Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pedepse mai mari pentru traficanții de droguri, dar și pentru cei care le cultivă pentru consum propriu. Inițiativă legislativă

Publicat

Parlamentarii propun modificarea legislației privind prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri, prin majorarea pedepselor aplicate în domeniu.

Astfel, un proiect pentru modificarea Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri a fost înregistrat pentru dezbatere în 29 iunie, la Camera Deputaților, la două zile după ce a fost adoptat de către Senat.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la PNL, între care și deputatul de Alba, Florin Roman, înăsprirea legislației în acest domeniu, a pedepselor mai ales pentru cei care sunt traficanți de droguri, este absolut necesară.

„Simptomele dependenței de droguri diferă în funcție de drogurile consumate și, de obicei, afectează individul pe toate planurile. Cauzele pentru care oamenii devin dependenți de droguri sunt multiple, și au de-a face atât cu factori ce influențează din exterior, dar care se leagă de obicei de o nevoie intrinseacă a individului care alege să consume droguri.

Între acestea, cele mai frecvente sunt:

  • curiozitatea – o persoană încearcă drogul din dorința de a-și satisface o curiozitate cu privire la un lucru despre care a auzit
  • presiunea grupului – în anturaj există alți consumatori de droguri care influențează prin presiune sistematică decizia de a consuma a celor care nu au făcut-o deja
  • mediul familial disfuncțional – în familia dependentului de droguri, unul sau ambii părinți sunt la rândul lor dependenți
  • traumele din trecut – nevoia celui care ajunge să consume de a-și reprima anumite dureri din trecut, care de multe ori au de-a face cu abuzuri ce îi stârnesc sentimente de vinovăție, rușine, neputință, de eșec, sentimente cărora nu le poate face față natural, motiv pentru care apelează la un surogat, și anume drogurile, pentru a „evada din realitate” și pentru a-și suprima durearea

Indiferent de cauză, dependentul de droguri este o persoană care este prinsă emoțional și fizic de droguri și a cărui viață este centrată în jurul obținerii acestor droguri. Dependența îl afectează pe toate planurile: fizic, emoțional, socio-profesional și spiritual”, explică inițiatorii, în expunerea de motive.

Cum se vor majora pedepsele pentru cultivarea, cumpărarea, deținerea și traficul de droguri

Proiectul ajuns la Senat prevede majorarea pedepselor în domeniul traficului și consumului de droguri, astfel:

  • Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi. În prezent, pentru aceste fapte legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
  • Dacă aceste fapte au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea unor drepturi. În prezent, pedeapsa aplicabilă în această situație este între 5 și 12 ani.
  • Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani. În prezent, pentru aceste fapte legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă.
  • Punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi. Pentru aceste fapte legea actuală prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

sursa: cdep.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax