Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Patriarhul Daniel a cerut Senatului amânarea legii privind cimitirele, crematoriile şi serviciile funerare. Motivele invocate

Publicat

patriarhul danielPrintr-o scrisoare adresată preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române cere amânarea intrării în vigoare a Legii 102 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare. Patriarhul reclamă instabilitatea cimitirelor deținute de operatorii economici, asociații sau fundații, „precum și faptul că un obiectiv de interes public local a fost lăsat în gestiunea unor entități efemere și fără responsabilitate comunitară”.

El se mai referă și la riscul permanent de tulburare a păcii confesionale în perimetrul cimitirelor private, „datorită inexistenței obligației de a crea sectoare confesionale în acestea, așa cum au obligația autoritățile publice locale și cultele în cimitirele pe care le dețin”.

Potrivit patriarhului, întrucât între motivele care determină pierderea dreptului de concesiune asupra locului de veci, inclusiv în cimitirele existente ale cultelor, nu se află și acela al părăsirii cultului, legea „afectează autonomia cultelor, pentru că încalcă prevederile referitoare la cimitire cuprinse în statutele, codurile canonice sau reglementările acestora (…) și va duce, în timp, la pierderea caracterului confesional al cimitirelor aparținând cultelor”.

„Obligația ca administratorul cimitirului să asigure funcționarea și întreținerea sălii de ceremonii funerare și a spațiului tehnic la temperaturi de până la 15 grade Celsius constituie condiții deosebit de împovărătoare pentru credincioși și unitățile de cult, mai ales pentru cele din localitățile rurale”, se arată în scrisoarea patriarhului.

Vicepreședintele Senatului Cristian Dumitrescu a declarat la finalul ședinței Biroului Permanent de marți că documentul a fost trimis grupurilor parlamentare.

„Termenul de intrare în vigoare este de 90 de zile. Suntem în interiorul acestui termen. O astfel de scrisoare nu poate să genereze o lege de prorogare de la termenul de intrare în vigoare a Legii decât dacă este rodul inițiativei legislative. Această solicitare a fost trimisă către toate grupurile parlamentare, să vedem cine își asumă această solicitare și trimite un proiect de lege de prorogare a termenului pe o anumită perioadă”, a spus Dumitrescu, la Palatul Parlamentului.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. lupu sur

    marți, 09.09.2014 at 21:13

    Tare le mai este frica ca pierd monopolul pe cozonac. Sa ne lase ca macar ultimul drum sa putem sa-l hotaram, pt. ca cel din viata ni-l hotarasc altii si acela in bataie de joc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax