Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pedepse cu închisoarea majorate pentru cei care agresează pădurarii și personalul silvic. Proiect legislativ, adoptat de Senat

Publicat

Senatul a adoptat luni, 6 septembrie, un proiect legislativ ce prevede pedepse cu închisoarea majorate pentru cei ce agresează pădurarii și personalul silvic aflat în desfășurarea atribuțiilor de serviciu. 

În prezent, Codul Penal prevede pedepse majorate cu jumătate doar pentru cei care agresează polițiști și jandarmi.

Proiectul de lege prevede completarea categoriilor de personal cu referire la care legiuitorul a incriminat limite superioare ale pedepselor, pentru omor, actele de agresiune / sau amenințare săvârșite asupra acestora, în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin adăugarea personalului silvic (infracțiunea de “Ultraj – în forma prevăzută și pedepsită de art. 257 alin. (4) din Codul penal).

Potrivit inițiatorului, ministrul Mediului, Tanczos Barna, proiectul este motivat în primul rând de intensificarea fără precedent a cazurilor de agresiuni fizice / psihice, îndreptate împotriva personalului silvic care își face doar datoria, prin îndeplinirea în mod corespunzător a atribuțiilor de serviciu, pentru apărarea integrității fondului forestier național.

„Astfel, în ultimii ani, apărând pădurea, 6 pădurari au fost omorâți, iar peste 700 de pădurari, tehnicieni și ingineri silvici au fost atacați de infractorii surpriniși în timp ce tăiau ilegal sau sustrageau material lemnos, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (mașini, locuințe, anexe gospodărești, etc.).

Mai mult, numai în primul trimestru al anului 2021, la nivelul administratorului fondului forestier proprietate publică a statului, s-au produs 5 noi cazuri de ultraj îndreptate împotriva personalului silvic, unele dintre el fiind soldate cu vătămări corporale care au necesitat numeroase zile de îngrijiri medicale”, se precizează în expunerea de motive.

Potrivit Codului Penal amenințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârșite împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

Săvârșirea unei infracțiuni împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

Cu aceeași pedeapsă se sancționează faptele comise în condițiile alin. (2), dacă privesc un membru de familie al funcționarului public.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax