Contacteaza-ne si pe
Publicitate

AIUD

Penitenciarul Aiud: Cuțite, instalații de produs alcool și aparate de tatuat, confiscate de la deținuți

Publicat

camera penitenciar, inchisoare, aiud

În spatele gratiilor, există o lume cunoscută doar de persoanele private de libertate și de angajații penitenciarelor. O lume dură, în care supraviețuirea fizică și mentală este prioritară, iar respectul printre deținuți se câștigă greu. Dacă pentru o persoană din afara unui penitenciar o tigară reprezintă doar un simplu viciu, în centrele de detenție, țigara reprezintă principala „monedă” de schimb.

Pentru a se face remarcați printre colegii de celulă, unii deținuți încearcă să facă rost de obiecte interzise în penitenciar, care în spatele gratiilor valorează enorm, fie că vorbim despre telefoane mobile, cartele SIM, aparate de tatuat sau droguri.

În anul 2018, angajații Penitenciarului de Maximă Sigranță din Aiud au confiscat, în urma unor controale de rutină sau inopinate, peste 70 de obiecte interzise în penitenciar.

Obiectele confiscate fie au fost introduse ilegal de către rudele deținuților, fie au fost confecționate artizanal de către cei încarcerați în penitenciar.

Surprinzător, un banal fierbător este un dispozitiv de mare ajutor pentru deținuți. Pentru confecționarea sa este nevoie doar de un cablu cu ștecher, la care sunt atașate 2 lame de ras sau o furculiță conectată la 2 cabluri.

La Penitenciarul Aiud au fost confiscate 26 de fierbătoare artizanale în anul 2018.

Chiar dacă au la dispoziție o bibliotecă, deținuții de la Aiud preferă să se informeze în format digital.

Telefoanele mobile sunt cele mai căutate și valoroase obiecte introduse ilegal într-un penitenciar, iar prețul lor poate ajunge chiar la câteva sute de euro sau cartoane întregi de țigări.

Pentru a comunica cu persoanele din afara penitenciarului, deținuții au primit ilegal de la rude și prieteni mai multe dispozitive de comunicare. Angajații Penitenciarului Aiud au confiscat doar 2 telefoane mobile, 3 smartwatch-uri, 2 handsfree-uri și cabluri de date.

Pentru a rămâne ”la zi” cu ultimele hituri muzicale, asupra unui deținut a fost găsit și un mp3 player.

Revenind la lucruri mai serioase, în anul 2018 au fost confiscate de la deținuți 18 cuțite confecționate artizanal.

Simbolurile și tatuajele au o semnificație puternică în spatele gratiilor, iar tatuatorii, dacă pot face rost de un aparatat de tatuat, pot face bani frumoși în penitenciar. În 2018 au fost confiscate la Aiud două aparate de tatuat.

Pentru că timpul trece greu în închisoare și un pahar de alcool te poate binedispune, unii deținuți de la Aiud au încercat să își producă singuri băuturi alcoolice. Angajații penitenciarului au confiscat o instalație artizanală de producere a alcoolului.

Chiar și într-un penitenciar de maximă siguranță pot ”apărea” droguri. În cursul anului curent la Aiud au fost confiscate 19 pastile susceptibile de a fi substanțe psihotrope.

 

 

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Cutremur în Vrancea, produs la adâncimea de 150 de kilometri. S-a resimțit în mai multe orașe

Publicat

c

Un seism cu magnitudinea 4 a avut loc miercuri seară, la ora 22:41, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, potrivit INFP. Datele cutremurului: a avut o magnitudine de 4 și s-a produs la adâncimea de 150 de kilometri. Inițial fusese evaluat la o magnitudine de 4,1 și a fost localizat la o adâncime de 114 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Studiu: Femeile au mai puţine şanse de supravieţuire în cazul unui stop cardiac

Publicat

stop-cardiac-femei

Femeile care suferă un stop cardiac în afara unităţilor de îngrijiri medicale au mai puţine şanse de a fi resuscitate de martori şi de supravieţuire în comparaţie cu bărbaţii, sugerează un nou studiu citat marţi de Press Association. Cercetarea, publicată în European Heart Journal, a identificat inechităţi în ceea ce priveşte modul în care sunt […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ŞTIREA TA: Şase cai frumoşi, „la păscut” în parcarea unui supermarket din Alba Iulia

Publicat

cai parcare supermarket

O vizită la cumpărături în zona de supermarketuri de la ieşirea din oraşul Alba Iulia spre Miceşti poate aduce şi surprize celor grăbiţi să ajungă cu produsele achiziţionate acasă. Şi şoferii aflaţi în trafic pot întâlni „obstacole mobile” neaşteptate. Vorbim despre patrupedele care circulă libere pe trotuare, şosea sau în apropierea carosabilului la Alba Iulia. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO ŞTIREA TA: Curcubeu superb pe cerul oraşului Alba Iulia. Imagini inedite, după ploaia de miercuri

Publicat

curcubeu

Un curcubeu superb a putut fi observat după ploaia de miercuri după-amiaza pe cer, la câțiva kilometri de Alba Iulia, spre Drâmbar. O coloană de culori puternice a putut fi admirată minute în șir de la mare distanță. Mai mulți cititori Alba24 au fost martorii acestui eveniment și ne-au trimis fotografii. UPDATE: Cititori Alba24 au […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate