Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pas important pentru viitorul domeniu schiabil de pe Valea Feneșului. Primăria Zlatna primește 5,5 ha de pădure pentru pârtie

Publicat

Guvernul are pe ordinea de zi de astăzi un proiect de act normativ important pentru Zlatna. Este vorba despre scoaterea definitivă din fondul forestier național a unui teren de 5,5 hectare pentru amenajarea domeniului schiabil de pe Valea Feneșului. 

Potrivit documentului de pe masa Guvernului, scoaterea definitivă din fondul forestier naţional a terenului se face cu defrişarea vegetaţiei forestiere și cu exceptarea de la plată a obligațiilor bănești de către administrația publică din Zlatna.

Potrivit legii, scoaterea terenului din fondul forestier se va face cu compensare cu terenuri echivalente ca suprafață.

Primăria va oferi la schimb un teren agricol. Terenul cu care se realizează compensarea este apt de a fi împădurit și este situat limitrof fondului forestier național, pe Valea Feneșului, Ocolul silvic Abrud RA.

Predarea terenului forestier se va face în prezenţa reprezentantului Gărzii forestiere Cluj, numai după achitarea cheltuielilor de instalare a vegetației forestiere și de întreținere a acesteia până la realizarea stării de masiv pentru terenurile oferite în compensare.

Totodată este interzisă schimbarea destinației obiectivului de amenajare a unui domeniu schiabil, mai devreme de 5 ani de la data hotărîrii de Guvern.

Ce face primăria pe Valea Feneșului

Potrivit documentațiilor, scopul investiției are rolul de a dezvolta zona, în sensul de a oferi turiștilor o pârtie de schi de categorie medie, deservită de o instalație modernă de transport de cablu.

Prin dezvoltarea domeniului schiabil va crește gradul de atractivitate al localității, dar va avea și alte efecte colaterale benefice:

  • va crește numărul locurilor de muncă; vor crește încasările la bugetul local prin impozitele și taxele încasate;
  • vor apărea investiții private în zonă, bazate în principal pe oferta turistică de iarnă a zonei;
  • va contribui la îmbunătățirea nivelului de trai al locuitorilor din zonă.

Amenajarea domeniului schiabil prezentat va constitui un punct de atracție pentru locuitorii din regiunea centrală a României.

Cum este motivată amplasarea pe Valea Feneșului

În ceea ce privește poziția în teritoriu, localitatea este favorizată de prezența, la o distanță mai mică de 80 km, a trei orașe mari care au fiecare circa de 70.000 de locuitori (Alba Iulia, Deva, Hunedoara) orașe potențial emitente de importante fluxuri turistice și alte 13 orașe mai mici care totalizează împreună circa 357.596 locuitori, localități pentru care domeniul schiabil din Zlatna este cel mai apropiat și ușor accesibil.

În aceste condiții amplasamentul domeniului schiabil propus a fi amenajat are o poziție favorabilă în atragerea unui număr mare de vizitatori.

Suprafața totală pe care se va realiza proiectul este de 172.755 mp, din care 55.111 mp suprafață de pădure (porțiunea care se va scoate definitiv din fondul forestier) și 117.644 mp fâneață.

Dezvoltare în două etape

Administrația are în vedere dezvoltarea zonei în două etape.

Etapa I presupune amenajarea a două pârtii de schi, cu două instalații de transport (telescaun și bandă rulantă), + instalație de zăpadă artificială, cu lac – rezervor pentru apă + clădire anexă + garaj pentru mașina de bătut zăpada.

Etapa a II-a vizează extinderea proiectului turistic pe versantul nordic al Masivului Părăginoasa.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Dop

    miercuri, 25.08.2021 at 11:17

    Adevarul e ca la schimbarile climatice din din ultimi 10 ani la Zlatna e ca in Alaska.
    De exemplu anul trecut am vazut ca a nins 10 cm 🤣🤣🤣.
    Cred totusi ca e o strategie de relansare economica bazata pe calcule stintifice si pe prognoza meteo pe urmatoarele 3 zile.
    Va sfatuiesc sa importati si 2 ursi polari si o foca

  2. minte putina!!

    miercuri, 25.08.2021 at 12:32

    Aruncati banii!!!

    Partiile se fac la altitidini mult mai mari pentru a putea fi folosite o perioada cat mai mare..

  3. Dop

    miercuri, 25.08.2021 at 15:08

    Arunca banii la ei in buzunare …. despre ce vorbim ?

  4. Motul

    marți, 31.08.2021 at 10:11

    Mai bine ar prelungi cele 2 partii de la Arieseni, decat sa arunce banii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax