Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Patronii de firme mici și mijlocii pot lua noi credite garantate de stat. Plafon de 200 milioane lei pentru finanțarea IMM-urilor

Publicat

credite-bancare-restante Banca deținută de statul român, EximBank, pune la dispoziţia băncilor comerciale un plafon de garantare în valoare de 200 de milioane de lei, pe care instituţiile bancare îl pot utiliza în acest an pentru creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii, potrivit unui comunicat publicat de instituție.

Astfel, din luna martie, orice bance comerciale poate încheia un acord de plafon cu EximBank în cadrul căruia îi va fi pusă la dispoziție o sumă în limita căreia EximBank va emite garanții de stat pentru creditele de investiții și/sau pentru activitatea curentă acordate IMM-urilor de banca parteneră.

„EximBank continuă să acționeze pentru crearea unui context propice dezvoltării businessului local și lansează această facilitate cu efecte favorabile tuturor părților implicate într-un acord de finanțare. Accesul la facilitățile unei garanții de stat susține IMM-urile în procesul de  obținere a finanțărior de care au atâta nevoie pentru a se dezvolta, a inova sau a crea noi locuri de muncă, iar, pe de altă parte, permite băncilor partenere să accelereze creditarea, având consistent acoperit riscul asociat creditelor acordate. Garanțiile pe care statul român le pune la dispoziția companiilor prin intermediul EximBank reprezintă o resursă extraordinară și accesibilă pe care, încurajăm atât firmele mici și mijlocii, cât mai ales băncile comerciale, să o exploateze mai mult”, a spus Traian Hălălai, președintele executiv al EximBank.

Procentul de acoperire a creditelor prin garanțiile de stat emise de EximBank în cadrul unui plafon variază în funcție de destinația finanțării acordate fiind de maximum 80% în cazul creditelor de investiții și  de maximum 70% pentru creditele destinate finanțării activității curente. Garanțiile emise în cadrul acestui plafon completează  garanțiile colaterale constituite de IMM la creditul acordat de bancă și considerate eligibile de banca finanțatoare.

Acestă nouă facilitate face parte din  portofoliul de produse de garantare pe care statul român, prin  EximBank, le pune la dispoziția băncilor comerciale pentru susținerea accesului la finanțare al companiilor locale.

Cel mai recent produs de acest tip lansat de bancă este contragaranția în numele și contul statului prin care EximBank garantează maximum 80% din scrisorile de garanție bancare ce urmează să fie emise de băncile comerciale pentru proiecte de investiții în domenii economice prioritare.

Contragaranția se acordă pentru scrisorile de garanție bancară de participare la licitație, restituire avans, buna execuție sau alte tipuri de SGB solicitate prin contractele la intern sau de export și se emite în moneda scrisorii de garanție bancară sau a plafonului de garanții.

O altă categorie de produse gestionate de EximBank în contul statului este cea destinată minimizarii riscurilor, banca având în portofoliu o gamă variată de produse de asigurare orientate catre reducerea substanțială a riscurilor comerciale și politice ce pot aparea în derularea tranzacțiilor comerciale.

„EximBank este o instituție specializată care se implică activ în sustinerea și promovarea mediului de afaceri românesc. Instrumentele sale financiare specifice sunt dedicate exclusiv segmentului corporate și pot fi accesate de orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacții internaționale, ori se adresează numai pieței interne”, mai transmit reprezentanții instituției în comunicat.

sursa: eximbank.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax