Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Pedepse până la 3 ani închisoare pentru cei care instalează ilegal sisteme de supraveghere video. Ce prevede legea

Publicat


Inspectoratul de Poliție Județean Alba transmite că desfășoară o campanie de informare pentru prevenirea săvârșirii de infracțiuni și contravenții, ca urmare a instalării, întreținerii și utilizării sistemelor de supraveghere video, cu încălcarea prevederilor legale specifice. Legea în acest domeniu prevede pedepse de până la 3 ani închisoare sau amendă.

În urma unei analize efectuată la nivelul Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba a rezultat că, în ultima perioadă de timp, au fost înregistrate mai multe infracțiuni, prevăzute de Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurile, valorilor și protecția persoanelor, generate de nerespectarea obligativității, prevăzută de acest act normativ, ca sistemele de supraveghere video să fie instalate doar de persoane care sunt licențiate de către Inspectoratul General al Poliției Române, în domeniul sistemelor de securitate.

În perioada 1 septembrie – 15 decembrie, Inspectoratul de Poliție Județean Alba desfășoară o campanie de informare publică cu privire la aspectele legislative aplicabile acestui domeniu de activitate.

Potrivit Art. 27 pct. 5 din Legea nr. 333 din 8 iulie 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, prin sistem de alarmare împotriva efracţiei se înţelege ansamblul de echipamente electronice care poate fi compus din centrală de comandă şi semnalizare optică şi acustică, detectoare, butoane şi pedale de panică, control de acces şi televiziune cu circuit închis cu posibilităţi de înregistrare şi stocare a imaginilor şi datelor, transmite IPJ Alba.

Persoanele fizice sau juridice pot desfăşura activităţi de proiectare, instalare, modificare sau întreţinere a componentelor sau sistemelor de alarmare împotriva efracţiei, numai pe baza licenţei eliberate de Inspectoratul General al Poliţiei Române, prelungită la fiecare 3 ani, şi cu avizul prealabil al Serviciului Român de Informaţii, eliberat în termen de 30 de zile.

În vederea obţinerii licenţei de funcţionare pentru a desfăşura activităţi de proiectare, instalare, modificare sau întreţinere a sistemelor de alarmare împotriva efracţiei, reprezentantul legal al societăţii trebuie să depună la inspectoratul de poliţie judeţean sau la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, după caz, pe raza căruia societatea îşi are sediul social, pe bază de opis documentele prevăzute pe site-ul www.politiaromana.ro / Unităţi Centrale / Directia de Ordine Publică/ Serviciul Sisteme de Securitate Private/ Licențiere Societății Tehnice.

Licenţierea persoanelor fizice autorizate în baza actelor normative care stabilesc organizarea şi desfăşurarea unor activităţi economice de către persoane fizice se realizează similar ca la societăţile comerciale.

Modelele de  documente privind activitatea poliţiei în domeniul sistemelor de securitate private se găsesc pe site-ul https://ab.politiaromana.ro/utile/documente-eliberări-acte/modele-documente-privind-activitatea-serviciului-de-ordine-publica.

Potrivit Art. 56 din același act normativ, ”desfăşurarea în scop comercial de activităţi de pază sau protecţie, de proiectare, producere, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarmă împotriva efracţiei sau a componentelor acestora fără atestat ori fără licenţă de funcţionare prevăzută de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, mai transmite IPJ Alba.

Reamintim că, în special în ultima perioadă, imaginile înregistrate pe camere video au dus la identificarea unor infractori periculoși. De notorietate sunt cazurile de răpiri sau crime mediatizate recent, printre care cele de la Gura Șuții, Dâmbovița (cazul fetei de 11 ani ucise și suspectul cetățean olandez) sau Caracal (dispariția Alexandrei și Luizei).


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pamfil

    sâmbătă, 28.09.2019 la 23:11

    Toate fosilele comuniste isi fac legi proprii ca si mizeria aia de lege de asa zisa Analiza Risc de Securitate Fizica. Cel mai mare abuz… adica vi tu, la mine in firma, proaspat pensionat intre 45 si 50 de ani, vi sa faci poze, sa vezi cam ce am eu prin firma ca sa-mi dai contra cost niste hartii fara valoare. De fapt aduni informatii ca sa dai ponturi cui trebuie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Zilele cu cea mai mare poluare a aerului din Alba Iulia, analizate cu o aplicație a The NY Times. Statusul orașului: periculos

Publicat

Cea mai mare poluare a aerului din Alba Iulia, în perioada 2016 – 2019, a fost înregistrată anul trecut. În două zile din lunile mai și noiembrie, valorile particulelor în suspensie (PM 2.5) într-o singură oră au fost de peste 30 de ori mai mari decât limita maximă admisă pentru întreaga zi.  Cotidianul american The […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 100 de unitați de alimentație publică din Alba verificate și amenzi date de inspectorii DSVSA

Publicat

comercianti piata

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au verificat, în perioada 28 noiembrie – 5 decembrie, un număr de 135 de unități de alimentație publică, cu scopul prevenirii toxiinfecțiilor alimentare. Au fost controlate unități de alimentație publică care desfășoară activități în domenii precum fabricarea pâinii, procesării laptelui, procesării cărnii, comerț cu amănuntul, fabricarea prăjiturilor, a […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ping-pong cu sporurile pentru proiecte europene, în Primăria Alba Iulia. Cum au ajuns directorii să primească bani în plus

Publicat

primaria alba iulia

Viceprimarul cu atribuții de primar din Alba Iulia, Voicu Paul, a intenționat reducerea sporurilor salariale pentru lucrul în proiecte europene, pentru personalul Direcției Programe, adică exact pentru acei angajați ai instituției care lucrau în domeniu. În schimb, categorii întregi de subordonați de-ai săi urmau să primească venituri majorate, în funcție de numărul de ore alocate […]

Citește mai departe
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Balul Bobocilor la Colegiul Militar din Alba Iulia: 14 boboci s-au luptat pentru titlul de Miss și Mister

Publicat

balul bobocilor cilegiu militar

La Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” a avut loc joi, 5 decembrie, „Balul Bobocilor 2019”. Evenimentul a fost organizat, ca în fiecare an, de colectivul claselor a XI-a. Organizatorii au decis ca tema balului să fie „Orient Express” iar fiecare pereche înscrisă în concurs a reprezentat o țară traversată de celebrul tren. 14 boboci s-au […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate