Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parteneriat parafat de 1 Decembrie între ADR Centru și ADR Republica Moldova: „Eu sunt din Moldova, Basarabia, iar frați sunt cu voi”

Publicat

YouTube video

De 1 Decembrie, Ziua Națională a Românilor, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru din România și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru Republica Moldova au semnat la Alba Iulia un acord de parteneriat destinat stabilirii cadrului comun de cooperare continuă și echilibrată. „Eu sunt din Moldova, Basarabia, iar frați sunt cu voi”, au fost cuvintele directorului ADR Republica Moldova la parafarea documentului care atestă parteneriatul dintre cele două agenții.

Acordul își propune extinderea scopurilor și obiectivelor Uniunii Europene în Europa Centrală și de Est, atât în ceea ce privește planificarea dezvoltării, cât și în ceea ce privește punerea lor în practică, având în vedere că ambele Agenții de Dezvoltare Regională partenere împărtășesc și exprimă utilitatea și importanța cooperării, ale schimbului de experiență și ale proiectelor comune.

„Considerăm că, după 12 ani de activitate și după ce am reușit să demonstrăm că putem să atragem importante fonduri europene pentru dezvoltarea regiunii noastre, a venit momentul să-i sprijinim și pe alții să reușească în domeniul planificării și programării resurselor de dezvoltare. Dorim și putem să -i sprijinim pe colegii noștri din Republica Moldova, pentru că nu avem în comun doar numele, ci și o viziune complexă pentru viitor. Din acest viitor fac parte structurile parteneriale și dezvoltarea de proiecte comune, în beneficiul cetățenilor. Legătura noastră, din punct de vedere instituțional, a fost facilitată de Consiliul Județean Alba, care deja derulează un parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni, unde-și are sediul ADR Centru din Republica Moldova. Ca să susținem și să extindem această colaborare, demarăm acum un parteneriat pe care îl vrem eficient, pentru a-i sprijini pe noii noștri parteneri să dezvolte proiecte viabile, care să susțină, la un moment dat, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat directorul ADR Centru, Simion Crețu.

”Obiectivele noastre în cadrul acestui parteneriat sunt bine definite. Trebuie să ne pregătim în comun, cu sprijinul specialiștilor din România, pentru utilizarea cu succes a fondurilor europene disponibile prin Programele specifice fiecărei țări. În final, trebuie să obținem rezultate care să asigure dezvoltarea social-economică echilibrată a regiunilor noastre, dar și să valorificăm cât mai bine oportunitățile financiare, instituționale și umane pentru dezvoltare regională. Avem nevoie de expertiza românească, deoarece exemplele de succes trebuie să fie urmate, iar greșelile pot fi evitate mai ușor, dacă ai parteneri de încredere. Regiunea Centru din Moldova are resurse și oportunități, iar cu sprijinul partenerilor noștri, din România dar și din alte țări, vom putea să obținem și să utilizăm fondurile disponibile în cadrul programelor de sprijin ale Uniunii Europene”, a declarat Tudor Meșină, directorul ADR Centru Republica Moldova.

 

În principiu, Acordul semnat sâmbătă prevede schimburi de experiență în aria regiunilor de dezvoltare, în scopul dezvoltării capacităților tehnice ale angajaţilor celor două ADR, pentru dezvoltarea și managementul proiectelor, precum și stimularea ideilor de proiecte regionale de interes comun, elaborarea acestora şi identificarea resurselor financiare pentru implementarea lor. Parteneriatul va asigura transferul de cunoştinţe privind pregătirea pentru aderare la Uniunea Europeana a Republicii Moldova. În primă fază sunt vizate cooperarea în scopul dezvoltării şi consolidării legăturilor economice dintre cele două regiuni, prin organizarea de misiuni economice, evenimente de brokeraj în domenii şi sectoare economice care prezintă interes pentru ambele regiuni, promovarea schimburilor culturale dintre cele două regiuni, precum și extinderea cooperării la nivelul celor două Consilii de Dezvoltare Regională.

Parteneriatul a fost semnat la sediul ADR Centru din Alba Iulia, de către  Simion Crețu, director general ADR Centru România și  Tudor Meșină, director ADR Centru Republica Moldova, în prezența  experților din cele două instituții. La eveniment au participat  Nicolae Mereacre, secretar Consiliu Raional Ialoveni,  Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba și vicepreședinte CDR Centru, precum și Florin Roman, vicepreședinte CJ Alba.

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax