persoane erau angajate în sectorul turismului în 2019, ceea ce reprezintă 11,2 % din totalul locurilor de muncă din Uniune, și întrucât acest sector a contribuit cu 9,5 % la PIB-ul Uniunii, s-a constatat că această scădere bruscă a fost cauzată, parțial, de lipsa de coordonare dintre statele membre în ceea ce privește călătoriile.

Lipsa unor criterii comune și măsurile naționale și regionale diferite aplicate de administrațiile din fiecare stat membru și din regiunile ultraperiferice a creat confuzie și neîncredere în rândul călătorilor, se precizează în nota de fundamentare.

Carantina, doar ca ultimă opțiune. Pledoarie pentru certificatul de călătorie

Propunere de rezoluție solicită statelor membre să pună integral în aplicare, „fără întârziere”, criteriile comune și coordonate pentru călătoriile în condiții de siguranță, facilitând implementarea formularului UE de localizare a pasagerilor, în format digital, atunci când este posibil, și să instituie un protocol comun și nediscriminatoriu al UE privind siguranța sanitară pentru testarea înainte de plecare, care ar trebui să fie fiabil și accesibil, inclusiv tehnologii de testare rapidă, teste PCR și altele;

În privința carantinei, Comisia consideră că aceasta ar trebui să rămână un instrument de ultim resort, dar, după caz, durata ei ar trebui redusă la un număr minim de zile, care ar trebui armonizat în întreaga Uniune.

„Orice restricționare a libertății de circulație trebuie să fie proporțională, temporară și legată în mod clar de pandemia de COVID-19”, se precizează în document.

De aceea, proiectul invită Comisia Europeană și statele membre să elaboreze „în mod prioritar” certificatul comun de vaccinare, precum și un sistem de recunoaștere reciprocă a procedurilor de vaccinare în scopuri medicale

De asemenea, proiectul de rezoluție îndeamnă Comisia să introducă „o marcă UE de certificare a igienei”, care ar trebui să certifice activitățile turistice, asigurând conformitatea cu standardele minime de igienă pentru prevenirea și controlul virusului COVID-19 și al altor posibile infecții.

Sursă: G4Media.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax