Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pedepse cu închisoarea pentru incitarea la violență, ură sau discriminare pe criterii de avere, apartenență politică sau rasă

Publicat

Senat
Senatorii au adoptat, luni, un proiect iniţiat de Guvern care vizează combaterea unor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal.Potrivit Agerpres, proiectul a fost adoptat cu un amendament care prevede că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA ori pentru alte criterii de acelaşi fel, considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.Amendamentul, propus de Ministerul Justiţiei şi însuşit de senatorul USR PLUS Simona Spătaru, modifică art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal din proiectul iniţiat de Guvern şi urmăreşte transpunerea articolului 1 alineatul (1) litera a) din Decizia-cadru 2008/913/JAI a Consiliului din 28 noiembrie 2008 privind combaterea unor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal.Conform expunerii de motive, acest demers are în vedere „procedura declanşată de Comisia Europeană, precum şi deficienţele semnalate de aceasta, ce impun luarea măsurilor necesare pentru punerea legislaţiei naţionale în acord cu prevederile menţionate, astfel încât să se asigure transpunerea corectă a prevederilor acesteia”.

Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect legislativ.

Anul trecut Comisia Europeană a transmis autorităților române o scrisoare de punere în întârziere, prin care comunică faptul că după examinarea măsurilor de transpunere, consideră că România nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul art. 1 alin. (1) lit. a) din decizia-cadru.

Acest articol are următorul cuprins:

Articolul 1. Infracțiuni de natură rasistă și xenofobă

(1) Fiecare stat membru ia măsurile necesare pentru a se asigura că faptele menționate în continuare, săvârșite cu intenție, sunt pedepsibile: a) instigarea publică la violență sau la ură împotriva unui grup de persoane sau a unui membru al unui astfel de grup definit pe criterii de rasă, culoare, religie, descendență sau origine națională sau etnică (…).

Deficiențele legii penale invocate de către Comisia Europeană au în vedere faptul că legislația națională incriminează instigarea publică la ură sau la discriminare împotriva unui grup de persoane, fără a se referi în mod expres și la instigarea împotriva unui membru al respectivului grup de persoane.

Comisia a apreciat că reglementarea națională limitează incriminarea instigării la violență la situațiile în care o persoană incită public la comiterea unei infracțiuni specifice.

În aceste condiții Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea articolului 369 din Codul penal, prin introducerea prevederii exprese ca subiect pasiv al infracțiunii de incitare la ură sau discriminare a oricărei persoane care face parte dintr-o anumită categorie, cât și a referirii exprese la incitarea publică la violență ca modalitate de comitere a faptei. Proiectul a ajuns acum la Senat și a fost votat

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax