Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pe modelul Legii antifumat, un senator vrea limitarea conţinutului de acizi graşi în produsele alimentare

Publicat

market

supermarketUn senator a transmis joi că a inițiat un proiect de lege pentru limitarea conţinutului de Acizi Graşi Trans-Nesaturaţi (AGTN) în produsele alimentare, scopul fiind „reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătăţirea nivelului de sănătate”.

Senatorul USR Arad, medicul Adrian Wiener, care a fost şi manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a anunţat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că, văzând că legea antifumat a dat roade, a iniţiat un proiect de lege pentru limitarea conţinutului de Acizi Graşi Trans-Nesaturaţi (AGTN) în produsele alimentare destinate consumului uman, scrie mediafax.ro.

„Am depus o iniţiativă legislativă care consider că reprezintă un pas mare spre civilizaţia alimentară din România. Pornind de la realitatea că legea anti-fumat a adus beneficii, în sensul reducerii cu 5% a riscului bolilor cardiace în ţara cu cea mai mare mortalitate cardiovasculară din cadrul Uniunii Europene, în ţara în care cel mai ridicat risc de boală este riscul alimentar (conform OMS), într-un continent în care 50.000 de oameni mor anual din cauza acestui macronutrient – Acizii Graşi Trans-nesaturaţi, am depus un proiect de lege, împreună cu colegii mei parlamentari ai USR, pentru etichetarea şi limitarea aditivării alimentelor cu aceşti acizi. Această lege îi vizează în special pe cei care nu citesc neapărat etichetele înainte să cumpere sau să consume un produs. Să ne protejăm copiii şi semenii care nu pot să se protejeze singuri”, a declarat senatorul USR, Adrian Wiener în cadrul conferinţei de presă la Arad.

Prin măsurile pe care le propune parlamentarul arădean, în România se urmăreşte limitarea nivelului AGTN din produsele precum popcorn pentru microunde, creme tartinabile, biscuiţi, torturi preambalate, la un maxim de 2 grame la 100 de grame de produs.

Potrivit iniţiatorului, în Uniunea Europeană nu există nicio limită în acest domeniu sau indicaţii de etichetare, însă unele ţări au adoptat la nivel naţional asemenea măsuri, în condiţiile în care în unele produse AGTN ajunge la 50 de grame/100 de grame.

„Scopul proiectului este reducerea riscului de boli cardiovasculare şi îmbunătăţirea nivelului de sănătate a cetăţenilor din România”, a mai mai declarat senatorul USR, Adrian Wiener.

Conform proiectului, se exclud din aplicarea acestor măsuri „produsele alimentare care conţin, în mod natural, acizi graşi trans-nesaturaţi în grăsimi animale”.

sursa: stiripesurse.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax