Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PAȘTE 2023: Lumina Sfântă va fi adusă sâmbătă seara la Alba Iulia. Slujba de Înviere la Catedrala din Alba Iulia

Publicat

Lumina Sfântă va fi adusă la Alba Iulia, sâmbătă seara. Aceasta ajunge mai întâi, de la Ierusalim, pe Aeroportul ”Otopeni”.

Cel care se ocupă de aducerea acesteia în România este părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.

Lumina sfântă va fi oferită delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internaţional „Otopeni”. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii.

Citeşte şi URĂRI DE PAŞTE 2023: Mesaje și felicitări de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Delegația Arhiepiscopiei Alba Iuliei va prelua Sfânta Lumină de la Ierusalim, de pe Aeroportul Internațional din Sibiu. Din incinta Catedralei arhiepiscopale din Alba Iulia, se va putea lua sfânta lumină pentru a fi dusă la bisericile din cuprinsul Eparhiei.

Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată de PF Daniel în anul 2009.

Lumina Sfântă de la Ierusalim

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfăşurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, el este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului”, însoţit – conform tradiţiei – numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

Ulterior, după rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în Capela Îngerului. Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor, potrivit Agerpres.

PROGRAM liturgic Catedrala Încoronării Alba Iulia – PAȘTE 2023

Slujba de Înviere la Catedrala Încoronării începe de la ora 00.00 și va fi oficiată de ÎPS Irineu.

Sâmbătă, 15 aprilie – Pogorârea la iad a Domnului

 • ora 7.00-8.00 – Ceasurile III, VI, IX şi Obedniţa
 • ora 8.00-10.30 – Vecernia cu Dumnezeiasca Liturghie a Sf. Vasile cel Mare
 • ora 12.00 – 18.00: Program de curăţenie şi pregătire a Catedralei pentru praznicul Sfintelor Paşti (Catedrala este închisă)
 • ora 23.30-23.45 – Canonul Sâmbetei celei Mari
 • ora 23.00– 01.15: Accesul în interiorul Catedralei este restricționat

Duminică, 16 aprilie – ÎNVIEREA DOMNULUI (Sfintele Paști)

 • ora 24.00-01.15 – Utrenia Sfintei Învieri
 • ora 01.15-03.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
 • ora 12.00-14.00 – A doua Înviere (Vecernia Sfintei Învieri cu citirea Sfintei Evanghelii în diverse limbi)

Luni, 17 aprilie – SFINTELE PAŞTI (a II-a zi)  

 • ora 9.00-10.00 – Utrenia
 • ora 10.00-12.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
 • ora 18.00-18.50 – Vecernia

Marți, 18 aprilie – SFINTELE PAŞTI (a III-a zi)

 • ora 9.00-10.00 – Utrenia
 • ora 10.00-12.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
 • ora 18.00-18.50 – Vecernia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax