Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Fapte prescrise pentru doi falsificatori de documente, judecați la Curtea de Apel Alba, într-un dosar cu pensionări ilegale

Publicat


casa de pensii alba

Doi bărbați condamnați de Judecătoria Câmpeni la câte 4 ani de închisoare cu executare, pentru înșelăciune, au scăpat de pedeapsă la Curtea de Apel Alba Iulia.

În urma sentinței date de către judecătorii din Câmpeni, procurorii de pe lângă instanța menționată, dar și bărbații implicați în dosar au făcut apel.

Mai exact, procurorii au solicitat încetarea procesului penal față de inculpați, deoarece a intervenit prescripția răspunderii penale, ca efect al Deciziei nr. 297 din 26 aprilie 2018 a Curții Constituționale, lucru care s-a și întâmplat.

Ioan Harambaşa (63 de ani), alături de Gruie Lingurar (83 de ani) au fost cercetați și condamnați pentru mai multe fapte care s-au petrecut în perioada 2006-2010.

18 persoane au apelat la cei doi bărbați, pentru a le întocmi acte din care să reiasă că au fost angajate în Asociaţia Intercooperatistă Oţelu Roşu – Sector Exploatare Zăvoi, acte cu care s-au prezentat la Casa Județeană de Pensii Alba, pentru a se înscrie la pensie.

Cei doi bărbați au întocmit acte de vechime în muncă, respectiv carnete de muncă și/sau adeverințe/confirmări, în conținutul cărora au fost inserate date potrivit cărora persoanele care au apelat la aceștia au lucrat la unitatea mai sus menționată.

Prima condamnare a venit pentru cei doi, în data de 17 octombrie 2018. Pe lângă cei doi, un alt bărbat judecat în dosar, Iosif P., a fost achitat pentru instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

CITEȘTE ȘI: Au înșelat Casa de Pensii Alba și au luat pensii ilegale. Falsificatori de acte condamnați la închisoare cu executare

În urma apelului făcut de către Parchet, dar și de către inculpați, magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia au dispus încetarea procesului penal, deoarece termenul de prescripție pentru faptele acestora este de 5 ani, termen care a fost atins.

Motivarea instanței

”Prin Decizia nr. 297 din 26 aprilie 2018 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 155 alin. 1 C.pen., a fost admisă excepția de neconstituționalitate și s-a constatat că soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză”, din cuprinsul dispozițiilor art. 155 alin. 1 din Codul penal, este neconstituțional.

În lipsa definirii cauzelor de întrerupere a prescripției, instanța este obligată să aplice dispozițiile referitoare la prescripția răspunderii penale prevăzută de art. 154 C.pen., cu atât mai mult cu cât instanța penală nu poate aplica legea prin analogie ori să suplinească lipsa unei reglementări penale exprese, privind cauzele întreruperii prescripției și, pe cale de consecință, în mod arbitrar, să prelungească termenul de prescripție generală.

În cauză, pentru infracțiunile săvârșite de inculpați și enumerate mai sus, termenul de prescripție a răspunderii penale este de 5 ani, deoarece legea nouă prevede pentru această infracțiune pedeapsa închisorii mai mare de 1 an, dar care nu depășește 5 ani, fiind incidente dispozițiile art. 155 alin. 1 lit. d C.pen.

Raportat la cele de mai sus, ca efect al prescripției răspunderii penale, în cauză sunt incidente dispozițiile art. 16 alin. 1 lit. f C. pr. pen. și pe cale de consecință , instanța va dispune încetarea procesului penal pentru infracțiunile care întrunesc condițiile de tipicitate, iar criticile parchetului și inculpaților sunt întemeiate în aceste limite”, se arată în motivarea instanței superioare din Alba Iulia, motivare disponibilă pe portalul rolli.ro

Singura pedeapsă pentru cei cei trei bărbați a venit pe partea civilă a procesului, în care au fost obligați la plata unei sume către Casa Județeană de Pensii Alba.

”Obligă în solidar pe inculpaţii P. Iosif, Harambaşa Ioan şi Lingurar Gruie la plata sumei de 32364 lei la care se adaugă dobânzile legale calculate până la plata integrală a sumei către partea civilă Casa Judeţeană de Pensii Alba. Obligă în solidar pe inculpaţii Harambaşa Ioan şi Lingurar Gruie la plata sumei de 25091 lei la care se adaugă dobânzile legale calculate până la plata integrală a sumei către partea civilă Casa Judeţeană de Pensii Alba” se arată în decizia pe scurt a Curții de Apel Alba Iulia.

Decizia este definitivă.

 

 

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Aliin

  sâmbătă, 15.06.2019 la 08:50

  Pedepsele nu se prescriu ! Doar faptele .

  • moderatorul de serviciu

   sâmbătă, 15.06.2019 la 08:57

   corectat, multumim

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CUGIR

Ce pedeapsă a primit un tânăr din Cugir, care a amenințat cu moartea bătaia și mutilarea un agent de poliție

Publicat

politie

Un tânăr de 19 ani, din Cugir, a fost condamnat la 7 luni de închisoare cu amânare, după ce a amenințat cu moarte, bătăia și cu mutilarea un agent de poliție.  Fapta s-a petrecut în data de 6 octombrie a anului 2018. Atunci agentul de poliție S.Ș. a intrevenit pe o stradă din municipiu, fiind […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Peste 18.300 de lei, pensia medie pentru magistrați. Câte pensii de serviciu se plătesc în România

Publicat

Peste 3.800 de persoane beneficiau de pensii de serviciu, la finalul lunii iulie 2019, în baza Legii 303/2004, privind statulul procurorilor şi judecătorilor. Pensia medie în cazul acestor beneficiari era de 18.315 lei, din care 17.143 de lei cotă suportată din bugetul de stat, informează Mediafax. În total, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

PROGRAM Zilele Municipiului Sebeș. Concerte, momente artistice, spectacol de lasere și artificii, între 22 și 25 august

Publicat

Locuitorii din Sebeș dar și turiștii aflați în municipiu la sfârșitul aceste săptămâni sunt invitați la un adevărat maraton al distracției. În perioada 22 – 25 august, cu ocazia Zilelor Municipiului Sebeș 2019, în Parcul Arini dar și în localitate Petrești vor avea loc concerte, expoziții, târguri, prezentări, animații pentru copii și multe alte surprize. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un fost elev al Colegiului Militar din Alba Iulia, pilot de elicopter. Va pleca în prima sa misiune internațională, în Mali

Publicat

sebastian

Un fost elev al Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia și-a îndeplinit visul. Sebastian Oniga este pilot de elicopter şi va pleca în prima sa misiune internaţională. Tânărul locotenent a știut de când avea 13 ani că își dorește să fie militar. Drept urmare a urmat cursurile Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” din […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate