Connect with us
Publicitate

AIUD

Pedeapsă blândă pentru un bărbat din Aiud, care a condus fără carnet, sub influența alcoolului și a provocat un accident mortal

Publicat

noapte

Un bărbat, cetățean portughez care locuiește în municipiul Aiud, a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă și conducere fără carnet.

În 29 septembrie 2016, după ce a consumat un litru și jumătate de bere cu alcool, în localitatea Lopadea Nouă, unde efectua o lucrare de reparație la un panou electric, bărbatul s-a urcat la volanul mașinii pentru a se întoarce acasă.

Alături de el se afla un vecin, pe care îl lua adesea ca ajutor la lucrările pe care le efectua. În drumul spre casă, bărbatul a efectuat o depășire, pe un segment de drum unde această manevră era interzisă, dar nu a reușit să o ducă la bun sfârșit și a intrat în coliziune cu un alt automobil. 

În urma accidentului, mai multe persoane din autoturismul care circula din sens opus au fost rănite ușor, dar bărbatul, pasager în mașina cetățeanului portughez, a decedat. 

”În intervalul aprilie 2016 și până la data de 24 septembrie 2016, inculpatul a condus în mod repetat, pe drumurile publice din municipiul Aiud pe traseul și retur (în șase rânduri) și  pe ruta Aiud– Lopadea Nouă și retur – în alte cinci zile, autoturismul marca Renault Megane, fără a poseda permis  de conducere.

La data de 24 septembrie 2016, în jurul orei 08.30 , inculpatul a condus același autoturism plecând din municipiul Aiud până în localitatea Lopadea Nouă unde a efectuat lucrări la un panou electric. Cu el l-a luat și pe vecinul său, persoana vătămată, în jurul orei 17.30 inculpatul consumând băuturi alcoolice la persoana unde efectuase lucrarea  – 1,5 l bere cu alcool.

În jurul orei 19.30, deși consumase băuturi alcoolice și nu poseda permis de conducere, inculpatul a plecat din Lopadea Nouă conducând  același autoturism, cu intenția de a se întoarce la domiciliul din municipiul Aiud, locul dreapta față fiind ocupat de persoana vătămată.

În afara localității Lopadea Nouă, pe o porțiune de drum semnalizată cu indicatoare de interzicere a depășirii, inculpatul a depășit o autoutilitară și apoi a intrat în depășirea unui alt autovehicul marca Skoda, pe care nu a reușit să-l depășească. Ca urmare, a intrat în coliziune cu autoturismul marca Opel, care circula din sens opus, în rampă.

În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală ușoară pasagerilor în autoturismul Opel –  care nu au formulat plângere penală prealabilă – și decesul numitului Ș.V.A.

Au fost prelevate mostre biologice de sânge inculpatului, rezultând valori ale alcoolemiei de 0,70g ‰ la ora 20.30 și de 0,55 g ‰  la cea de-a doua mostră”, se arată în motivarea instanței din Aiud. 

De reținut este faptul că, pe tot parcursul procesului, inculpatul responsabil de accident și de moartea bărbatului ”a avut o poziție sinceră, constantă, manifestând regretul față de urmarea infracțiunii săvârșite”, se mai arată în motivare. 

Victima ar fi suferit de mai multe probleme de sănătate, iar bărbatul care a provocat accidentul l-a ajutat în diverse momente ale vieții, ba chiar între ei s-a legat și o relație de prietenie.

 ”De asemenea, după nefericitul eveniment și inclusiv după decesul victimei, inculpatul a rămas în apropierea familiei pentru a-și oferi sprijinul fizic, moral și financiar, motiv pentru care arată că este oportun de a fi calificate și interpretate acțiunile sale, ca fiind unele ce țin de o bună conduită, morală și socială, acesta fiind profund afectat de finalitate”, se mai arată motivarea instanței din Aiud. 

Pentru faptele sale. bărbatul a fost condamnat, în data de 26 iulie, la 3 ani de închisoare cu suspendare, de către Judecătoria Aiud. 

 (…) condamnă inculpatul M.D.S.P.H., la următoarele pedepse: – pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă (…) pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere în formă continuată (11 acte materiale), (…)  contopeşte pedepsele de mai sus, aplică cea mai grea dintre pedepse, anume pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare pe care o sporeşte cu 1/3 din a doua pedeapsă (6 luni), inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare. (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen., începând cu data rămânerii definitive a prezentei sentinţe”, se arată în decizia Judecătoriei Aiud. 

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax