Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pedeapsă cu închisoarea și amendă pentru tulburarea liniștii publice. Raportul admis la Senat, mai blând decât varianta ”Bode”

Publicat

Tuburarea liniștii publice va putea fi pedepsită cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă. Comisia juridică a Senatului a întocmit, marţi, raport favorabil la proiectul de modificare a Codului Penal.

Varianta inițială, susținută de ministrul de Interne Lucian Bode prevedea o pedeapsă cu închisoare de la 1 an la 5 ani, pentru aceeași faptă, dar a fost intens criticată în spațiul public și văzută ca o măsură anti-proteste.

Pedeapsă pentru tulburarea liniștii publice: Ce spune proiectul de modificare a Codului Penal

„Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor, tulbură ordinea şi liniştea publică, se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani”, preciza articolul amendat, care a fost modificat la cuantumul amintit.

Practic, în varianta de la Senat se păstrează actualele norme din lege.

Atenție: dacă fapta este comisă „de o persoană înarmată, care are asupra sa un obiect periculos sau care este însoţită de un câine considerat periculos potrivit legii, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal va fi dezbătută în plenul Senatului, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată.

Modificarea Codului Penal în sensul măririi pedepsei pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, în varianta Bode, a fost criticată de organizațiile neguvernamentale pentru că ar da posibilitatea autorităților să folosească împotriva protestarilor măsuri mai dure.

Schimbările preconizate sunt văzute drept o îngrădire a libertății de întrunire și de exprimare

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax