Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pedepse mai mari cu închisoarea pentru îndemnul la consumul de droguri. Ce prevede un proiect propus de MAI

Publicat

Persoanele care îndeamnă la consumul ilicit de droguri de mare risc ar putea primi pedepse de până la 5 ani de închisoare. Aceleași pedepse le riscă și cei care fac publicitate unor produse care „pretind în mod credibil” că produc efecte similare drogurilor. 

Ministerul Afacerilor Interne a organizat joi, 16 noiembrie, o dezbatere publică referitoare la un proiect de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi substanţe cu efecte psihoactive.

Potrivit proiectului, îndemnul unei persoane la consumul ilicit de droguri de risc, prin orice mijloace, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani, ceea ce reprezintă o creştere a pedepsei minime care este în prezent de şase luni de detenţie, scrie Agerpres.

În cazul drogurilor de mare risc, pedeapsa cu închisoarea va fi de la 1 la 5 ani, la fel ca şi în cazul publicităţii făcute oricăror produse „pretinzând în mod credibil că prin consum acestea produc efecte similare drogurilor”.

În plus, se introduce ca circumstanţă agravantă a traficului de droguri comiterea faptei „în locurile în care se află în desfăşurare adunări publice sau manifestări cultural-sportive, în locurile special amenajate pentru distracţie ori agrement”, pe lângă prevederile actuale de trafic într-o instituţie sau unitate medicală, de învăţământ, militară, într-un loc de detenţie, centru de asistenţă socială, de reeducare sau într-o instituţie medical-educativă, în locuri în care elevii, studenţii şi tinerii desfăşoară activităţi educative, sportive, sociale, precum şi în apropierea acestor locuri şi instituţii.

Pedepse „la jumate” pentru „turnători”, în anumite situații

De asemenea, se doreşte modificarea legii în cazul traficanţilor care furnizează informaţii despre comiterea altor infracţiuni legate de traficul de droguri. În prezent aceştia beneficiază de reducerea la jumătate a pedepselor.

Astfel, noile prevederi vor indica reducerea până la jumătate a pedepselor dacă informaţiile furnizate au caracter determinant în aflarea adevărului şi conduc la indisponibilizarea în vederea confiscării/distrugerii a unor cantităţi mai mari de droguri sau similare cu cele care fac obiectul faptei sale ori conduc la recuperarea unor sume de bani, valori sau orice alte bunuri dobândite prin valorificarea unor cantităţi mai mari de droguri sau similare cu cele care fac obiectul faptelor sale.

Iniţiatorii modificărilor atrag atenţia că, „în prezent, o persoană prinsă în flagrant având asupra sa 1.000 kilograme de cocaină ce denunţă o persoană ce a făcut trafic de droguri cu 5 grame de cocaină beneficiază de reducerea la jumătate a pedepsei, organul judiciar fiind obligat să adopte această măsură”.

De asemenea, se doreşte ca în cazul infracţiunilor de trafic de droguri să fie obligatorie confiscarea specială a vehiculului în care au fost descoperite droguri de risc sau care a fost folosit în orice mod pentru săvârşirea faptei, indiferent de cantitatea de droguri de risc ce face obiectul infracţiunii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax