Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PAȘTELE CATOLIC, sărbătorit la Alba Iulia. Programul slujbelor transmise online în acest weekend

Publicat

catedrala-romano-catolica

Peste un milion de români, din care câteva mii locuiesc în Alba, sărbătoresc în acest weekend Paștele Catolic. În acest an, slujbele religioase se desfășoară fără public.

Sâmbătă seara are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, care exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Cristos Înviat.

Citește și URĂRI DE PAŞTE 2023 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Liturghia solemnă a Învierii Domnului se desfășoară duminică, 12 aprilie, de la ora 10.00, fără public, în Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia.

În acest an ceremoniile din Săptămâna Mare şi ale Solemnităţii Învierii Domnului vor fi celebrate în biserici fără participarea credincioşilor. Conform dispoziţiilor date de autorităţi, este permisă doar participarea absolut restrânsă a acelor persoane care au un rol activ în celebrări.

Reprezentanții Arhidiecezei din Alba Iulia au transmis pentru Alba24.ro că vor fi ținute liturghii și slujbe religioase fără prezența fizică a credincioșilor, la care participă numai celebrantul principal, ajutat de o asistență liturgică formată din cel mult 5-6 persoane.

Programul slujbelor de la Alba Iulia (se transmit online AICI):

Sâmbăta Mare – 11 aprilie:

Noaptea Învierii: ora 19.00 Liturghia învierii (Celebrant: arhiepiscop dr. Kovács Gergely). Slujba începe mai devreme (de obicei era la ora 21.00, astfel încât credincioșii să poată urmări on-line și liturghia învierii din Bazilica Sf. Petru, oficiată de Papa Francisc)

Duminica Învierii – 12 aprilie

Ora 10.00  Liturghia solemnă a Învierii Domnului (Celebrant: arhiepiscop dr. Kovács Gergely)

Arhidieceza de Alba Iulia este cea mai veche episcopie catolică de pe teritoriul actual al României. Episcopia datează din secolul al XI-lea.

Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.

Sărbătoarea Învierii Domnului este sărbătorit în acest an duminică, 12 aprilie, de romano-catolici și duminica viitoare, 19 aprilie, de ortodocși.

Există o singură regulă prin care se stabileşte data Paştelui, conform historia.ro. Stabilită chiar la primul sinod ecumenic din anul 325 de la Niceea, ea spune că Sărbătoarea Învierii Domnului va fi în prima zi de Duminică, după lună plină după echinocţiu de primăvară. Astfel, există trei coordonate majore: ziua de Duminică (ziua sfântă a creştinilor), un eveniment astronomic – luna plină – şi echinocţiul de primăvară – 21 Martie. Niciodată Paştele nu poate fi înainte de 21 Martie. Apoi se aşteaptă prima lună plină şi în prima duminică, după acest eveniment, se organizează sărbătoarea pascală.

Există o singură excepţie de la această regulă majoră, şi anume: dacă această duminică se suprapune Paştelui evreiesc (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.

Învierea Domnului a fost sărbătorită peste tot la aceeaşi dată până la introducerea în 1582 a calendarului gregorian, în urma reformei efectuate de Papa Grigorie al XIII-lea. Introducerea calendarului gregorian a fost necesară deoarece, în cazul calendarului iulian, anul mediu era mai lung decât anul astronomic, făcând ca echinocţiul de primăvară să se mute înapoi în anul calendaristic.

În Orient, din motive religioase ce au apărut odată cu Marea Schismă din 1054, cele mai multe biserici au refuzat să accepte calendarul gregorian, care este cu 13 zile înaintea celui iulian. Astfel, Răsăritul şi Apusul n-au mai serbat Paştele la aceeaşi dată decât din întâmplare. Catolicii calculează data Paştelui după o formulă de calcul a lunii pline de după echinocţiul de primăvară, în timp ce ortodocşii calculează în funcţie de luna plină astronomică.

Ocazional, data Paştelui coincide pentru toţi creştinii. Acest lucru se întâmplă atunci când prima lună plină de după echinocţiu are loc târziu, după 3 aprilie. Fenomenul a avut loc în 2010, 2011, 2014 şi va mai avea loc în 2017 şi în 2034.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax