Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pedepse mai dure pentru traficanții de droguri. Legea ”2 mai”, aprobată la Senat

Publicat

Penitenciarul Aiud

Un proiect de lege ce prevede pedepse mai dure pentru traficul de droguri a fost adoptat luni de Senat.

Efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani.

Este un amendament la proiectul iniţiat de parlamentarii liberali privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi a operaţiunilor cu produse cu efecte psihoactive.

Proiectul a fost adoptat cu 90 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 14 abţineri.

Propunerea legislativă completează Legea nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. De asemenea, modifică Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.

Ministrul Justiției: toți traficanții de droguri de mare risc vor sta la închisoare

„Este o lege care ne asigură pe toţi că traficanţii de droguri de mare risc vor sta în închisoare, acolo unde le este locul. (…)

Producţia şi traficul de droguri rămân cea mai mare afacere criminală din Uniunea Europeană, motiv pentru care această iniţiativă legislativă prevede două lucruri esenţiale”, a transmis, în plen, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, în calitate de iniţiator.

Pedeapsa cu suspendare pentru unele infracțiuni, eliminată

Potrivit ministrului, legea elimină posibilitatea suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc.

De asemenea, crește de la doi la şapte ani, la trei la 10 ani, pedepsele pentru anumite fapte de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

”Pe scurt, va trebui să găsim pârghii prin care să stopăm sau să reducem, în măsura posibilului, traficul de droguri, care generează o mulţime de bani în economia subterană. (…) Bătălia nu e uşoară, va trebui să acţionăm pe toate palierele, de la prevenţie la pedeapsă, însă am încredere că măcar această categorie a traficanţilor de droguri de mare risc va sta mai bine în închisoare ca urmare a votului dumneavoastră”, a spus ministrul.

Aproape 50% dintre cei condamnați pentru trafic de droguri nu fac închisoare

Anul trecut, 810 inculpaţi au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de trafic de droguri. Aroximativ 47% dintre ei nu fac închisoare, deşi sunt condamnaţi, a precizat Gorghiu.

Aceasta a mai informat că, în primele zece luni ale acestui an, au fost înregistrate 10.780 de dosare care au ca obiect drogurile, faţă de anul trecut, când, în aceeaşi perioadă, s-au înregistrat 8.484 de dosare.

Critici

Senatoarea Simona Spătaru a criticat proiectul, acuzând Guvernul că „eşuează” în încercarea de a aduce în Parlament propuneri pentru a-i apăra pe tineri de consumul de droguri.

„Au trecut câteva luni de la tragedia de la 2 Mai şi Guvernul eşuează să aducă pe masa Parlamentului propuneri pentru prevenţie, pentru a apăra tinerii de consumul de droguri.

Reamintesc faptul că CSAT a spus acum o lună de zile că consumul de droguri în şcoli este un risc la adresa siguranţei naţionale. Oare noi parlamentarii înţelegem acest lucru? Cu siguranţă USR înţelege acest lucru şi, de aceea, USR va invitat astăzi la o dezbatere serioasă şi nu la un vot pe repede înainte.

Nu evitaţi tragediile, mărim pedepsele în două articole penibile din lege. Nimic nu se rezolvă, de la doi la şapte ani, la trei la 10 ani.

Trebuiau să fie măsuri concrete, prin care prevenirea consumului de droguri să fie abordată de lege. (…)

Aş accentua că se generează morţi prin traficul de droguri şi asta trebuie să evitaţi în primul rând şi lucrul acesta nu-l faceţi nici cu această propunere PNL şi nici cu următoarele, pe care urmează să le aduceţi în Parlament”, a susţinut Spătaru.

Proiectul, adoptat cu amendamente

Proiectul a fost adoptat cu două amendamente referitoare la înăsprirea pedepselor pentru efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

  • „Fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”, prevede unul dintre acestea.

Conform altei modificări la proiectul de act normativ, adoptată de comisia raportoare:

  • „Fapta persoanei care, cu intenţie, efectuează fără drept operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect, potrivit Agerpres.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mark

    luni, 20.11.2023 at 21:44

    The definition of retarded = doing the same thing, multiple times and expecting a different result. This government is Retarded. So many countries have adopted this law, yet nothing changed. Do you know why? There is ALWAYS someone there to pick up where the last person left off. This will only further the strain of the budget (raise taxes to pay for the incarcerated) and force the issue even further in the shadows. No, there should be help for these people. Certain drugs like marijuana should not be a „high risk” drug for instance. Punish hard the people selling praf and acids etc. but with this law, there will be many „good” people destroyed over what is legal in many countries. Retarded..this entire approach to the drug war. It’s circa 1985 United States „war on drugs” This has been tried and failed on an epic level. Google it yourself, if you don’t believe. (I know, cause I was living there at age 17 and saw 1st hand) but you can google or bing 😉👍

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax