Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pe 17 august, Klaus Iohannis, în vizită în Munţii Apuseni: Participă la Ziua Lemnarului de la Mătişeşti-Horea

Publicat

Președintele PNL Klaus Iohannis va fi prezent în data de 17 august la Mătişeşti – Horea, la sărbătoarea din Munţii Apuseni, Ziua Lemnarului sau Târgul Lemnarilor. Anunţul a fost făcut vineri, în conferinţă de presă, de către liberalul Florin Roman, vicepreşedintele CJ Alba.

În data de 17-18 august, la Horea, se sărbătorește Ziua Lemnarului, sărbătoare tradițională din Apuseni care promovează meșteșugurile, obiceiurile și tradițiile oamenilor din Apuseni. Președintele PNL, Klaus Iohannis, va face o vizită moților pentru o discuție mai amplă cu ei și pentru a vedea cum se sărbătorește Ziua Lemnarului.

De asemenea, dacă vor fi solicitați, mai mulți moți din comuna Horea se vor deplasa la Novaci, localitatea afectată de inundații, pentru a ajuta la reconstruirea locuințelor.

Târgul Lemnarilor din comuna Horea, satul Mătișești, este un eveniment important pentru Ţara Apuseni. În fiecare an, în luna august, încă din 1995, moţii îşi promovează tradițiile în prelucrarea lemnului, meşteşugurile şi obiectele de artă populară, într-o manifestare cu concursuri şi momente artistice.

Una dintre competiţii este ” Cel mai bun lemnar”, un concurs în cadrul căruia meșterii lemnari au șansa de a-și dezvălui talentul în arta lemnului prin aruncarea cu toporul, cioplitul de grinzi. Obiectele pe care participanții concursului le utilizează în cadrul acestuia sunt expuse la Muzeul Etnografic al Lemnarilor.

De asemenea, sunt preparate produse tradiționale ce urmează a fi degustate de către vizitatori. Un preparat tradițional este plăcinta cu brânză moțească, însă tradiționalul balmoș moțesc este preferatul tuturor.

Evenimentul, care atrage turişti din ţară şi străinătate, este organizat de Primăria și Consiliul Local Horea și Consiliul Județean Alba.

Cristina NICOLA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax