Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Patru străzi din Sebeș vor fi modernizate printr-o investiție de peste 13,5 milioane de lei. Licitația, lansată în SEAP

Publicat

Patru străzi din municipiul Sebeș vor fi modernizate printr-o investiție de peste 13,5 milioane de lei. Este vorba despre lucrări de asfaltare, realizare trotuare și spații verzi dar și modernizarea rețelelor de apă, canalizare și iluminat public. 

Primăria Sebeș a lansat marți, 7 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru modernizarea a patru străzi din municipiu. Este vorba despre străzile Tineretului, Arini, Zăvoi și Crângului, în lungime totală de aproximativ 1.128 metri.

Valoarea totală estimată a investiției este de 13.511.026,05 de lei, fără TVA. 

Potrivit proiectului, din punct de vedere al stării tehnice, cele patru străzi sunt nemodernizate, pietruite, neamenajate corespunzător, neasigurând condiții optime pentru circulația rutier și pietonală, în condiții de siguranță și confort.

În cadrul proiectui, pe lângă lucrările la infrastructura străzilor, se vor moderniza și rețelele de apă, canalizare și de iluminat public. 

Modernizare strada Tineretului, municipiul Sebeș

Lungimea străzii proiectate este de 453 metri.

În profil transversal strada a fost prevăzută cu următoarele elemente:

 • Parte carosabilă de 6.00 m, cu două benzi de circulație de 3.00 m fiecare, delimitate pe ambele părți de borduri prefabricate din beton;
 • Trotuare pietonale, adiacente părții carosabile, având o lățime variabilă, dar de minim 1.50 m, pe ambele părți ale străzii;

Modernizare strada Arini, municipiul Sebeș

Lungimea străzii proiectate este de 101 metri.

În profil transversal strada a fost prevăzută cu următoarele elemente, avându-se în vedere faptul că strada se îngustează:

Profil transversal tip 1 (km 0+000 – km 0+030)

 • Parte carosabilă de 6 m, cu două benzi de circulație de 3 m fiecare, delimitate pe ambele părți de borduri prefabricate din beton;
 • Trotuare pietonale, adiacente părții carosabile, având o lățime variabilă, pe ambele părți ale străzii;

Profil transversal tip 2 (km 0+030 – km 0+101)

 • Parte carosabilă de 3 m, cu o singură bandă de circulație, delimitată pe ambele părți de borduri prefabricate din beton;
 • Trotuar pietonal, adiacente părții carosabile, având o lățime variabilă, pe partea dreaptă a străzii;
 • Spații verzi având lățime variabilă, pe ambele părți ale străzii, în zonele unde lățimea străzii permite realizarea acestora.

Modernizare strada Zăvoi, municipiul Sebeș

Lungimea străzii proiectate este de 226 metri.

În profil transversal strada a fost prevăzută cu următoarele elemente:

 • Parte carosabilă de 3,5 m, cu o singură bandă de circulație, delimitată pe ambele părți de borduri prefabricate din beton;
 • Trotuar pietonale, adiacente părții carosabile, având o lățime variabilă, pe ambele părți ale străzii;

Modernizare strada Crângului, municipiul Sebeș

Lungimea străzii proiectate este de 348 metri.

În profil transversal strada a fost prevăzută cu următoarele elemente, avându-se în vedere faptul că strada se îngustează:

Profil transversal tip 1 (km 0+000 – km 0+200)

 • Parte carosabilă de 6 m, cu două benzi de circulație de 3 m fiecare, delimitate pe ambele părți de borduri prefabricate din beton;
 • Trotuar pietonal, adiacent părții carosabile, având o lățime variabilă, pe partea stângă a străzii;
 • Spații verzi având lățime variabilă, pe ambele părți ale străzii, în zonele unde lățimea străzii permite realizarea acestora.

Profil transversal tip 2 (km 0+200 – km 0+348)

 • Parte carosabilă de 3,5 m, cu o singură bandă de circulație, delimitată pe ambele părți de borduri prefabricate din beton;
 • Trotuare pietonale, adiacente părții carosabile, având o lățime variabilă, pe ambele părți ale străzii;

De la km 0+022 la km 0+066, pe partea dreaptă a străzii se va realiza o zonă de recreere compusă din două spații amenajate cu dale prefabricate din beton (având aceeași structură ca și a trotuarelor pietonale), cu forma circulară cu raza de 3 m, delimitate de borduri prefabricate mici.

Cele două spații vor fi amenajate fiecare prin amplasarea unui număr de 3 bănci din lemn pe structura metalică și a unui coș de gunoi.

Aceste două spații vor fi unite prin intermediul unui trotuar pietonal cu lățimea de 1 m, adiacent părții carosabile. Zonele de recreere vor fi delimitate de spații verzi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Calendar Ortodox 23 septembrie: Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul. Ultima dintre cele 5 sărbători creștine închinate acestuia

Publicat

Calendar Ortodox 2022: Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul este una dintre cele 5 sărbători ortodoxe dedicate acestuia, alături de Nașterea lui Ioan Botezătorul – 24 iunie, Soborul lui Ioan Botezătorul – 7 ianuarie, Tăierea capului lui Ioan Botezătorul – 29 august, și Prima și a doua aflare a capului – 24 februarie.

La data de 23 septembrie se sărbătorește momentul în care îngerul Gavriil a venit la Zaharia și la soția acestuia, Elisabeta, și i-a anunțat că vor avea un fiu, pe nume Ioan.

YouTube video

Sfântul Arhanghel Gavriil, care slujea atunci în rânduiala săptămânii sale înaintea lui Dumnezeu, a început a vorbi astfel:

„Nu te teme, Zaharie, că s-a auzit rugăciunea ta și femeia ta, Elisabeta, va naște ție un fiu, și-l vei numi Ioan și va fi ție bucurie și veselie și se vor bucura mulți de nașterea lui” (Luca 1,13).

„Străine și neașteptate lucrări îmi vestești mie, vestitorule de bucurie; că a naște fii la bătrânețe nu este lucru potrivnic firii?

Fiindcă eu sunt bătrân și femeia mea trecută în zilele ei, deci, cum vom putea să zămislim și să naștem fiu?” a răspuns Zaharia.

Îngerul a zis:

„De la începutul cuvintelor tale te găsesc pe tine cu puțină credință, Zaharie, pentru că nu aștepți împlinirea cuvintelor mele, căci, deși potrivnic firei tale ți se pare lucrul acesta, nu e potrivnic puterii lui Dumnezeu, Căruia nimic nu este cu neputință; că Dumnezeu poate și din pietre să ridice fii lui Avraam.

Au nu știi că era cu putință lui Dumnezeu a zidi pe Adam din pământ, iar pe Eva din coasta lui și prea îmbătrânita Sara a-i da lui fiu pe Issac? Deci, și femeii tale, Atotputernicul Dumnezeu îi dă să nască la bătrânețe fiu, că s-a auzit rugăciunea ta”.

Potrivit Evangheliei lui Matei, venirea lui Gavriil a avut loc după ce Zaharia a tămâiat Sfântul Altar, un loc în care doar arhiereul avea voie să intre, o singură dată pe an, în a 10-a zi din luna a șaptea.

În calendarul iudaic, luna a șaptea cuprindea o parte din luna septembrie și o parte din luna octombrie. De aceea, Biserica a hotărât ca ziua zămislirii Sfântului Ioan să fie pe 23 septembrie.

Raportându-se la aceasta, s-a stabilit și nașterea, nouă luni mai târziu, pe 24 iunie.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

Fiul preotului Zaharia şi al Elisabetei, a cărui naştere fusese anunţată de îngerul Gavriil, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a dus din tinereţe o viaţă ascetică: (purta o haină confecţionată din păr de cămilă şi se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică.

S-a retras în deşertul Betabara, dincolo de Iordan, unde a început să propovăduiască şi să boteze, vestind venirea lui Mesia (Izbăvitorul). Pentru aceasta, este numit şi Înaintemergător.

El le spune preoţilor şi leviţilor trimişi de iudeii din Ierusalim să îl întrebe cine este, că nu este Hristos: „Dar în mijlocul vostru Se afla Acela pe Care voi nu-L ştiţi, Cel care vine după mine, Care înainte de mine a fost şi Căruia eu nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintei” (Ioan 1, 26-27).

Îndemn la mărturisirea greșelilor

Sfântul Proroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului propovăduia pocăinţa sinceră şi mărturisirea greşelilor: „Şi erau botezaţi de către el în râul Iordan, mărturisindu-şi păcatele mulţimi de iudei” (Matei 3;6).

Botezul Sfântului Ioan era un botez al pocăinţei, care simboliza curăţia sufletească dobândită prin întoarcerea inimii către Dumnezeu.

Sfântul Ioan Botezătorul a deschis şi a pregătit calea Mântuitorului, strigând în pustia Iudeii:

„Pocăiţi-vă că s-a apropiat Împărăţia cerurilor” (Matei 3;2).

„Eu unul vă botez cu apă spre pocăinţă, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine; Lui nu sunt vrednic să-I duc încălţămintea; Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc”, spune Sfântul Ioan Botezătorul,

„El are lopata în mână şi va curăţa aria Sa şi va aduna grâul în jitniţă, iar pleava o va arde cu foc nestins” (Matei, 3; 11, 12. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”).

Biserica Ortodoxă a fixat de-a lungul unui an mai multe sărbători pentru prăznuirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul: zămislirea (23 septembrie), ziua naşterii (24 iunie) şi ziua morţii sale (29 august).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Imagini ”fantomatice și eterice” ale Planetei Neptun și ale lunilor ei, surprinse de Telescopul James Webb

Publicat

Cea mai recentă imagine realizată de telescopul James Webb oferă o perspectivă extrem de clară asupra inelelor lui Neptun. Este cea mai bună fotografie realizată vreodată. 

”Priviți priveliștile fantomatice și eterice ale planetei, benzile sale de praf, inelele și lunile. (Unele dintre aceste inele nu au fost detectate de când Voyager 2 a zburat în 1989!)

Ce este asta în stânga sus? Nu este o stea. Este luna mare și neobișnuită a lui Neptun, Triton!

Deoarece Tritonul este acoperit de azot înghețat și condensat, reflectă 70% din lumina soarelui care îl lovește – făcându-l să pară foarte luminos pentru telescop.

6 dintre celelalte luni ale lui Neptun pot fi văzute și ca puncte minuscule care înconjoară Neptun și inelele sale” au scris pe Facebook, administratorii contului NASA’s James Webb Space Telescope.

Sateliții lui Neptun. Foto: NASA

În lumina vizibilă, Neptun apare albastru din cauza cantităților mici de gaz metan din atmosfera sa. Aici, instrumentul NIRCam al lui James Webb a observat Neptun la lungimi de undă apropiate de infraroșu, așa că Neptun nu arată atât de albastru, precum în fotografiile mai vechi.

Foto: James Webb

Situat de 30 de ori mai departe de Soare decât Pământul, Neptun se deplasează pe orbita sa solară în regiunea îndepărtată și întunecată a sistemului solar exterior.

La această distanță, soarele este atât de mic și de slab încât amiaza pe Neptun este similară cu un amurg slab pe Pământ, precizează oamenii de știință de la NASA într-un comunicat de presă prilejuit de prezentarea fotografiei.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Proiecte ale artiștilor din Aiud, prezentate la nivel internațional. Întâlnire cu românii din Queens, New York

Publicat

Arta contemporană românescă a fost prezentată, printr-o serie de manifestări complexe și inedite, în proiectele derulate în luna septembrie 2022, în Statele Unite ale Americii, de către Fundația Inter-Art Aiud și Centrul Multicultural Liviu  Rebreanu Aiud.

Primul proiect, dedicat parteneriatului cultural dintre România și  SUA,  s-a desfășurat  la „The Ice Hause” din Bethlehem și a cuprins:

– prezentarea de carte în ediție bilingvă, „Poems / Poeme” de Patricia Goodrich și Ioan Hădărig, traducerea de Casandra Ioan, ilustrații de Stefan Balog;

– prezentarea video: Inter-Art, 25 de ani; Națiunile Unite – simbol al vieții, libertății și fericirii (expoziție intercontinentală de artă); Aiud, oraș al artelor; Transylvanian Night, Art happening de Stefan Balog; recital de muzică Daniel și Dan Avram.

La organizarea evenimentului și-au adus contribuția: Bethlehem Fine Arts Commission și The Ice House Bethlehem.

Al doilea proiect a constat în  participarea la emisiunea New Art Alive, moderată de James Carroll, unde a fost prezentat volumul bilingv precum și materialele video despre programele și oportunitățile culturale Inter-Art, despre  turismul cultural în Aiud, în Transilvania, în România.

Cel de-al treilea proiect s-a desfășurat la NAP Gallery din Kutztown și a prezentat expoziția intitulată : „Poeme vizuale: Dickinson și Blaga”, un dialog internațional între graficieni din România și SUA.

Au participat la expoziție cu lucrări: Christina Pumo, Dan Welden, Doug Zucco, Patricia Goodrich – SUA și Alexandru Radulescu Sr., Alexandru Radulescu Jr., Anca Sas, Stefan Balog – România. Curatori: Anca Sas (Ro), Doug Zucco (SUA). Coordonatorii proiectului sunt Patricia Goodrich (SUA) și  Stefan Balog (Ro).

Expoziția, care a beneficiat de prezența unui numeros public la vernisaj, va fi deschisă în prestigiosa galerie până  în luna decembrie.

Al patrulea proiect s-a desfășurat alături de comunitatea românească din Queens, New York, în cadrul Cenaclului literar Mihai Eminescu, cu sprijinul Bisericii Sf Andrei.

Seara Inter-Art la New York , ediția a IV-a, a fost organizată de Cenaclul literar „Mihai Eminescu” și Revista „Lumină Lină” din New York,  cuprinzând:

– Prezentarea de carte:  „Poeme/Poems” de Patricia Goodrich și Ioan Hădărig. Ilustraţii Stefan Balog, traducerea de Casandra Ioan; „Aiudul meu” de Robert Lixandru & Ioan Hădărig; „Dialog cu Bacovia” de Stefan Balog;

– Prezentarea video:  „Inter- Art, 25 de ani”; Expoziția Intercontinentală de artă „NAȚIUNILE UNITE – simbolul vieții, libertății și fericirii”; „Tabăra Interetnică de Artă Contemporană Aiud”, video de Lőrincz Zoltán jr. (proiect organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Guvernul României);  „Aiud, oraş al artelor”, video de Lőrincz Zoltán jr.; „Repere vizuale din România” de Zoltán Balog; „Transylvanian Night” Art happening de Stefan Balog, video de Lőrincz Zoltán jr.

– Recitaluri online: Dragoş Tudor (chitară clasică); Daniel & Dan Avram (muzică folk)
Moderatori: Theodor Damian și Ioan Hădărig. Coordonatorii evenimentului: Theodor Damian, Ioan Proteasa, Stefan Balog, Ioan Hădărig.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Alba Iulia cumpără servicii de întreținere și amenajări peisagere pentru Parcul Dendrologic din oraș. Valoarea lucrărilor

Publicat

Primăria Alba Iulia alocă 30.000 de lei pentru servicii de întreținere și amenajări peisagere spații verzi, pentru Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din municipiu.

Potrivit documentației procedurii de achiziție, publicate pe site-ul instituției în data de 21 septembrie, contractul vizează următoarele tipuri de lucrări, ce urmează să fie efectuate în perioada octombrie-noiembrie 2022:

 • curățirea spațiilor verzi
 • tuns gard viu
 • cosit zone verzi
 • defrișat lăstari cu diametrul 10-40 mm
 • curățarea ierbii de pe alei și din rigole
 • diverse lucrări

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax