Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pauza de masă, un drept obligatoriu al angajaților la orice loc de muncă. Condiții. La ce trebuie să fie atenți angajatorii

Publicat

Pauza de masă este obligatorie la locul de muncă, fiind un drept angajaților care lucrează în anumite condiții. Este vorba despre cei care lucrează mai mult de șase ore pe zi.

Mai exact, Codul Muncii îl obligă pe angajator să ofere pauză de muncă angajaților. De asemenea, în cazul angajaților minori, pauza de masa poate fi dată și este un drept chiar și după 4 ore și jumătate de muncă, scrie avocatnet.ro

Care sunt condițiile în care se oferă pauză de masă angajaților de către angajatori.

Drepturile Salariaților: Pauza de Masă și Durata Zilnică de Muncă

Potrivit Codului Muncii, dreptul la pauza de masă este recunoscut salariaților care lucrează mai mult de șase ore pe zi.

Această prevedere reglementează dreptul angajaților de a beneficia de o pauză de masă, dar și de alte pauze, stabilite prin contractul colectiv de muncă sau regulamentul intern al companiei.

În cazul angajaților minori, dreptul la pauză de masă intervine chiar și după patru ore și jumătate de muncă.

Reglementarea Pauzei de Masă: Rolul Contractului Colectiv și Regulamentului Intern

Pentru a asigura aplicarea corectă a drepturilor angajaților, prevederile privind pauza de masă trebuie să fie incluse în regulamentul intern sau în contractul colectiv de muncă al companiei.

Deși lipsa acestor mențiuni în documente scrise nu anulează dreptul la pauza de masă, includerea lor asigură transparență și claritate în ceea ce privește condițiile de acordare a pauzei.

Regulamentul intern poate chiar specifica intervalul orar în care pauza de masă poate fi luată, garantând timpul de relaxare și reîncărcare pentru angajați.

Flexibilitate în Reglementarea Pauzei de Masă: Specificul Activității și Telesalariați

În contextul diversității activităților profesionale, reglementarea pauzei de masă poate varia în funcție de specificul companiei.

De exemplu, în cazul telesalariaților sau al angajaților cu programe individualizate, regulamentul intern poate fi adaptat pentru a se potrivi mai bine flexibilității acestor situații.

Totuși, chiar și în cazul acestor situații, reglementările trebuie să ofere claritate asupra faptului că pauza de masă reprezintă un timp în care angajații nu sunt obligați să presteze activitatea pentru care au fost angajați.

Drepturile Angajaților Part-Time: Pauza de Masă în Condiții Variate

Norma parțială de muncă, sau munca part-time, aduce unele particularități în ceea ce privește drepturile legate de pauza de masă.

Deși legea reglementează expres dreptul la pauză de masă pentru minori care lucrează peste patru ore și jumătate și pentru adulți care lucrează peste șase ore, angajatorul are posibilitatea de a acorda acest drept și angajaților cu norme sub șase ore, în spiritul asigurării unui mediu de lucru corespunzător și echitabil.

Accidente în Timpul Pauzei de Masă: Ce Spune Legea despre Acoperirea Medicală

În cazul în care un angajat suferă un accident în timpul pauzei de masă, legea recunoaște acest incident ca un accident de traseu, chiar și în situația în care angajatul părăsește temporar incinta locului de muncă pentru a lua masa sau a-și procura mâncare.

Aceasta implică acoperire medicală și protecție pentru angajat, conform normelor Legii SSM.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

 1. vasi

  vineri, 25.08.2023 at 11:36

  pauza de masa este inclusa in cele 8 ore sau se lucreaza 8.5 ore cu pauza de masa de 0.5ore

 2. Ramona

  vineri, 25.08.2023 at 17:30

  Cate firme ați văzut să includă pauza în cele 8 ore?

 3. Gabi

  sâmbătă, 26.08.2023 at 08:14

  Toate firmele mari.

 4. vasi

  marți, 29.08.2023 at 10:34

  pai da firmele mari dar cele mici pe acestea cine le verifica

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax