Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pedepsele pentru participarea la o încăierare, majorate. Câți ani de închisoare riscă cei care se iau la bătaie

Publicat

Cei care participă la o încăierare riscă închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă, potrivit unei legi intrată recent în vigoare, care modifică și completează Codul penal. Până recent, sancțiunea prevăzută era închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă.

Legea nr. 248/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal a intrat în vigoare la 24 iulie 2023.

Ce prevede legea în cazul unei încăierări

Potrivit Codului penal, dacă în cursul încăierării s-a cauzat o vătămare corporală uneia sau mai multor persoane și nu se cunoaște care dintre participanți a produs urmările, se aplică tuturor pedeapsa închisorii de la unu la 5 ani, cu excepția victimei.

Când prin fapta săvârșită s-a cauzat moartea unei persoane, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani, iar dacă s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

Nu se pedepsește cel care a fost prins în încăierare împotriva voinței sale sau care a încercat să-i despartă pe alții.

Tulburarea ordinii și liniștii publice

Legea recent intrată în vigoare aduce noutăți referitoare și la tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Astfel, fapta persoanei care, în public, prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Fapta persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.

Dacă fapta prevăzută anterior este comisă de o persoană care are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax