Connect with us
Publicitate

AIUD

Pedeapsă blândă pentru un bărbat din Aiud, care a condus fără carnet, sub influența alcoolului și a provocat un accident mortal

Publicat

noapte

Un bărbat, cetățean portughez care locuiește în municipiul Aiud, a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă și conducere fără carnet.

În 29 septembrie 2016, după ce a consumat un litru și jumătate de bere cu alcool, în localitatea Lopadea Nouă, unde efectua o lucrare de reparație la un panou electric, bărbatul s-a urcat la volanul mașinii pentru a se întoarce acasă.

Alături de el se afla un vecin, pe care îl lua adesea ca ajutor la lucrările pe care le efectua. În drumul spre casă, bărbatul a efectuat o depășire, pe un segment de drum unde această manevră era interzisă, dar nu a reușit să o ducă la bun sfârșit și a intrat în coliziune cu un alt automobil. 

În urma accidentului, mai multe persoane din autoturismul care circula din sens opus au fost rănite ușor, dar bărbatul, pasager în mașina cetățeanului portughez, a decedat. 

”În intervalul aprilie 2016 și până la data de 24 septembrie 2016, inculpatul a condus în mod repetat, pe drumurile publice din municipiul Aiud pe traseul și retur (în șase rânduri) și  pe ruta Aiud– Lopadea Nouă și retur – în alte cinci zile, autoturismul marca Renault Megane, fără a poseda permis  de conducere.

La data de 24 septembrie 2016, în jurul orei 08.30 , inculpatul a condus același autoturism plecând din municipiul Aiud până în localitatea Lopadea Nouă unde a efectuat lucrări la un panou electric. Cu el l-a luat și pe vecinul său, persoana vătămată, în jurul orei 17.30 inculpatul consumând băuturi alcoolice la persoana unde efectuase lucrarea  – 1,5 l bere cu alcool.

În jurul orei 19.30, deși consumase băuturi alcoolice și nu poseda permis de conducere, inculpatul a plecat din Lopadea Nouă conducând  același autoturism, cu intenția de a se întoarce la domiciliul din municipiul Aiud, locul dreapta față fiind ocupat de persoana vătămată.

În afara localității Lopadea Nouă, pe o porțiune de drum semnalizată cu indicatoare de interzicere a depășirii, inculpatul a depășit o autoutilitară și apoi a intrat în depășirea unui alt autovehicul marca Skoda, pe care nu a reușit să-l depășească. Ca urmare, a intrat în coliziune cu autoturismul marca Opel, care circula din sens opus, în rampă.

În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală ușoară pasagerilor în autoturismul Opel –  care nu au formulat plângere penală prealabilă – și decesul numitului Ș.V.A.

Au fost prelevate mostre biologice de sânge inculpatului, rezultând valori ale alcoolemiei de 0,70g ‰ la ora 20.30 și de 0,55 g ‰  la cea de-a doua mostră”, se arată în motivarea instanței din Aiud. 

De reținut este faptul că, pe tot parcursul procesului, inculpatul responsabil de accident și de moartea bărbatului ”a avut o poziție sinceră, constantă, manifestând regretul față de urmarea infracțiunii săvârșite”, se mai arată în motivare. 

Victima ar fi suferit de mai multe probleme de sănătate, iar bărbatul care a provocat accidentul l-a ajutat în diverse momente ale vieții, ba chiar între ei s-a legat și o relație de prietenie.

 ”De asemenea, după nefericitul eveniment și inclusiv după decesul victimei, inculpatul a rămas în apropierea familiei pentru a-și oferi sprijinul fizic, moral și financiar, motiv pentru care arată că este oportun de a fi calificate și interpretate acțiunile sale, ca fiind unele ce țin de o bună conduită, morală și socială, acesta fiind profund afectat de finalitate”, se mai arată motivarea instanței din Aiud. 

Pentru faptele sale. bărbatul a fost condamnat, în data de 26 iulie, la 3 ani de închisoare cu suspendare, de către Judecătoria Aiud. 

 (…) condamnă inculpatul M.D.S.P.H., la următoarele pedepse: – pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă (…) pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere în formă continuată (11 acte materiale), (…)  contopeşte pedepsele de mai sus, aplică cea mai grea dintre pedepse, anume pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare pe care o sporeşte cu 1/3 din a doua pedeapsă (6 luni), inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare. (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen., începând cu data rămânerii definitive a prezentei sentinţe”, se arată în decizia Judecătoriei Aiud. 

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Rețeaua centrelor de permananță va fi extinsă, pentru a oferi asistența medicală în afara programului medicilor de familie

Publicat

Autoritățile au stabilit recent criterii clare, în raport cu populația din localități, pentru înființarea centrelor medicale de permanență. Acestea vor asigura servicii medicale în afara programului de activitate al cabinetului de medicină de familie, potrivit unei ordonanțe care modifică legislația privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă.

Acest lucru va duce la o creștere a numărului acestor centre de permanență, astfel facilitându-se accesul la asistenţă medicală primară, mai ales în mediul rural sau în zonele izolate.

Ordonanţa nr. 17/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă va intra în vigoare la 7 august.

Potrivit documentului, centrele de permanență sunt forme de organizare a activității medicale în sistemul sanitar, fixe, fără personalitate juridică, care funcționează în afara programului de activitate al cabinetului de medicină de familie stabilit și prevăzut în contractul de furnizare de servicii medicale în asistența medicală primară încheiat cu casa de asigurări de sănătate, care sunt organizate în condițiile prevăzute de lege și care asigură continuitatea asistenței medicale primare.

Centrele de permanență se înființează și se desființează pe baza deciziei emise de către directorul executiv al direcției de sănătate publică județene și a municipiului București, după caz.

În mediul rural, în situaţia în care în zonă nu există alte unităţi de primire a urgenţelor medicale, se înfiinţează câte un centru de permanenţă la o populaţie de minimum 5.000 de locuitori.

În localităţile rurale izolate, greu accesibile, în care nu există acces la servicii de asistenţă medicală pentru populaţia din zonă, se pot înfiinţa centre de permanenţă fără respectarea prevederilor referitoare la populație

În mediul urban, în localităţile cu o populaţie de sub 25.000 de locuitori, se înfiinţează un centru de permanenţă, iar în localităţile cu o populaţie mai mare de 25.000 de locuitori, câte un centru de permanenţă la 25.000 de locuitori.

Centrele de permanenţă funcţionează cu un număr de minimum 7 posturi de medic şi cu minimum 5 posturi de asistent medical. Criteriile de organizare a activităţii centrelor, precum şi alte aspecte privind funcţionarea acestora se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei legi, cu consultarea ministerelor şi a instituţiilor cu reţea sanitară proprie, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Prin excepție, în zonele din mediul rural izolate, greu accesibile și fără alte structuri de asistență medicală, în care este înregistrat un deficit de medici de familie, se pot înființa și centre de permanență cu minimum 5 posturi de medic, în condițiile asigurării funcționării centrului de permanență.

Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, personalul medico-sanitar din cadrul centrelor de permanenţă poate realiza activităţi de vaccinare împotriva COVID-19, în cadrul programului naţional de vaccinare derulat de Ministerul Sănătăţii, sub coordonarea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti.

Pentru realizarea activităţii de vaccinare sunt admise pierderi de vaccin de maximum 50%.

Sancțiuni prevăzute pentru medicii și asistenții medicali din cadrul centrelor de permanență

În cazul în care se constată de către comisiile mixte de control, formate din reprezentanți ai direcțiilor de sănătate publică și ai caselor de asigurări de sănătate, nerespectarea de către medicii și asistenții medicali a programului de gardă, conform programării avizate de către direcțiile de sănătate publică, aceștia vor fi sancționați cu contravaloarea orelor de gardă ce trebuiau efectuate.

Constatarea repetată a nerespectării programului de gardă, respectiv 2 absențe nemotivate într-un interval de 12 luni, de către medici și asistenți medicali, se sancționează prin excluderea medicului/asistentului medical după caz, din cadrul echipei de gardă care asigură continuitatea asistenței medicale la centrul de permanență.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sănătății: „Nu vor fi restricţii din cauza Covid, dar vor fi aceleaşi recomandări pe care insistăm”

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri seara că nu vor mai fi restricţii din cauza COVID-19 în România. În schimb, acesta a precizat că autoritățile vor face recomandări cu privire la măsurile de protecție.

„Eu sunt aproape convins că aşa ceva nu mai trece nimănui prin cap. Noi suntem într-o criză economică aşa de profundă, în care un astfel de lockdown nu ar face decât să ducă la o criză catastrofală şi atunci toate măsurile astea vor fi fără niciun fel de efect. Mai bine să fim echilibraţi, să facem recomandări ferme, să luăm măsuri medicale, acolo unde e nevoie, şi să evităm genul ăsta de abordări care de multe ori mi s-au părut neprofesioniste din punct de vedere al comunicării informaţiei”, a declarat Alexandru Rafila, vineri seara, la Digi 24.

Alexandru Rafila a explicat că autoritățile insistă pe recomandări în ceea ce privește măsurile de protecție și a menţionat că sunt persoane care în spaţiile închise poartă masca, deşi e greu pe timp de vară.

Ministrul Sănătății: „Nu vor fi restricții, dar vor fi aceleași recomandări pe care insistăm”

„Nu vor fi restricţii, dar vor fi aceleaşi recomandări pe care insistăm şi eu sunt bucuros să constat în viaţa de zi cu zi că sunt multe locuri închise, multe spaţii închise, chiar şi mijloace de transport în comun, am văzut chiar şi în pieţe mai aglomerate, persoane care poartă masca şi o poartă corect.

Asta este soluţia, chiar dacă e mai dificil, e vară, e greu de purtat masca, dar cred că dacă insistăm şi oamenii înţeleg că este într-adevăr pentru protecţia proprie sau a comunităţii, a colectivităţii în care trăiesc, cred că va exista o mult mai mare aderenţă la utilizarea măştii, decât la impunerea utilizării măştii într-un moment în care nervii sunt destul de întinşi şi în care gradul de acceptabilitate cred că este, a unei măsuri care pare coercitivă, cred că este destul de redus”, a declarat Alexandru Rafila.

Școlile nu vor mai fi închise, dar gradul de ocupare a paturilor din spitale va fi monitorizat

Ministrul a precizat că școlile nu vor mai fi închise, dar va fi monitorizat gradul de ocupare a paturilor din spitale.

„Vor fi deschise şcolile şi ceea ce monitorizăm îndeaproape este gradul de ocupare a paturilor de spital, care la un anumit procent, noi am propus 75 %, poate să ducă la închiderea pentru o perioadă extrem de limitată, până scade acest grad de ocupare.

Numărul de infecţii nu mai este un indicator”, a mai precizat ministrul.

sursa: Digi 24

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul ar putea tăia ajutorul pentru carburanți de 50 de bani pe litru. Decizia ar urma să fie analizată în coaliție

Publicat

Guvernul ar putea tăia ajutorul pentru carburanți de 50 de bani pe litru. 

Decizia de a continua sau nu acordarea compensaţiei va fi analizată în perioada următoare, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, la Antena 3.

„Vom vedea ce se va întâmpla. Suntem abia la începutul lunii august, vom vedea cum evoluează piața. Am văzut că sunt perioade în care prețul carburantului scade. Există și un apel pe care premierul l-a făcut către instituțiile statului să verifice elementele de cost și ce se întâmplă într-adevăr la benzinării. Și este o preocupare, am văzut, la nivel global. Și secretarul general ONU, zilele trecute, a făcut un apel în acest sens către cei care comercializează carburant. Deci, trebuie să înțelegem că e o perioadă extrem de delicată”, a spus Cărbunaru.

Dan Cărbunaru a mai declarat că războiul din Ucraina reprezintă o formă de „instabilitate” care afectează inclusiv angajamentele asumate de guvern.

„Nu știm la acest moment când și cum se va termina războiul din Ucraina și, ca atare, aceste forme de instabilitate ne afectează, noi fiind, până la urmă, și la granița cu Ucraina, ca acest guvern să-și mențină în primul rând angajamentele pe care și le-am asumat”, a spus purtătorul de cuvânt al Executivului.

Reamintim faptul că Guvernul a aprobat la sfârșitul lunii iunie reducerea prețului la carburanți cu 50 de bani. Măsura urma să fie aplicată în perioada 1 iulie – 30 septembrie.

„Prețurile la carburanți au scăzut, este o realitate care se vede în benzinării”, declara, pe 1 iulie, premierul Nicolae Ciucă, care a adăugat că, prin măsura luată de guvern, prețurile la carburanți „au scăzut” și a fost evitată „penuria și raționalizarea carburantului”.

„Până la urmă 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă”, declara președintele Klaus Iohannis, referitor la măsura guvernului de reducere a prețului la carburanți.

sursa: antena3.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Culturi aflate în zona șoselei de centură din Alba Iulia, distruse de cetățeni care au campat în apropiere

Publicat

Un cititor Alba24 ne-a semnalat sâmbătă faptul că mai multe grupuri de cetățeni de etine romă au campat în zona șoselei de centură a municipiului Alba Iulia și distrug culturile aflate în apropiere. 

Cetățeanul susține că a făcut mai multe sesizări autorităților, însă fără rezultat. 

„Sunt grupuri de cetățeni migratori care campează pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia și distrug toate culturile din zonă.

Suntem disperați. Toată investiția noastră este distrusă de acești oameni care fură și distrug sub ochii Poliției Locale care nu face absolut nimic în această privință.

Am făcut nenumărate apeluri la autorități și de fiecare dată privesc nepăsători cum ne sunt distruse culturile.

Grupurile de romi care campează sunt un focar de cerșetori, (…) copii care trăiesc în condiții mizere, fără nici un acces la educație, apă sau mâncare decentă, animale care sunt înfometate și bătute sub ochii permisivi ai autorităților”, ne-a transmis cititorul Alba24.

Potrivit acestuia, cetățenii care au campat lângă Alba Iulia ar fi din județul Cluj.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax