Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Patru aparate noi pentru hemodializă la Spitalul Judeţean Alba. Sunt folosite pentru tratamentul substitutiv al funcției renale

Publicat

Pacienţii care se adresează Compartimentului de Nefrologie al Spitalului Județean de Urgență Alba beneficiază de curând de patru aparate de hemodializă noi. Acestea completează serviciile de ambulatoriu de specialitate și 9 paturi pentru spitalizare continuă, pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor renale medicale.

Este vorba despre boli renale primitive (glomerulonefrite, nefrite tubulointerstitiale, nefropatii vasculare) sau secundare altor afecțiuni (hipertensiune arterială, diabet zaharat), precum și pentru pregătirea în vederea tratamentului de substituție renală.

Cele patru aparate de hemodializă obținute prin  sponsorizare de la o societate comercială au fost puse în funcțiune în data de 22 martie și sunt folosite pentru tratamentul substitutiv al funcției renale la pacienți cu insuficiență renală acută severă (până la reluarea funcției renale sau transfer în program de dializă cronică) sau insuficiență renală cronică avansată (inițierea tratamentului substitutiv renal – primele 6-10 ședințe de dializă).

„Acești pacienți nu beneficiau până acum de dializă în Spitalul din Alba Iulia și era necesar să fie transferați în alte centre, cu riscurile inerente transportului unor bolnavi critici. Hemodializa permite salvarea vieții bolnavilor cu insuficiență renală severă.

De asemenea, există posibilitatea de a trata prin dializă unele intoxicații, cum sunt cele medicamentoase, când pacientul este ajutat să elimine substanța toxică prin hemodializă”, a explicat medicul primar nefrolog Raluca Moldovan, șeful Compartimentului de nefrologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba.

De la punerea în funcțiune a aparatelor s-au efectuat 17 ședințe de dializă. În medie, tratamentul cu hemodializă este necesar pentru 8-12 pacienți pe lună, ceea ce înseamnă 50-60 de ședințe de hemodializă lunar.

Compartimentul dispune și de o sală de cateterism venos central, pentru asigurarea abordului vascular pentru dializă (instalare de catetere venoase centrale de scurtă și lungă durată pentru dializă). Abordul vascular este realizat de către medicii compartimentului: Raluca Moldovan și Bogdan Ghigolea, care au efectuat stagii de specializare în Franța. Abordul vascular prin catatere de lungă durată se realiza până acum doar în centre universitare.

Sursa: spitalalba.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax