Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pedeapsa pentru viol, similară celei pentru crimă: De la 10 ani la închisoare pe viață. PROIECT la Senat

Publicat

Penitenciarul Aiud

Pedeapsa pentru viol ar putea deveni similară celei pentru crimă, dacă un proiect legislativ inițiat de un deputat va fi votat de Parlament. Documentul înregistrat la Senat prevede modificarea Codului penal, astfel încât pedeapsa pentru viol să crească, aceasta plecând de la 10 ani de închisoare și ajungând la detenția pe viață dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei.

Propunerea legislativă pentru modificarea articolelor 218 şi 219 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 22 februarie.

Potrivit inițiatorului, deputatul Tudor Ciuhodaru, în România au loc anual peste 2.500 de violuri. Conform statisticilor Poliției Române, un viol are loc la fiecare patru ore. Deputatul explică că deși statisticile oficiale indică o creștere a numărului de infracțiuni de viol, noul Cod Penal, intrat în vigoare la 1 februarie 2014, prevede pedepse mai blânde pentru autori decât precedentul cod.

„Actuala lege validează ideea conform căreia violul este o acțiune minoră și nu descurajează producerea unor astfel de fapte abominabile și nici nu asigură protecția victimei”, mai susține inițiatorul, în expunerea de motive.

Potrivit acestuia, Iașul și Vasluiul ocupă primele două locuri ca număr de dosare legate de abuzurile sexuale. „Numărul de infracțiuni reale comise este mult mai mare decât cele raportate pentru că victima alege adesea să nu depună plângere la poliție sau parchet, ori procurorii nu formulează întotdeauna o acuzație pentru că nu întotdeauna există probele necesare pentru a dovedi afirmațiile victimei”, mai susține inițiatorul.

„Concret, sunt modificate articolele 218 și 219 din legea nr. 286/2009 privind Codul penal astfel încât pedeapsa cu închisoare pentru raportul sexual, actul sexual anal sau oral cu o persoană, săvârșit prin constrângere, punere în imposibilitatea de a se apăra, ori de a-și exprima voința sau profitând de această stare crește, ajungând să fie cuprinsă între 10 și 20 de ani.

Pedeapsa este detențiune pe viață sau închisoare de la 15 la 25 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi atunci când sunt înregistrate circumstanțe agravante: victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului; victima este rudă în linie directă, frate sau soră; victima nu a împlinit vârsta de 16 ani; fapta a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice; fapta a avut ca urmare vătămarea corporală; fapta a fost săvârșită de două sau mai multe persoane împreună.

Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este detențiune pe viață și interzicerea exercitării unor drepturi”, se precizează în expunerea de motive.

În cazul acestui proiect, camera decizională este Camera Deputaților.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax