Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Patru persoane vor fi trimise în judecată pentru conflictul de pe strada Păcii. Procurorii finalizează ancheta penală

Publicat

Scandalul cu presupuse conotaţii interetnice de pe strada Păcii din Alba Iulia a trimis în faţa procurorilor patru tineri care, după ce au consumat băuturi alcoolice, au spart geamurile mai multor locuinţe şi l-au agresat pe rectorul – „fotograf” Zoltan Olah, cel care a încercat să imortalizeze incidentul.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a dispus, marţi, reţinerea pentru 24 de ore a tinerilor acuzaţi de instigare la discriminare. Iniţial, trei persoane – Daniel Victor Pop (29 de ani), Claudiu Robert Plăcintă (34 de ani) şi Iulian Mircea Gojda (de 27 de ani) – toate din Alba Iulia au fost cercetate pentru distrugere, lovire, tâlhǎrie şi ultraj contra bunelor moravuri, iar procurorii au decis cercetarea lor în stare de libertate. Ulterior, al patrulea suspect a fost identificat de oamenii legii ca participant la acţiune. Acesta, considerat martor, la începutul cercetărilor, a fost inclus în grupul agresorilor. Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, Adela Corodean, învinuitul Ionuţ Bogdan Fântână (25 de ani), din Alba Iulia a luat parte la comiterea faptelor. Acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, iar instanţa a hotărât cercetarea lui în stare de libertate şi instituirea măsurii de a nu părăsi ţara.

În prezent, doi dintre învinuiţi se mai află în arestul IPJ, dar urmează să fie eliberaţi, la ora 14.00, respectiv ora 17.00, când le va expira ordonanţa de reţinere. Potrivit procurorului care instrumentează cazul, Marius Ungureanu, ancheta este aproape de finalizare, urmând să fie întocmit rechizitoriul şi să se procedeze la trimiterea acestora în judecată.

Ca urmare a vizitei de marţi a ambasadorului Ungariei în Alba Iulia, primarul Mircea Hava şi-a exprimat regretul faţă de incidentul produs pe strada Păcii, printr-un comunicat de presă:

„Ne exprimăm întreaga noastră compasiune față de victimele acestui nefericit incident şi suntem siguri că justiţia va stabili cu claritate faptele şi le va judeca pe măsură. Astfel de incidente trebuie neutralizate şi condamnate ferm. Dorim ca această stare deslușită ca provenind din ambițiile bahice ale unor oameni incapabili să discearnă binele de rău să fie cât mai repede depășită.

Albaiulienii nu au fost niciodată oameni care să se risipească, să se privească cu suspiciune sau să se teamă de ceva sau de cineva. Apreciem modul transparent și eficient în care reprezentanții legii au acționat şi îi asigurăm pe toți albaiulienii că Primăria are aceeași agendă de lucru pentru fiecare locuitor, iar climatul de liniște și siguranță este o preocupare constantă pentru toate instituțiile administrației locale.

Personal, consider că Alba Iulia reprezintă o comunitate unită, bazată pe reciprocitate, solidaritate şi respect, indiferent de compoziţia etnică sau religioasă, cu preocupări înspre dezvoltarea oraşului. Oamenii de aici au infinit de multe motive să fie mândri de locul în care trăiesc și conviețuiesc.“

Vă prezentăm şi comunicatul IPJ Alba:

„Referitor la evenimentul din noaptea de 18/19.06.2011, de pe strada Păcii din Municipiul Alba Iulia: La data de 21.06.2011, cu ocazia cercetarilor efectuate, Parchetul de pe lângǎ Tribunalul Alba a extins urmărirea penală faţă de F. I. B., de 25 ani din Alba Iulia şi, de asemenea, l-au reţinut pe bază de ordonanţă de reţinere pe o perioadă de 24 de ore şi pe  G. M. I., ambii pentru comiterea infracţiunilor de distrugere, lovire ultraj contra bunelor moravuri şi instigare la discriminare, fapte prev. de art. 217 al.1,art. 180 al.2, art. 321 al.1 şi art. 317 al.1Cod penal, fiind depuşi în Arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba.”

UPDATE: Potrivit unui comunicat de presă făcut public de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au extins, la data de 21 iunie, urmărirea penală, sub aspectul infracţiunii de instigare la discriminare, în dosarul incidentului de pe Str. Păcii din Alba Iulia.

Aceştia au dispus schimbarea încadrării juridice faţă de Victor Daniel Pop, Claudiu Robert Plăcintă şi Mircea Iulian Gojdei în forma calificată a ultrajului contra bunelor moravuri, respectiv tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice şi în forma calificată a infracţiunii de lovire şi alte violenţe, iar faţă de Ionuţ Bogdan Fântână s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, distrugere şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Potrivit procurorilor, în urma agresiunii, cele două victime au necesitat îngrijiri medicale de 11-12, respectiv 7-8 zile, prelungite ulterior şi, în plus, s-a reţinut că faptele au adus atingere liniştii publice.

În cauză, se administrează probe pentru finalizarea urmăririi penale, cei 4 fiind cercetaţi în libertate cu interdicţia de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Harabagiu Ioan

    miercuri, 22.06.2011 at 18:50

    Alcool, bravare prostească sau un impuls născut de declaraţiile vicepremierului maghiar, sau ale mareleui erou Tokes? Motivul nu trebuie căutat de procurori, ci de cei ce au permis apariţia acestor tipuri de caz! Manechinul care îl reprezenta pa Avram Iancu a fost spânzurat de un om, născut în România dar de etnie maghiară. Ambasadorul ţării noastre, a trimis o scrisoare de protest guvernului maghiar? Să fim serioşi domnilor prieteni, judeţele nu se împart altfel dacă trei cheflii au dat cu pietre în geamuri! De fapt, nici nu ar trebui…nici una, nici alta.

  2. atti

    joi, 23.06.2011 at 09:38

    VAD CA SENTIMENTUL NATIONALIST CAUTA SCUZE IN DECLARATIA LUI DL.HARABAGIU, IN LOC SA SPUNA CA NATIONALISMUL, URA DE RASA CREAZA NATIONALISM URA DE RASA.E INADMISIBIL SA GASIM SCUZE LA PROVOCARI NATIONALISTE DE ANBELE PARTI.ASA AZI MAINE CAUTAM SCUZE LA HITLER, SYTALIN, POL-POT ETC .E INADMISIBIL INCURAJAREA ACESTOR MANIFESTARI NATIONALISTE PRIN CONPARATI SI SCUZE, CA SI CEILALTI AU FACUT.SI E PACAT CA SUNT FACUTE DE TINERI, NU COPII NEVINOVATI DE 10 ANI.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax