Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pedepse cu închisoarea majorate pentru cei care agresează pădurarii și personalul silvic. Proiect legislativ, adoptat de Senat

Publicat

Senatul a adoptat luni, 6 septembrie, un proiect legislativ ce prevede pedepse cu închisoarea majorate pentru cei ce agresează pădurarii și personalul silvic aflat în desfășurarea atribuțiilor de serviciu. 

În prezent, Codul Penal prevede pedepse majorate cu jumătate doar pentru cei care agresează polițiști și jandarmi.

Proiectul de lege prevede completarea categoriilor de personal cu referire la care legiuitorul a incriminat limite superioare ale pedepselor, pentru omor, actele de agresiune / sau amenințare săvârșite asupra acestora, în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin adăugarea personalului silvic (infracțiunea de “Ultraj – în forma prevăzută și pedepsită de art. 257 alin. (4) din Codul penal).

Potrivit inițiatorului, ministrul Mediului, Tanczos Barna, proiectul este motivat în primul rând de intensificarea fără precedent a cazurilor de agresiuni fizice / psihice, îndreptate împotriva personalului silvic care își face doar datoria, prin îndeplinirea în mod corespunzător a atribuțiilor de serviciu, pentru apărarea integrității fondului forestier național.

„Astfel, în ultimii ani, apărând pădurea, 6 pădurari au fost omorâți, iar peste 700 de pădurari, tehnicieni și ingineri silvici au fost atacați de infractorii surpriniși în timp ce tăiau ilegal sau sustrageau material lemnos, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (mașini, locuințe, anexe gospodărești, etc.).

Mai mult, numai în primul trimestru al anului 2021, la nivelul administratorului fondului forestier proprietate publică a statului, s-au produs 5 noi cazuri de ultraj îndreptate împotriva personalului silvic, unele dintre el fiind soldate cu vătămări corporale care au necesitat numeroase zile de îngrijiri medicale”, se precizează în expunerea de motive.

Potrivit Codului Penal amenințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârșite împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

Săvârșirea unei infracțiuni împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

Cu aceeași pedeapsă se sancționează faptele comise în condițiile alin. (2), dacă privesc un membru de familie al funcționarului public.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Un român care a comis mai multe tâlhării în Germania, arestat preventiv pentru a fi extrădat. Proces la Curtea de Apel Alba Iulia

Publicat

Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au admis arestarea provizorie pentru 15 zile, pe numele unui bărbat căutat de autoritățile din Germania. 

Anchetatorii din Germania cer extrădarea bărbatului din Sibiu, pentru a-l ancheta în mai multe cazuri de tâlhărie, tâlhării comise în zona unor locuințe de blocuri din Nurnberg. 

Bărbatul a fost arestat preventiv în data de 16 septembrie, iar apoi va fi extradat către Germania.

Potrivit reprezentaților Curții de Apel Alba Iulia, bărbatul alături de o altă persoană ar fi comis mai multe tâlhării. Mai exact, ar fi intrat în apartamente, înarmați cu spray-uri paralizante și cuțite și ar fi furat ce le-a căzut la mână.

La un moment dat într-un apartament în care au intrat, se aflau oameni în casă, pe care i-au amenințat cu armele din dotare. Printre lucrurile furate se află un portofel cu câțiva euro în el, o pereche de căști și suma de 100 de euro.

În data de 28 septembrie se va judeca mandatul de extrădare, pe rolul Curții de Apel Alba Iulia.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Construcția noului mall din Alba Iulia. Guvernul cere de la primărie terenul pentru a putea fi mutate liniile de înaltă tensiune

Publicat

Încă un pas spre construcția noului mall din Alba Iulia. Una dintre cele mai mari probleme, cea a mutării liniilor de înaltă tensiune din zonă se apropie de rezolvare.

Guvernul a cerut Consiliului Local Alba Iulia să adopte o hotărâre prin care să cedeze mai multe terenuri către domeniul public al statului.

Terenurile trebuie să ajungă în administrarea Transelectrica SA, potrivit unei note aflate miercuri în mapa Guvernului.

Primarul Gabriel Pleșa spune că va fi nevoie de adoptarea unei hotărâri de consiliu local, după solicitarea Guvernului.

”Este o investiție așteptată de albaiulieni, care va transforma aceea zonă gri, într-o zonă frumos aranjată urbanistic” a spus primarul Gabriel Pleșa.

Compania urmează să realizeze o deviere a liniilor aeriene de energie electrică pe ruta Mintia – Alba Iulia – Șugag și Cluj Florești – Alba Iulia – Gâlceag, operațiune necesară pentru continuarea lucrărilor la noul mall, aflat în construcție.

Construcția noului mall din Alba Iulia, blocată de relocarea liniilor de înaltă tensiune

Solicitarea Guvernului către Primăria Alba Iulia are în vedere modificarea traseului unor linii electrice pentru construcția viitorului mall.

Citește și: Construcția noului MALL din Alba Iulia blocată de relocarea liniilor electrice de înaltă tensiune. Proiectul, în Consiliul Local

Relocarea liniilor electrice de înaltă tensiune care trec peste terenul pe care se construiește noul mall din Alba Iulia reprezintă principala cauză de întârziere a lucrărilor.

  • ”NOTĂ privind aprobarea transmiterii de către Guvern, prin Secretariatul General al Guvernului, a unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind  trecerea imobilelor înscrise în Cărţile funciare nr. 115947, nr. 116084 şi nr. 116345 Alba Iulia din domeniul public al Municipiului Alba Iulia în domeniul public al Statului şi darea în administrarea Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice ,,Transelectrica” S.A., în vederea realizării obiectivului de investiţii ,,deviere linie aeriană de energie electrică LEA 220kV d.c. Mintia – Alba Iulia / Alba Iulia – Şugag, LEA 220kV d.c. Cluj Floreşti – Alba Iulia/ Alba Iulia – Gâlceag” – se arată într-un document al Guvernului.

La începutul lunii septembrie, lucrările pe șantierul aflat pe malul râului Ampoi au avansat pe latura nord-estică a centrului comercial.

În zona respectivă urmează să fie deschis un hipermarket, dar și magazine de electronice/electrocasnice și fashion.

”Dezvoltarea centrului comercial și devierea liniilor electrice este oportună având în vedere faptul că va duce la implementarea unui traseu al liniilor electrice mai apropiat de râul Ampoi, restrângând culoarul de protecție în raport cu proprietățile private aflate în zona centrului comercial, ceea ce va permite folosirea fără restricții a unor suprafețe care în prezent nu pot fi folosite sau au întrebuințări limitate”, se mai arată într-o hotărâre a Consiliului Local Alba Iulia.

Vezi Deschiderea noului mall din Alba Iulia, AMÂNATĂ. Cel mai mare centru comercial din județ urma să fie finalizat până în decembrie

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Jumbo deschide un hipermagazin la Sibiu, lângă autostradă, până la sfârșitul anului. Lucrările sunt în toi

Publicat

Locuitorii județului Alba vor avea o nouă destinație de cumpărături, la Sibiu. Retailerul grec Jumbo va deschide anul acesta un hipermagazin de 15.000 de metri pătrați la Sibiu și intenționează să inaugureze încă două locații în România, în 2023.

Lucrările de construcție a magazinului sunt în toi, potrivit imaginilor publicate de Ora de Sibiu, iar compania a anunțat că se va deschide până la finalul acestui an.

Hipermagazinul se construiește pe platforma Prima Shopping Center, în apropiere de Hornbach și de accesul la autostrada A1. Hipermarketul din Sibiu va avea o suprafață de 14.000 de metri pătrați.

Jumbo, la 40 minute de Alba Iulia

Amplasarea noului hipermarchet este facilă și pentru locuitorii din Alba Iulia și Sebeș. Fiind amplasat la nici 300 de metri de bretelele de intrare/ ieșire din A1, clienții din Alba Iulia vor putea ajunge în maxim 40 minute la noul hipermarket din Sibiu.

Jumbo, 14 magazine în Romania

Jumbo deține 80 de magazine fizice, în Grecia (52), România (14), Bulgaria (9) și Cipru (5), precum și două magazine online. Retailerul de jucării și decorațiuni este prezent, prin intermediul unor parteneriate cu companii locale, și în Macedonia, Albania, Serbia, Kosovo, Bosnia și Muntenegru.

Jumbo a înregistrat un profit brut de 98,3 milioane de euro (107,4 milioane de dolari) în România în 2021, comparativ cu 84,4 milioane de euro cu un an mai devreme.

Vânzările retailerului din România s-au ridicat la 182 de milioane de lei în 2021, față de 170,1 milioane de lei în anul anterior.

Vânzările Jumbo în România au reprezentat aproximativ 22% din cifra de afaceri a grupului în perioada menționată, astfel că piața din România a generat 24,51% din câștigurile sale totale înainte de impozite, rezultate financiare și de investiții.

La sfârșitul anului 2021, Jumbo avea 1.384 de angajați în 15 hipermagazine din România. Compania opera 81 de magazine în Grecia, Cipru, Bulgaria și România și două magazine online, în Grecia și Cipru, la sfârșitul anului 2021.

Alături de IKEA, Jumbo este unul dintre cei mai apreciați retaileri în România, datorită numărului mare de produse și a prețurilor rezonabile.

Foto: Ora de Sibiu

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Guvernul face primul pas spre reforma teritorială a României: localitățile se pot asocia în consorții administrative

Publicat

Guvernul Ciucă a adoptat în ședința de guvern de miercuri un proiect de lege care face primul pas spre reforma teritorial-administrativă.

Proiectul face posibilă înființarea așa-numitelor consorții administrative care presupune asocierea voluntară dintre două sau mai multe localități învecinate.

Primăriile se vor putea asocia pentru a dezvolta proiecte în comun, cum ar fi dezvoltarea rețelelor de utilități sau transportul public.

Această modificare a fost asumată de România prin PNRR și se află în prezent în dezbatere publică.

Două sau mai multe comune ori orașe care au în componența lor localități rurale, învecinate au dreptul ca, în limitele competenței autorităților lor deliberative și executive, să coopereze și să se asocieze, în condițiile legii, în consorții administrative, în scopul îmbunătățirii eficienței serviciilor publice, creșterii eficacității implementării investițiilor sau pentru eficientizarea utilizării resurselor umane specializate pentru atingerea intereselor colectivităților locale” – articol din lege.

Potrivit G4Media, aceste consorții administrative nu vor avea personalitate juridică.

Administrațiile locale au mai încercat asemenea asocieri, chiar în lipsa unei asemenea legi. Spre exemplu, două localități din Alba s-au asociat pentru a realiza împreună un drum, iar rezultatul a fost surprinzător.

Foto: Cătălin Cădan

Este vorba despre Ciugud și Sântimbru. Drumul realizat are o lungime de aproximativ 4,5 kilometri și străbate o pădure, înainte de satul Dumitra.

Pentru finanțarea lucrărilor, cele două administrații au folosit Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ciugud-Sântimbru, care a obținut o finanțare europeană.

FOTO: Harta rezultatelor la alegerile parlamentare din România

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax