Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pedeapsă cu închisoarea pentru cei care publică fotografii nud fără consimțământul persoanei în cauză. PROIECT, la Senat

Publicat

m

Cetățenii care distribuie sau publică fără consimțământ imagini intime ale unei persone ar putea să fie pedepsiți cu închisoarea, de la 3 luni la 2 ani, potrivit unui proiect de lege înregistrat la Senat. Inițiativa legislativă a primit recent aviz favorabil de la Consiliul Legislativ.

Inițiatorii proiectului pentru completarea art. 226 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal susțin, în expunerea de motive, că noua infracțiune este deja pedepsită în alte țări europene, iar la noi s-au petrecut astfel de cazuri și s-a constatat că persoana care a comis această faptă nu a putut fi pedepsită în niciun fel.

Fapta unei persoane care distribuie, fără consimțământ, imagini intime, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, prevede noul act normativ. Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Imaginile intime sunt considerate imagini cu caracter de nuditate ale unei persoane identificate sau identificabile sau în care persoana este implicată într-un act sexual.

Propunerea include pornografia din răzbunare ca faptă penală în cadrul articolului 226 din Codul Penal – Violarea vieții private.

Potrivit proiectului, divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane identificate sau identificabile după informațiile furnizate, fără consimțământul persoanei înfățișate, de natură să provoace acesteia o suferință psihică sau o știrbire a imaginii sale, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Conform documentului, acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Prin imagine intimă se înțelege orice reproducere, indiferent de suport, a imaginii unei persoane nude, care își expune total sau parțial organele genitale, anusul sau zona pubică sau, în cazul femeilor, sânii, ori care este implicată într-un raport sexual sau act sexual.

„Nu constituie infracțiune fapta săvârşită:

(a) dacă a fost necesară pentru prevenirea, surprinderea sau dovedirea săvârșirii unei infracțiuni;

(b) dacă a fost autorizată, în cazuri temeinic justificate, de către un organ judiciar în cursul unor proceduri judiciare”, mai prevede proiectul.

sursa: senat.ro, legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax