Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pastorala Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, cu ocazia Sfintelor Paști 2015


Publicat

IPS Irineu† IRINEU

PRIN HARUL LUI DUMNEZEU
ARHIEPISCOP AL ALBA IULIEI

Cinstitului nostru cler, cinului monahal şi binecredincioşilor creştini din Eparhia noastră, har şi pace de la Dumnezeu, iar de la noi părintească binecuvântare!

Iubiţi fii duhovniceşti,

Hristos a înviat!

A trecut perioada Postului Mare și, după ce am parcurs acest „dumnezeiesc stadion al înfrânării”, am ajuns la sărbătoarea luminată a Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos pe Care „moartea n-a putut să-L ţină” (cf. Fapte 2, 24). Conştienţi de măreţia evenimentului mântuitor, noi, creştinii, ne exprimăm bucuria pascală glăsuind: „Paştile Domnului, Paştile! Că din moarte la viaţă şi de pe pământ la cer, Hristos-Dumnezeu ne-a trecut pe noi, cei ce cântăm cântare de biruinţă”.
Primind moartea de bunăvoie, Fiul lui Dumnezeu „a purtat păcatele noastre, în trupul Său, pe lemn” (I Pt. 2, 24). Înviind a treia zi din mormântul Său, El S-a făcut „pârgă (a învierii) celor adormiţi” (I Cor. 15, 20). În intervalul dintre moartea ispăşitoare de pe Golgota şi Învierea lui Hristos, se petrece slăvita şi biruitoarea Sa coborâre în iad, adică în locuinţa celor osândiţi. Acest mare adevăr este subliniat de Sfânta Scriptură, de către Sfinţii Părinţi ai Bisericii şi de minunatele cântări ale Penticostarului.

Dreptmăritori creştini,

Chiar şi atunci când trupul lui Hristos se afla în mormânt, în timpul celor trei zile, iubirea Sa era activă. El a folosit acest timp ca să coboare, cu sufletul Său, până în adâncimile iadului, în abisul morţii. Precum arată Sfântul Iustin Martirul, „Domnul, Dumnezeul Cel Sfânt al lui Israel, Şi-a reamintit de morţii Săi, de toţi aceia care dorm în pământ, şi a coborât la ei ca să le spună vestea cea bună a mântuirii”. Icoana ortodoxă a Învierii ni-L arată pe Hristos, al doilea Adam, Omul desăvârşit, aplecându-Se peste un om vechi, spre a-l prinde pe acesta de mâna dreaptă şi a-l trage în sus. Acel om vechi este: Adam şi Eva care au căzut de la viaţă, care au locuit „în latura umbrei morţii” (Is. 9, 1).
Biserica primară a învăţat că Iisus a coborât în locuinţa celor morţi şi a predicat Evanghelia patriarhilor, sfinţilor, profeţilor, regilor şi martirilor Vechiului Testament, con­du­cându-i pe ei din iad spre Cer. Aceştia erau, într-adevăr, „duhurile din închisoare” (cf. I Pt. 3, 19), cărora Mântuitorul le-a oferit vestea cea bună a mântuirii. Sfântul Irineu de Lyon scria astfel: „Pentru acest motiv, Domnul a coborât în regiunile de sub pământ, predicând şi acolo venirea Sa şi declarând iertarea păcatelor, care este primită de către aceia care cred în El”. Misiunea lui Hristos în iad era de a desăvârşi lucrarea Sa mântuitoare. Scopul Său era să vestească mântuirea nu numai celor vii, ci şi drepţilor care au murit.
Coborârea lui Hristos în iad, ca Biruitor, reprezintă actul eliberator al lui Dumnezeu. Sfântul Grigorie Teologul afirmă: „Iisus a coborât în iad, dar a salvat sufletele de acolo”. Domnul Se situează pe Sine în faţa puterii morţii, spre a penetra îm­părăţia morţii şi a prăda puterea ei. Moartea nu mai este stăpână peste propria sa casă, fiindcă, din momentul când Iisus S-a coborât în iad, El este Stăpânul ei, El este Suveranul atotputernic, Ce ne spune răspicat: „Eu sunt Cel-dintâi şi Cel-de-pe-urmă şi Cel-viu. Mort am fost, şi iată, sunt viu în vecii vecilor, şi am cheile morţii şi pe ale iadului” (Apoc. 1, 17-18). Moartea rămâne încă ultimul duşman pe care omul trebuie în sfârşit să-l învingă (cf. I Cor. 15, 25). Însă, creştinul credincios trăieşte întru Domnul Care a biruit moartea (cf. Rom. 14, 7-8).

Domnul nostru S-a coborât în iad ca Biruitor, ca „Începător al vieţii” (Fapte 3, 15). El S-a coborât în iad nu ca tovarăş de suferinţă, ci ca un strălucit Cuceritor. Domnul nostru apare în iad nu ca un prizonier al acestuia, ci ca un puternic Izbăvitor al celor întemniţaţi în el; nu ca un sclav, ci ca un Stăpân al vieţii. În imnuri melodioase, Biserica laudă neîncetat pe Dumnezeu pentru biruinţa săvârşită de către Mântuitorul nostru prin coborârea Sa în iad. În Vinerea Mare, înainte de Prohodul Domnului, I-am cântat lui Hristos: „Când Te-ai pogorât la moarte, Cel Ce eşti viaţa cea fără de moarte, atunci iadul l-ai omorât cu strălucirea Dumnezeirii Tale”.
Mâna care se întinde să prindă mâna lui Adam, totodată, se întinde ca să-i îmbrățișeze și pe urmașii lui Adam, pentru că și noi suntem legați de moarte și ținuți prizonieri de puterea păcatului. Noi, toţi, am murit spiritual şi am fost aruncaţi în cele mai îndepărtate unghere ale abisului infernal. Totuşi, Mântuitorul Cel Înviat vine la noi ca la oile Sale pierdute. În iubirea Sa milostivă, El coboară ca să ne caute în întuneric şi să ne ridice cu Sine. De ne vom coborî în iad, Hristos este acolo (cf. Ps. 138, 8), totdeauna prezent, totdeauna întinzându-Se ca să ne ridice cu El la slava vieţii fără de moarte. Din neliniştea pe care o avem în faţa morţii, ne ridică la o nezdruncinată nădejde în viaţa înviată. Din frica de viitor, Domnul ne ridică la o bucurie deplină, iar din ostilitatea lumii trecătoare, ne ridică la prietenia durabilă cu Dumnezeul Cel viu.

Iubiţi credincioşi,

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2015 ca An omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi în Patriarhia Română. Slujirea misionară a Bisericii este atât de necesară astăzi, când mulţi creştini „sunt prinşi iarăşi în jugul robiei” (Gal. 5, 1), robie cauzată de indiferenţă şi de lenevie spirituală. Păstorii sufleteşti şi monahii, dimpreună cu poporul dreptcredincios, au chemarea de a fi mâinile lui Hristos întinse spre această lume marcată de absenţa credinţei, de criză morală, de intoleranţă, de opoziţie şi de lipsuri materiale. Astfel, mulţi vor putea simţi că Dumnezeu, în Hristos, continuă să coboare în mijlocul iadului nostru, ca să ne ofere iubirea Sa regeneratoare şi „adevărul care ne face liberi” (cf. In. 8, 32).
Şi în vremea noastră sunt multe „duhuri ţinute în închisoare” (cf. I Pt. 3, 19) de către forţele răului, prin lanţurile pasiunilor înrobitoare. Însă Domnul înviat, Marele Eliberator, vine la noi ca să ne scoată afară din întunericul păcatului, din singurătatea suferinţei şi din abisul înstrăinării de Dumnezeu. Sfântul Ioan Gură de Aur, pe care-l comemorăm în acest an, ne adresează un mesaj încurajator, zicând: „Unde-ţi este, iadule, biruinţa? Înviat-a Hristos, şi tu ai fost nimicit. Sculatu-S-a Hristos, şi au căzut diavolii. Înviat-a Hristos, şi se bucură îngerii. Înviat-a Hristos, şi viaţa stăpâneşte”. Auzind aceste frumoase cuvinte, să ne umplem de convingerea că „noi suntem mai mult decât biruitori prin Acela Care ne-a iubit” (Rom. 8, 37).

Al vostru către Hristos-Domnul rugător,
† IRINEU
Arhiepiscop al Alba Iuliei

Citește și MESAJE de PAŞTE 2015: Cele mai frumoase gânduri pentru urări și felicitări la prieteni, familie şi colegi, de Învierea DomnuluiDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

„Este ca jarul într-o groapă pentru grătar.” Reacțiile nucleare au repornit la Cernobîl. Procesul evoluează lent

Publicat

c

La 35 de ani de la cel mai grav accident nuclear din lume, explozia centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina, reacțiile de fisiune mocnesc din nou în masele de combustibil de uraniu îngropate adânc în interiorul unei hale de reactor deteriorate.

Acum, oamenii de știință ucraineni se străduiesc să stabilească dacă reacțiile se vor distruge singure – sau vor necesită intervenții extraordinare pentru a evita un alt accident, scrie sciencemag.org.

Senzorii urmăresc o creștere a numărului de neutroni, un semnal de fisiune, a raportat săptămâna trecută Anatolii Doroshenko de la Institutul pentru Probleme de Siguranță a Centralelor Nucleare (ISPNPP) din Kiev, Ucraina, în timpul discuțiilor despre dezmembrarea reactorului.

„Există multe incertitudini”, spune Maxim Saveliev al ISPNPP. „Dar nu putem exclude posibilitatea unui accident”.

Numărul de neutroni crește încet, spune Saveliev, sugerând că oamenii de știință mai au câțiva ani pentru a afla cum să înăbușe amenințarea.

Orice remediu pe care el și colegii săi îl vor găsi vor fi de un interes deosebit pentru Japonia, care face față consecințelor propriului său dezastru nuclear de acum 10 ani la Fukushima, notează Hyatt.

Oamenii de știință ai guvernului ucrainean încearcă să înțeleagă dacă aceste reacții vor dispărea aşa cum au apărut, adică singure, sau dacă va fi necesară o intervenție pentru a evita un accident, chiar dacă, evident, nu se vorbeşte de consecințe comparabile cu cele din urmă cu 35 de ani, ci despre un eveniment mult mai mic.

„Este ca și cum ar fi jăratic într-o groapă pentru grătar”, spune Neil Hyatt, chimist expert în materiale nucleare la Universitatea din Sheffield, într-un interviu acordat revistei Science..

Când s-a topit nucleul reactorului, tijele de uraniu folosite drept combustibil, învelişul lor de zirconiu, tijele de grafit și nisipul s-au revărsat ca lava.

Au precipitat în pivnița de la intrarea în reactor unde s-au pietrificat în ceea ce se numește FCM (Fuel containing material – material care conține combustibil) adică 170 de tone de uraniu iradiat.

„Sarcofagul” construit în jurul reactorului la un an după accident a permis să intre apa de ploaie, apă care încetinește neutronii și, prin urmare, crește probabilitatea unei coliziuni cu uraniul.

Noua manta trebuia să protejeze și reactorul de apă și așa a şi făcut până când, în unele locuri, numărul neutronilor a început să crească din nou, aproape dublându-se în patru ani, la camera 305/2.

Se estimează că odată cu uscarea FCM, coliziunile dintre neutroni și atomii de uraniu vor fi mai ușoare, caz în care reacția de fisiune ar putea accelera exponențial, eliberând energie nucleară într-un mod necontrolat.

Nu cum s-a întâmplat în 1986, subliniază oamenii de știință ucraineni.

Efectul ar fi unul limitat, dar ar putea provoca totuşi prăbușirea unor secțiuni instabile ale clădirii, eliberând praf radioactiv în noua structură de protecție.

Sursă: G4media.ro, sciencemag.org

Sursă foto: Documentar HBO Cernobyl

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

1.156 cazuri COVID în România în ultimele 24 de ore. 101 decese noi, 919 pacienți la ATI. Date oficiale, 11 mai

Publicat

Au fost raportate 1.156 noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, la nivel național, potrivit datelor transmise marți, 11 mai, de Grupul de Comunicare Strategică.

Citește și ALBA: 30 de cazuri COVID raportate în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în localitățile din județ

Grupul de Comunicare Strategică:

”Până astăzi, 11 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.067.887 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.017.047 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.156 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 29.135 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 10.05.2021 (10:00) – 11.05.2021 (10:00) au fost raportate 101 decese (54 bărbați și 47 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Dolj, Galați, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 2 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 9 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 24 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 29 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 36 decese la categoria de vârstă peste 80 ani.

88 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 8 pacienți decedați nu prezentat comorbidități, iar pentru 5 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.181. Dintre acestea, 919 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.541.145 de  teste RT-PCR și 983.239 de teste rapide antigenice.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 23.023 de teste RT-PCR (12.769 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.254 la cerere) și 13.172 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 17.119 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.464 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 42.487 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 151 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.363 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.198 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 10 mai, 3.613 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 887.820 de lei”.

Situația cazurilor noi pe județe / top incidență COVID:

Județ/populație/cazuri noi/incidența COVID:

Mun. București – 181963 – 126 – 1,49

Alba – 20871 – 31 – 1,47 (30 cazuri noi, potrivit situației DSP Alba)

Cluj – 56832 – 54 – 1,46

Ilfov – 44702 – 27 – 1,39

Caraș – Severin – 11182 – 27 – 1,24

Prahova – 34579 – 40 – 1,24

Sibiu – 26094 – 33 – 1,2

Bihor – 28825 – 50 – 1,13

Mureș – 23649 – 27 – 1,11

Timiș – 53857 – 35 – 1,1

Brașov – 43232 – 34 – 1,09

Argeș – 26932 – 37 – 1,03

Hunedoara – 22675 – 34 – 0,93

Teleorman – 13540 – 16 – 0,89

Sălaj – 10833 – 24 – 0,88

Arad – 23435 – 14 – 0,87

Covasna – 8347 – 9 – 0,85

Galați – 27285 – 13 – 0,84

Harghita – 8140 – 18 – 0,84

Constanța – 42562 – 50 – 0,8

Bistrița – Năsăud – 11729 – 20 – 0,79

Brăila – 13114 – 13 – 0,77

Mehedinți – 8201 – 11 – 0,77

Vâlcea – 16198 – 12 – 0,77

Neamț – 18593 – 36 – 0,73

Dolj – 26350 – 20 – 0,67

Tulcea – 8284 – 8 – 0,67

Vrancea – 10539 – 10 – 0,66

Călărași – 9938 – 8 – 0,64

Ialomița – 10671 – 8 – 0,62

Giurgiu – 10907 – 14 – 0,61

Buzău – 12387 – 14 – 0,59

Dâmbovița – 22302 – 31 – 0,59

Olt – 14398 – 9 – 0,57

Bacău – 25859 – 12 – 0,56

Iași – 41991 – 30 – 0,53

Botoșani – 14004 – 16 – 0,51

Vaslui – 15822 – 15 – 0,4

Satu Mare – 12888 – 16 – 0,38

Maramureș – 20224 – 13 – 0,35

Suceava – 23976 – 12 – 0,3

Gorj – 9154 – 6 – 0,24

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 329 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Județ / cazuri reconfirmate pozitiv

Mureş – 60

Constanţa – 29

Cluj – 15

Olt – 15

Alba – 14

Tulcea – 14

Ialomiţa – 13

Sălaj – 13

Ilfov – 11

Bihor – 10

Caraş-Severin – 10

Maramureş – 10

Arad – 9

Buzău – 7

Harghita – 7

Satu Mare – 7

Braşov – 6

Sibiu – 6

Argeş – 5

Bacău – 5

Dâmboviţa – 5

Giurgiu – 5

Gorj – 5

Botoşani – 4

Brăila – 4

Călăraşi – 4

Iaşi – 4

Teleorman – 4

Timiş – 4

Vaslui – 4

Vrancea – 4

Mehedinţi – 3

Bistriţa-Năsăud – 2

Dolj – 2

Hunedoara – 2

Municipiul Bucureşti – 2

Prahova – 2

Galaţi – 1

Neamţ – 1

Suceava – 1

Covasna – 0

Vâlcea – 0

sursă: Grupul de Comunicare Strategică

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 30 de cazuri COVID raportate în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în localitățile din județ

Publicat

Au fost înregistrate 30 de cazuri noi COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de DSP Alba marți, 11 mai.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, 20.972 de persoane au fost confirmate pozitiv. Dintre aceastea 19765 de persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 642 decese.

Luni, în Alba au fost prelucrate 620 de probe (248 la DSP si 372 la SJU). Numarul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 207846.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (18 cazuri noi)

Alba Iulia – 11

Blaj – 6

Aiud – 1

Rural (12 cazuri noi)

Cergău – 3

Valea Lungă – 2

Bucerdea Grânoasă – 1

Hopârta – 1

Ighiu – 1

Lupșa – 1

Meteș – 1

Râmeț – 1

Sântimbru – 1

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 1,47 (anterior 1,48):

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19:

Blaj – 85 cazuri – 4,09 (anterior 4,24)

Alba Iulia – 174 cazuri – 2,27 (anterior 2,10)

Câmpeni – 10 cazuri – 1,36 (anterior 1,50)

Ocna Mureș – 18 cazuri – 1,29 (anterior 1,43)

Aiud – 29 cazuri – 1,14 (anterior 1,26)

Cugir – 29 cazuri – 1,13 (anterior 1,13)

Baia de Arieș – 4 cazuri – 1,05 (anterior 1,05)

Teiuș – 6 cazuri – 0,83 (anterior 0,97)

Sebeș – 24 cazuri – 0,73 (anterior 0,79)

Abrud – 3 cazuri – 0,57 (anterior 0,96)

Zlatna – 3 cazuri – 0,38 (anterior 0,38)

Mediul rural:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19

Râmeț – 4 cazuri – 7,42 (anterior 7,42)

Cergău – 11 cazuri – 6,73 (anterior 6,12)

Stremț – 8 cazuri – 3,28 (anterior 3,28)

Arieșeni – 5 cazuri – 3,08 (anterior 3,08)

Sohodol – 5 cazuri – 3,01 (anterior 3,01)

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ședință de îndată a Consiliului Local Alba Iulia. Primarul Gabriel Pleșa anunță reducerea tarifelor la salubritate

Publicat

Ședință de îndată a Consiliului Local Alba Iulia. Primarul Gabriel Pleșa anunță reducerea tarifelor la salubritate, într-o postare video pe contul său de Facebook. 

”De această dată prețurile vor scădea și vor scădea sub nivelul la care au fost înainte de mărirea de acum o lună pentru că din 7 mai este operaționalizată groapa de gunoi de la Galda de Jos.

Mă bucur că prețurile încep să se regleze și că contrazic acele teorii alarmiste care spuneau că există o criză a gunoaielor și că prețurile vor crește pe spatele albaiulienilor” a spus Pleșa.

Acesta a adăugat că în următoarele 4 luni se va trece și la colectarea selectivă.

Ședința poate fi urmărită aici:

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate