Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Partidele, firmele de stat, federațiile și Masoneria, exceptate de la accesul cetățenilor la informații de interes public


Publicat

masoni

Partidele, firmele deținute de stat și de primării și federațiile sportive vor fi exceptate de la accesul cetățenilor la informații de interes public. Proiectul legislativ adoptat tacit de Senat.

Un proiect de lege inițiat de parlamentarul PMP Petru Movilă prevede exceptarea companiilor de stat și a partidelor politice de la obligația de a furniza informații de interes public. Proiectul care amendează Legea 544/2001 a trecut deja de Senat prin adoptare tacită și e acum la Camera Deputaților.

Proiectul mai scoate și alte entități de sub obligația de a le furniza cetățenilor ori ziariștilor informații de interes public: federațiile sportive, organizațiile neguvernamentale de utilitate publică, care beneficiază de finanțare din bani publici cum ar fi Masoneria, precum și operatorii locali ori regionali de utilități publice (furnizori de apă, gaze, canalizare etc).

Practic, dacă propunerea lui Petru Movilă va fi adoptată și de Camera Deputaților și promulgată de președinte, nici un cetățean nu va mai putea afla informații despre modul în care partidele ori firmele de stat sau firmele primăriilor cheltuiesc bugete, organizează licitații sau fac angajări.

Pentru a intra la vot în plen, proiectul are nevoie de raport final de la Comisia de Cultură a Camerei Deputaților.

Cine este Petru Movilă. Inițiatorul proiectului de lege este deputat PMP de Iași. Este la al patrulea mandat de deputat, primele trei fiind ales pe listele PD. A plecat din PD odată cu apariția PMP. El este absolvent al Facultății de Mecanică de la Universitatea Tehnică din Iași și al Colegiului Național de Apărare.

Sursă: G4Media.ro

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Liber la vaccinarea cu AstraZeneca. Doritorii se vor putea prezenta la centrele de vaccinare chiar dacă nu au programare

Publicat

foto: vacunasaep.org

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis luni o circulară care permite centrelor de vaccinare să inoculeze la cerere toate persoanele care se prezintă, indiferent dacă au sau nu programare.

Potrivit Biziday.ro, autoritățile vor ca vaccinarea cu AstraZeneca să fie permisă pentru toți cei care solicită să primească acest ser. De altfel, au existat cereri chiar din partea coordonatorilor de centre, care spun că se prezintă în continuare numeroase persoane ce vor să fie imunizate cu AstraZeneca.

Circulara ar urma să fie prezentată într-o conferință de presă în cursul zilei de marți.

Potrivit datelor afișate pe platforma dezvoltată de STS, în urmă cu două zile erau neocupate aproximativ 65.000 de locuri pentru vaccinarea cu AstraZeneca, în timp ce pentru Pfizer, de exemplu, erau neocupate doar 50 de locuri.

Pe listele de așteptare sunt înscrise în jur de 590.000 de persoane, dintre care 550.000 pentru Pfizer, 27.000 pentru Moderna și doar 8.600 pentru AstraZeneca.

sursa: biziday.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

BUILD STAR SRL: ANUNȚ ÎNCEPERE PROIECT grant capital de lucru – SC BUILD STAR SRL (P)

Publicat

BUILD STAR SRL cu sediul în localitatea Şard, str. LAB, nr. 399 D, jud Alba, înregistrată sub J01/675/2011 la Oficiul Registrului Comerțului, CUI/CIF 29147183 anunță lansarea proiectului cu titlul ”Proiect capital de lucru – SC BUILD STAR SRL”, proiect RUE nr. 6574 înscris în cadrul Măsurii ”Granturi pentru capital de lucru”, instituită prin OUG nr 130/2020.

Proiectul se derulează pe o perioada de maxim 12 luni, începând cu data semnării contractului de finanțare cu Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri/ AIMMAIPE, AIMMAIPE Târgu Mureș, respectiv 07.04.2021.

Obiectivul proiectului îl reprezintă sprijinirea financiară prin ajutorul de stat acordat sub formă de grant – Capital de lucru pentru societatea BUILD STAR SRL.

Proiectul are, printre principalele rezultate, următoarele:

– menținerea activității pe o perioadă de minimum 6 luni,

– menținerea/suplimentarea numărului locurilor de muncă față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni, la data acordării granturilor

Valoarea proiectului este de 307083.81 (valoarea totală) din care: 267029.4 lei grant și 40054.41 lei cofinanțare.

Contract finanțare M2-6574 din 07-04-2021

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

Persoană de contact:

Man Petru Raul

tel 0740841649

man.raul90@gmail.com

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii vor ca anul școlar 2021-2022 să înceapă în 6 septembrie și să fie păstrată structura de două semestre. Care este motivul

Publicat

examen

Consiliul Național al Elevilor (CNE) își păstrează opinia potrivit căreia anul școlar 2021-2022 ar trebui să înceapă în 6 septembrie.

De asemenea, elevii doresc păstrarea structurii pe semestre și nu revenirea la cea pe trimestre.

Vezi și Propunere pentru anul școlar 2021-2022: trimestre în loc de semestre, vacanță de vară mai scurtă. Ce spune ministrul Educației

Ministrul Cîmpeanu a menționat, în weekend, opțiunea revenirii la o structură a anului bazată pe trimestre, în locul semestrelor, el afirmând că Ministerul e gata să extindă perioada de cursuri “dacă și numai dacă” sindicatele, elevii și părinții “ajung la un consens”, fără să fie invocate argumente științifice sau recomandările specialiștilor.

Comunicatul CNE:

“Poziția Consiliului Național al Elevilor cu privire la modificarea structurii anului școlar

În cursul zilei de ieri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că ia în calcul mai multe măsuri, printre care se numără și modificarea structurii anului școlar 2021- 2022, dar și prelungirea duratei cursurilor pentru anul școlar 2022-2023.

Consiliul Național al Elevilor a atras atenția, încă din luna februarie a acestui an, cu privire la faptul că structura anului școlar 2021-2022 este dezechilibrată și nejustificată, fiind aprobată fără un proces de consultare reală a partenerilor de dialog social.

Ne bucurăm să vedem că Ministerul Educației a decis să revină asupra acestei măsuri, fiind dispus să asculte viziunea tuturor actorilor implicați în actul educațional.

Consiliul Național al Elevilor își menține poziția cu privire la structura anului școlar 2021-2022: cursurile să înceapă pe data de 6 septembrie 2021 și să se încheie pe data de 4 iunie 2022. Această structură este mai echilibrată, atât în ceea ce privește numărul de săptămâni (16/18, în loc de 14/20), cât și în ceea ce privește numărul mai redus de zile pe care elevii sunt nevoiți să le petreacă la școală în timpul verii, atunci când temperaturile din sălile de clasă creează un disconfort termic puternic, în contextul în care majoritatea unităților de învățământ preuniversitar nu dispun de infrastructură de climatizare.

În ceea ce privește prelungirea duratei cursurilor începând cu anul școlar 2022- 2023, considerăm că Ministerul Educației are datoria de a trata cu prioritate, înaintea oricărui alt aspect, planurile-cadru pentru liceu, care vor redefini arhitectura curriculară a întregului sistem.

Cercetările din domeniul științelor educației arată că nu există o legătură consistentă și bine definită între creșterea numărului de zile pe care elevii le petrec la școală și rezultatele pe care aceștia le obțin la testările internaționale de tip PISA. În Model of School Learning, elaborat de John Carroll, sunt prezenți mai mulți factori care pot conduce la reușita academică: calitatea actului educațional, abilitatea de înțelegere a elevilor, perseverența (timpul pe care elevii sunt dispuși să îl aloce învățării) și oportunitățile de învățare (timpul pe care elevii îl au la dispoziție pentru a învăța). Așadar, numărul de zile de cursuri nu reprezintă o variabilă decisivă atunci când vine vorba de performanța academică a elevilor. Este imperios ca, atunci când Ministerul Educației elaborează politici educaționale, să aibă în vedere cu precădere calitatea actului educațional (formarea resursei umane, modificarea arhitecturii curriculare etc.), măsurile privind numărul de zile de școală fiind subsecvente celor de mai sus.

<În ceea ce privește structura anului școlar viitor, Consiliul Național al Elevilor a susținut încă de la bun început derularea cursurilor începând cu data de 6 septembrie, pentru a nu îi supune pe elevi unor condiții de învățare improprii. Știm cu toții că începând cu mijlocul lunii iunie, căldura din sălile de clasă devine insuportabilă, atât pentru elevii care participă la cursuri, cât și pentru cei care susține examenele naționale. Consider că este prematur să discutăm acum despre măsurile aferente anului școlar 2022-2023, în contextul în care, la acest moment, există multe semne de întrebare cu privire la anul școlar ce va începe în toamna acestui an>, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.”

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

INCENDIU în satul Trâmpoiele: Un grajd plin cu furaje a luat foc în timpul nopții

Publicat

Un grajd în care erau depozitate furaje a luat foc în noaptea de luni spre marți, în localitatea Trâmpoiele din județul Alba. 

La fața locului au intervenit pompierii militari din Alba Iulia, cu serviciul voluntar din Zlatna.

Incendiul a fost lichidat în limitele găsite fără extindere la casă, însă intervenția a fost îngreunată de lipsa surselor de alimentare cu apă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate