Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Patriarhia Română: Biserica Ortodoxă Română reprezintă cultul cu cele mai puține biserici raportate la numărul de credincioși

Publicat

biserica teleac Biserica Ortodoxă Română nu mai vrea să fie criticată pentru că ridică prea multe biserici. Mai puţin de 60% dintre lăcaşurile de cult din ţară sunt biserici ortodoxe, remarcă Biroul de presă al Patriarhiei Române. Datele citate apar într-un document al Secretariatului de Stat pentru Culte care a centralizat situația lăcaşurilor de cult din România, așa cum era la data de 31 decembrie 2015. Statistica oferă posibilitatea analizei cantitative și comparative între culte și are avantajul de a lămuri un aspect care din ce în ce mai des este invocat ca problemă, construcția de biserici.

În țara noastră, 86,45% din populaţie este de religie ortodoxă, însă doar 59,9% dintre lăcaşurile de cult îi sunt destinate. Celelalte culte deţin 40,1% dintre clădirile religioase din ţară, se precizează într-un comunicat al Patriarhiei. Documentul invocă perioada comunistă, în care statul nu a permis construirea de biserici şi justifică, astfel, nevoia de noi lăcaşuri de cult imediat după Revoluţie. Aceste construcţii au fost făcute la iniţiativa credincioşilor, spune Patriarhia, care remarcă apoi că este intens criticată pe această temă.

„Conform situaţiei prezentate de Secretariatul de Stat pentru Culte, Biserica Ortodoxă Română reprezintă de departe cultul cu cele mai puține biserici raportate la numărul de credincioși, având în medie un lăcaş de cult la 994 de ortodocși. Dacă avem în vedere că dintre cele 16.403 lăcașuri de cult ortodoxe la care se face referire, potrivit evidenţelor Patriarhiei Române, doar 13.511 sunt parohiale (biserici de parohii și filii, celelalte fiind capele de cimitir, biserici și paraclise mănăstirești), o biserică revine la peste 1.200 credincioşi ortodocși”, se transmite în comunicatul Patriarhiei.

Potrivit aceluiași document, în ultimii 26 de ani, în România au fost construite 3.191 de biserici ortodoxe şi 5.222 de lăcaşuri ale altor culte religioase.

Biserica Ortodoxă Română ajunge abia pe locul 7 în clasamentul clădirilor noi, după Biserica Ortodoxă Rusă de rit vechi şi Biserica Reformată.

„Biserica Ortodoxă Română nu se situează, potrivit așteptărilor firești, în fruntea listei la creșterea procentuală a numărului de biserici după 1989 (inclusiv cele aflate în curs de construcție). Ea se află abia pe locul 7, cu o creștere procentuală de 35,1% în perioada 1989-2015. Pentru acelaşi interval de timp, cultul penticostal a avut o creștere de 268,8%; cel adventist de ziua a șaptea de 199,2%; creștinii după evanghelie de 170%; cultul baptist de 113,7%; Biserica Ortodoxă Rusă de rit vechi 45,6%; iar Biserica reformată cu 35,47 %”, se mai precizează în comunicat.

Patriarhia transmite că situația centralizată prezentată de Secretariatul de Stat pentru Culte arată în mod clar că Biserica Ortodoxă Română rămâne cultul cu cele mai puţine biserici raportat la numărul de credincioşi, situaţia fiind problematică în Bucureşti, unde fiecare dintre bisericile existente deserveşte mai mult de 6.000 de persoane.

sursa: digi24.ro, culte.gov.ro, basilica.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax