Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Patriarhia acuză PRO România că distribuie calendare ortodoxe false, cu greșeli și înscrieri eronate. Reacția lui Ponta

Publicat

Patriarhia Română reacționează după ce o formațiune politică a tipărit și distribuit calendare ortodoxe, ”care conţin nu doar o siglă politică, ci inclusiv greşeli liturgice şi tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate”.

Patriarhia nu menționează numele partidului, dar în spațiul public au apărut imagini cu calendarele tipărite de Pro România.

Citește și Calendar Creștin Ortodox 2021: Toate sărbătorile religioase importante din an. Când pică Paștele sau Crăciunul în noul an în Calendarul Bisericesc

„Patriarhia Română a aflat cu surprindere că o entitate politică aflată în campanie electorală a tipărit, cu scopul de a le oferi cetăţenilor ca material electoral, calendare creştin-ortodoxe (false) care conţin nu doar o siglă politică, ci inclusiv greşeli liturgice şi tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate ale unor sfinţi români canonizaţi recent şi ale unor sărbători religioase”, se arată într-un comunicat.

Sursa citată precizează că „o asemenea iniţiativă concretizată în tipărirea unui material electoral mascat în calendar creştin ortodox constituie un rapt de conţinut, imagine şi simbol creştin-ortodoxe şi încalcă Legea nr. 103/1992 privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult (actualizată la data de 29 ianuarie 2001) conform căreia Biserica Ortodoxă Română are dreptul exclusiv de tipărire a calendarelor ortodoxe şi de comercializare/distribuire a acestora numai în biserici, mănăstiri şi propriile magazine bisericeşti”.

Patriarhia reaminteşte că, în perspectiva alegerilor locale şi legislative din acest an, Sfântul Sinod al BOR, pornind de la poziţiile exprimate succesiv prin hotărârile sinodale din 13 – 14 februarie 1996, 23 – 25 februarie 2000, 12 – 13 februarie 2004, 5 – 7 martie 2008 şi 25 februarie 2016, „a reiterat apelul său către liderii partidelor politice din România de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului şi nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spaţiilor, slujbelor şi însemnelor bisericeşti”.

„Patriarhia Română recomandă credincioşilor ortodocşi să caute calendarele ortodoxe autentice numai în biserici, mănăstiri şi magazinele bisericeşti, pentru a avea siguranţa că textul acestora este cel aprobat anual de Sfântul Sinod al BOR”, se mai arată în comunicatul citat.

Ar fi vorba despre circa 2,8 milioane de calendare tipărite la comanda PRO România, scrie libertatea.ro. Potrivit sursei citate, Victor Ponta amintește că Biserica Ortodoxă are calendare pentru care cere bani, pe când cele ale formațiunii sale au fost distribuite gratuit.

„Cred că este o neînțelegere din partea celor care se gândesc doar la câștigul pecuniar. BOR are calendare pe care le pune în vânzare cu simbolurile și logoul oficial. I-am întrebat pe colegii de la Pro România care au distribuit GRATUIT niște calendare care nu au formatul și nici logoul BOR”, a declarat Victor Ponta, pentru Libertatea.

surse: agerpres.ro, libertatea.ro, hotnews.ro

sursă foto: Facebook (Vlad Voiculescu)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    luni, 23.11.2020 at 22:00

    Vigilenti mai sunt crediciosii astia, au decoperit sarbatoarea Sfantului Ponta si a Sfantului Lazar de Alba.

  2. dolfi

    marți, 24.11.2020 at 07:47

    Plaggiatore, daca dadea banul unde trebuie, il facea BOR.srl sfant! Peste 50 de ani, vizitau credinciosii moastele sale. Ochelarii ar fi la loc de cinste langa celelalte relicve sfinte!
    A procedat gresit fara sa imparta profitul egal 30-70% pentru BOR

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax