Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Patru motive care vor face ca 2013 să fie mai greu pentru posesorii de autovehicule. Vezi ce scumpiri ne așteaptă în noul an

Publicat

2013 va fi un an greu pentru proprietarii de autovehicule din România. Majorarea accizei la produse petroliere va crește prețul benzinei/motorinei la pompă, RCA  se va scumpi, primarii trebuie să indexeze cu inflația impozitele și este posibil să fie introdusă o taxă de protecție a mediului.

1. Apare din nou taxa auto

Premierul Victor Ponta a afirmat că un grup de lucru format din producători şi importatori din industria auto lucrează pentru găsirea unei noi formule de taxe, o taxă de protecţie a mediului.

 2. Se scumpesc asigurările

Companiile de asigurători au majorat preţurile RCA cu până la 28% în ultimele şase luni. Schimbările de legislaţie anunţate pentru 2013 vor aduce însă noi scumpiri .
Prima anuală pentru poliţele RCA a crescut de la începutul acestui an la toate societăţile de asigurare din topul vânzătorilor de asigurări auto. Excepţie face o singură companie, care avea însă preţuri cu mult peste media pieţei. Potrivit unui calcul  făcut de revista Capital, faţă de martie anul acesta, creşterile de preţuri se situează între 8% şi 28% iar cea mai ieftină poliţă, este, în acest moment, cu peste 110 lei mai scumpă decât era în martie 2012.
Implementarea sistemului de decontare directă  pentru RCA.,  va face ca posesorul poliţei să fie şi beneficiar. Acesta va trebui să se gândească de două ori înainte să cumpere o asigurare care costă la jumătate faţă de media pieţei, dar care nu asigură siguranța reparării rapidă a daunelor. Reprezentanţii asigurătorilor spun că o scumpire cu până la 50%, la anumite companii, este inevitabilă.

3.  Impozitele pe autovehicule se vor majora

Conform Codului Fiscal, impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor şi impozitelor locale a fost aplicată începând cu anul 2010. Primarii vor trebui să decidă decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflaţia din perioada 2010-2012. Mircea Hava, primarul din Alba Iulia a declarat că decizia indexări taxelor locale cu inflația se va lua în ianuarie sau la ședința  Consiliului Local în care se va stabili bugetul pe 2013. ”Dacă e lege, e lege. Suntem obligați să o aplicăm”, a declarat Hava.

4. Se scumpește benzina

De la 1 ianuarie va crește masiv prețul carburanților din cel puțin un motiv: accizele.
Pe tot parcursul anului 2013, accizele pentru ţigări, combustibili, alcool şi altele se vor plăti anul viitor la un curs euro de 4,5223 lei, cu 5,2% (22,22 bani) mai mare decât în 2012. În acest an cursul pentru acciză a fost stabilit la  4,3001 lei/euro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax