Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Pedepse până la 3 ani închisoare pentru cei care instalează ilegal sisteme de supraveghere video. Ce prevede legea

Publicat


Inspectoratul de Poliție Județean Alba transmite că desfășoară o campanie de informare pentru prevenirea săvârșirii de infracțiuni și contravenții, ca urmare a instalării, întreținerii și utilizării sistemelor de supraveghere video, cu încălcarea prevederilor legale specifice. Legea în acest domeniu prevede pedepse de până la 3 ani închisoare sau amendă.

În urma unei analize efectuată la nivelul Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba a rezultat că, în ultima perioadă de timp, au fost înregistrate mai multe infracțiuni, prevăzute de Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurile, valorilor și protecția persoanelor, generate de nerespectarea obligativității, prevăzută de acest act normativ, ca sistemele de supraveghere video să fie instalate doar de persoane care sunt licențiate de către Inspectoratul General al Poliției Române, în domeniul sistemelor de securitate.

În perioada 1 septembrie – 15 decembrie, Inspectoratul de Poliție Județean Alba desfășoară o campanie de informare publică cu privire la aspectele legislative aplicabile acestui domeniu de activitate.

Potrivit Art. 27 pct. 5 din Legea nr. 333 din 8 iulie 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, prin sistem de alarmare împotriva efracţiei se înţelege ansamblul de echipamente electronice care poate fi compus din centrală de comandă şi semnalizare optică şi acustică, detectoare, butoane şi pedale de panică, control de acces şi televiziune cu circuit închis cu posibilităţi de înregistrare şi stocare a imaginilor şi datelor, transmite IPJ Alba.

Persoanele fizice sau juridice pot desfăşura activităţi de proiectare, instalare, modificare sau întreţinere a componentelor sau sistemelor de alarmare împotriva efracţiei, numai pe baza licenţei eliberate de Inspectoratul General al Poliţiei Române, prelungită la fiecare 3 ani, şi cu avizul prealabil al Serviciului Român de Informaţii, eliberat în termen de 30 de zile.

În vederea obţinerii licenţei de funcţionare pentru a desfăşura activităţi de proiectare, instalare, modificare sau întreţinere a sistemelor de alarmare împotriva efracţiei, reprezentantul legal al societăţii trebuie să depună la inspectoratul de poliţie judeţean sau la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, după caz, pe raza căruia societatea îşi are sediul social, pe bază de opis documentele prevăzute pe site-ul www.politiaromana.ro / Unităţi Centrale / Directia de Ordine Publică/ Serviciul Sisteme de Securitate Private/ Licențiere Societății Tehnice.

Licenţierea persoanelor fizice autorizate în baza actelor normative care stabilesc organizarea şi desfăşurarea unor activităţi economice de către persoane fizice se realizează similar ca la societăţile comerciale.

Modelele de  documente privind activitatea poliţiei în domeniul sistemelor de securitate private se găsesc pe site-ul https://ab.politiaromana.ro/utile/documente-eliberări-acte/modele-documente-privind-activitatea-serviciului-de-ordine-publica.

Potrivit Art. 56 din același act normativ, ”desfăşurarea în scop comercial de activităţi de pază sau protecţie, de proiectare, producere, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarmă împotriva efracţiei sau a componentelor acestora fără atestat ori fără licenţă de funcţionare prevăzută de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, mai transmite IPJ Alba.

Reamintim că, în special în ultima perioadă, imaginile înregistrate pe camere video au dus la identificarea unor infractori periculoși. De notorietate sunt cazurile de răpiri sau crime mediatizate recent, printre care cele de la Gura Șuții, Dâmbovița (cazul fetei de 11 ani ucise și suspectul cetățean olandez) sau Caracal (dispariția Alexandrei și Luizei).


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pamfil

    sâmbătă, 28.09.2019 la 23:11

    Toate fosilele comuniste isi fac legi proprii ca si mizeria aia de lege de asa zisa Analiza Risc de Securitate Fizica. Cel mai mare abuz… adica vi tu, la mine in firma, proaspat pensionat intre 45 si 50 de ani, vi sa faci poze, sa vezi cam ce am eu prin firma ca sa-mi dai contra cost niste hartii fara valoare. De fapt aduni informatii ca sa dai ponturi cui trebuie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Oficial MFP: Prețurile diferite față de UE la carburanți nu sunt determinate de nivelul taxelor

Publicat

scumpiri

În România ponderea taxelor în prețurile finale ale benzinei fără plumb și motorinei sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, susține Attila Gyorgy, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), răspunzând unei interpelări adresate de un deputat. „Astfel, la benzina fără plumb această pondere reprezintă 54% din prețurile finale, iar la nivelul […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ÎNTRE CHIN ȘI AMIN, filmul dedicat fenomenului Pitești, în care joacă Kira Hagi, va fi proiectat la Alba Iulia

Publicat

ÎNTRE CHIN ȘI AMIN, primul film artistic având ca temă Experimentul Pitești, unul dintre cele mai teribile experimente de reeducare prin tortură din istoria modernă, va fi difuzat marți, 22 octombrie, ora 18, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia. În film joacă și Kira Hagi, fiica lui Gheorghe Hagi. Acesta s-a arătat […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Pădurarul care apare în ancheta RECORDER, snopit în bătaie după apariția reportajului

Publicat

Răzvan Cenușă, pădurarul din comuna Moldoviţa, judeţul Suceava, care a avut curajul să apară într-un reportaj realizat de jurnaliştii de la Recorder, în care se arată cum se fură legal din pădurile Bucovinei, a fost snopit în bătaie după difuzarea materialului.  Informația a fost făcută publică de activistul de mediu Tiberiu Boşutar pe site-ul său, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

REVOLTĂTOR: Voluntarii care refăceau locuința unei familii sărmane din Gorj, reclamați de vecinii invidioși

Publicat

Mai mulți localnici din satul Bobu (Gorj) au depus reclamații contra voluntarilor veniți să refacă locuința unei familii sărace. Sătenii s-au plâns la primărie că sunt deranjați de zgomotul produs, iar unii săteni chiar îi înjurau pe voluntari atunci când treceau prin fața casei, scrie publicația locală igj.ro. Sătenii s-au plâns la primărie că sunt deranjați […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate