Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pensia pentru limită de vârstă: Categoriile de persoane care se pot pensiona în 2016 și condițiile prevăzute de lege

Publicat

casa de pensii oameni În sistemul de stat, principala categorie de pensie acordată este pensia pentru limită de vârstă. Pentru a o obţine cetăţenii trebuie să îndeplinească două condiţii de bază, respectiv  atingerea vârstei standard de pensionare şi efectuarea stagiului minim de cotizare, ambele fiind calculate în funcţie de data naşterii.

Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, persoanele care îndeplinesc la data pensionării condiţiile de vârstă şi de stagiu necesare potrivit legislaţiei în vigoare au dreptul să primească pensia pentru limită de vârstă.

„Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare sau în specialitate, după caz, prevăzute de prezenta lege”, se precizează în actul normativ.

În momentul de faţă, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei. Iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani, în timp ce stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, indiferent de sex. Totuşi, deoarece atingerea vârstei standard de pensionare şi a stagiilor se face prin eşalonare, unele femei încă pot ieşi la pensie mai devreme de-atât.

Având în vedere că vârsta standard de pensionare, stagiul minim şi cel maxim de cotizare sunt calculate în funcţie de data naşterii, din Legea nr. 263/2010 putem afla ce persoane pot obţine în 2016 pensia pentru limită de vârstă.

Astfel, în cazul bărbaților:

Vârsta standard de pensionare împlinită: 65 de ani

Stagiul minim de cotizare realizat: 15 ani

Stagiul complet de cotizare realizat: 35 de ani

În cazul femeilor:

– între lunile ianuarie – martie 2016:

Vârsta standard de pensionare împlinită: 60 de ani şi 3 luni

Stagiul minim de cotizare realizat: 15 ani

Stagiul complet de cotizare realizat: 30 de ani şi 3 luni

– între lunile mai – iulie 2016

Vârsta standard de pensionare împlinită: 60 de ani şi 4 luni

Stagiul minim de cotizare realizat: 15 ani

Stagiul complet de cotizare realizat: 30 de ani şi 4 luni

– între lunile septembrie – noiembrie 2016

Vârsta standard de pensionare împlinită: 60 de ani şi 5 luni

Stagiul minim de cotizare realizat: 15 ani

Stagiul complet de cotizare realizat: 30 de ani şi 5 luni

Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare şi care au muncit în condiţii dificile (precum grupa I de muncă, condiţii deosebite sau condiţii speciale) se pot bucura de reduceri ale vârstei standard de pensionare. De exemplu, o perioadă de zece ani de stagiu de cotizare în condiţii deosebite aduce o reducere a vârstei standard de pensionare de doi ani, în timp ce o perioadă de şase ani de stagiu de cotizare în grupa I de muncă, o reducere de trei ani.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax