Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pastilele care se iau în caz de incident nuclear au ajuns în Alba. Județul a primit 500.000 de tablete de iodură de potasiu

Publicat

Direcția de Sănătate Publică Alba a primit aproape 500.000 de comprimate de iodură de potasiu. Pastilele au fost livrate de ministerul Sănătății, fiind procurate de la compania farmaceutică Antibiotice Iași. 

Prețul per comprimat este de 0.90 bani. Momentan pastilele care conțin iod au fost depozitate de către repezentații DSP Alba, însă nu instituția este cea care le distrbuie în cază de nevoie, către populație. 

Mai exact, cele 498.000 de pastile, vor fi distribuite în județ, deocamdată nu se știe cum. Teoretic, în cazul în care populația ar fi nevoită să ia aceste pastile, cel mai probabil vor putea fi obținute de la medicii de familie. 

Atenție: acestea NU se iau preventiv și pot fi chiar periculoase fără prescripția medicului. 

”Intenționăm să găsim o formulă care să implice medicii de familie către distriibuirea acestor comprimate la pacienții de pe propriile liste” a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Conform acestuia, campania de distribuire a comprimatelor va fi dublată în perioada imediat următoare de o campanie de informare.

Aceasta ar urma să explice modul de utilizare a acestor comprimate, „care nu trebuie în niciun caz luate de către persoane decât în cazul unei recomandări exprese într-un anumit moment, în cazul unui incident nuclear”.

Ministrul Sănătății a spus că aceste recomandări vor conține și detalii despre modul de păstrare a acestor comprimate.

Distribuirea de pastile de iod către DSP-urile din țară face parte dintr-o strategie națională. Interesul autorităților pentru pastilele de iod vine odată cu războiul pornit de Rusia în Ucraina și la scurt timp după ce în media internațională au apărut mai multe discuții și informații legate de armele atomice.

Comprimate de iodură de postasiu făcute produse la Iași

Ministrul Sănătății a anunțat, miercuri, că 20 dintre cele 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu produse la Iași au fost distribuite DSP-urilor din țară.

Alexandru Rafila a declarat că la Antibiotice Iași s-a încheiat producția a 30 de milioane de comprimate de Iodură de potasiu, iar 20 de milioane au fost distribuite deja DSP-urilor, urmând ca până la sfârșitul săptămâmii întreaga cantitate să ajungă în județe.

„Între timp, împreună cu CNAS facem o evaluare și o catagrafie a persoanelor din grupe de vârste. O avem la nivel național și județean, dar acuma mergem puțin mai în profunzime și așteptăm cifrele referitoare la numărul de persoane de pe lista fiecărui medic de familie, pentru că intenționăm să găsim o formulă care să implice medicii de familie către distruibuirea acestor comprimate la pacienții de pe propriile liste”, a spus Rafila.

Conform acestuia, campania de distribuire a comprimatelor va fi dublată în perioada imediat următoare de o campanie de informare.

Aceasta ar urma să explice modul de utilizare a acestor comprimate, „care nu trebuie în niciun caz luate de către persoane decât în cazul unei recomandări exprese într-un anumit moment, în cazul unui incident nuclear”.

Ministrul Sănătății a spus că aceste recomandări vor conține și detalii despre modul de păstrare a acestor comprimate.

Ce este iodura de potasiu?

Iodul stabil este un oligoelement natural absolut necesar pentru sănătate. Intră în compoziţia hormonilor produşi de glanda tiroidă, situată în partea din faţă a gâtului, care fixează iodul inhalat sau ingerat.

La ce foloseşte administrarea de iod în cazul unui accident nuclear?

Comprimatele de iod stabil, adică neradioactiv, protejează glanda tiroidă contra unei contaminări radioactive.

Un accident grav produs la o instalaţie nucleară poate duce la eliberarea de iod radioactiv în atmosferă. Inhalat sau ingerat prin consumul de alimente contaminate, acest radioelement contribuie la iradierea populaţiei, crescând riscul de cancer tiroidian.

Accidentul reactorului nuclear de la Cernobîl din 1986 a provocat o importantă eliberare în mediu de iod 131 şi iod radioactiv de scurtă durată. O rată mai ridicată de cancer tiroidian a fost observată la persoanele care trăiesc în zone contaminate din Belarus, Ucraina şi vestul Federaţiei Ruse.

Pentru a preveni ca tiroida să fixeze iodul radioactiv, administrarea de iod stabil este un mijloc de prevenţie pentru a proteja sănătatea populaţiei expuse.

Saturată cu iod stabil, ca un burete, glanda tiroidă nu mai poate să fixeze iodul radioactiv. Prin urmare, acesta poate fi eliminat rapid şi natural prin urină.

Iodul stabil protejează împotriva tuturor pericolelor?

„Iodul protejează un singur organ, tiroida”, a declarat pentru AFP Autoritatea pentru Siguranţa Nucleară (ANS), amintind că prima protecţie în caz de accident nuclear este adăpostirea într-o clădire solidă.

Medicamentul nu protejează împotriva altor elemente radioactive, cum ar fi cesiu 134 sau cesiu 137.

De asemenea, trebuie acordată atenţie respectării termenelor limită de ingerare.

Comprimatele de iodură de potasiu nu reprezintă nici un vaccin radioprotector, nici un tratament permanent. Comprimatele de iod stabil ar trebui să fie administrate, în mod ideal, cu o oră înainte de expunerea la radioactivitate şi nu mai târziu de 6 până la 12 ore după aceea.

Eficacitatea este ridicată dacă administrarea se face cu două ore înainte de debutul eliberărilor de iod radioactiv; aceasta este de 50% în cazul în care administrarea se efectuează la şase ore de la debutul eliberărilor de iod radioactiv. Mai târziu, dincolo de 24 de ore, efectele secundare ale consumului de iod stabil sunt mai grave decât beneficiile scontate.

Comprimatele de iod pot fi înghiţite cu un pahar cu apă sau dizolvate într-o băutură.

Sunt recomandate în special persoanelor a căror tiroidă este cea mai sensibilă la riscul de contaminare – gravide, bebeluşi, copii şi tineri.

Însă, „nu are rost să se administreze comprimate de iod preventiv: nu numai că este inutil, dar poate provoca reacţii nedorite, sau alergii”, a subliniat ASN.

Un aport excesiv poate duce la disfuncţii ale tiroidei dar şi la anumite efecte secundare cardiace sau renale.

Săptămâna trecută, medicii croaţi au tras un semnal de alarmă cu privire la pericolele administrării necontrolate de comprimate cu iod.

Îngrijoraţi de riscul unui atac nuclear rusesc, belgienii achiziţionează la rândul lor tablete de iod, în pofida avertismentelor.

Cum se procură?

Comprimatele de iod trebuie administrate cu atenţie, în situaţia unui accident şi numai la indicaţiile autorităţilor. Acestea nu sunt distribuite clienţilor unei farmacii la cerere.

În Franţa, cinci campanii pentru distribuirea de tablete stabile de iod au fost organizate de autorităţile publice începând cu anul 1997 în municipiile situate pe o rază de 20 de kilometri, în special în jurul celor 19 site-uri nucleare ale EDF – care operează reactoare nucleare -, în caz de eliberare radioactivă accidentală. Dincolo de această rază, stocurile departamentale, gestionate de prefecţi, ar putea fi asigurate în caz de necesitate, potrivit ASN.

Comprimatele au o perioadă de valabilitate de şapte ani, ceea ce necesită înlocuirea lor regulată.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax