Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Paștele Catolic: Cum este sărbătorit în România și la Vatican. Cum se fac slujbele din noaptea de Înviere

Publicat

Din cauza restricțiilor impuse pentru limitarea extinderii epidemiei de coronavirus, anul acesta slujbele de Paști, atât la catolici, cât și la ortodocși, vor avea loc fără enoriași. În acest context, Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti, Aurel Percă, a făcut un apel la transformarea caselor în „mici biserici de familie” şi a chemat la „o convertire profundă (…) în comuniune cu toţi cei care luptă, suferă şi speră în aceste momente”.

Slujba de Înviere de Paștele Catolic fără enoriași

Credincioşii catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului și își vor face rugăciunile acasă, iar slujbele oficiate în biserici de preoţi vor fi transmise online deoarece, conform dispoziţiilor date de autorităţi este permisă doar participarea absolut restrânsă a acelor persoane care au un rol activ în celebrări.

Citește și URĂRI DE PAŞTE 2020 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

În acest context, ÎPS Aurel Percă a anunţat că, în afară de reţelele de internet, TVR 2 va veni în sprijinul credincioşilor catolici şi va transmite pe 11 aprilie, între orele 22.00 şi 23.30, ceremoniile Învierii Domnului de la Vatican.

Din Catedrala arhiepiscopală de la Bucureşti se va transmite online sâmbătă numai prin reţeaua de internet a Arhiepiscopiei Vigilia Învierii, între orele 23.00 şi 00.30.

În Duminica Paştelui, între orele 10.30 şi 11.30, va fi transmisă liturghia din ziua Învierii. Toate aceste ceremonii, cu excepţia celei de la Vatican, vor fi transmise şi pe www.catedralaonline.ro şi pe canalul youtube Angelus ARCB.

„În acest an, nu purtăm ramuri în mâini, dar avem în mâini temerile noastre şi singurătatea noastră. Nu facem procesiuni (…), dar sfinţim cu răbdare şi iubire coridoarele şi camerele caselor noastre. Nu putem să ne adunăm ca şi comunitate, dar putem să transformăm casele noastre în mici biserici de familie, în biserici domestice, în ascultarea cuvântului lui Dumnezeu şi luând parte la celebrarea euharistică, cu posibilitatea împărtăşaniei spirituale”, le-a transmis credincioșilor ÎPS Percă, la începutul perioadei de celebrări a Sărbătorii de Paști.

*Restricții de Paște și la Vatican

Nici la Vatican enoriașii nu au voie să meargă la biserică în Noaptea de Înviere, iar slujba Viglia Pascală a Învierii Domnului va fi oficiată de Papa Francisc în transmisiune online, sâmbătă, 11 aprilie, la ora 21.00 (Roma), ora 22.00 (București).

De asemenea, duminică, 12 aprilie, la ora 11.00 (12.00 la București), Papa Francisc va oficia Sfânta Liturghie a Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos. La finalul slujbei, Suveranul Pontif va acorda Binecuvântarea Pascală ”Ubi et orbi”, îsoțită ca întotdeauna de darul indulgenței plenare.

Toate slujbele se vor desfășura în bazilica San Pietro și vor fi transmise online, în direct, de canalul de Youtube al Vaticanului, Vaticannews.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax