Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pensie de serviciu pentru grefieri, la împlinirea vârstei standard de pensionare. Legea a fost adoptată de Senat, for decizional

Publicat

Grefierii vor beneficia de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare. Senatul a adoptat luni legea, în calitate de for decizional.

Actul normativ acordă dreptul grefierilor şi celorlalte categorii de personal cu funcţii de specialitate în cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea şi al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice

 • la pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare.

Condiții pentru beneficiari

Aceștia trebuie să aibă o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate.

Pensia va fi în cuantum de 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 luni consecutive de activitate.

Aceste detalii sunt prevăzute de un amendament la proiectul iniţiat de Guvern, care vizează statutul categoriilor profesionale menţionate.

Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Motivarea inițiatorilor

Potrivit senatorului PNL Cristian Ţâgârlaş şi senatoarei PSD Laura Mihaela Moagher, prin acest amendament nu va fi creată o nouă categorie de pensie specială.

„Proiectul de act normativ nu creează categorii noi de pensii speciale sau noi beneficiari ai acestui drept, respectând astfel obligaţiile asumate de România prin PNRR.

Astfel, în ceea ce îi priveşte pe grefieri şi celelalte categorii de personal cu funcţii de specialitate în cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea şi al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, beneficiari ai pensiei de serviciu,

 • textele de lege referitoare la acordarea acestui drept sunt în acord cu cele reţinute de Curtea Constituţională, dar şi cu obligaţiile asumate de România în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (Jalonul 215 din PNRR prevede că nu va fi creată nicio nouă categorie de pensie specială)”, motivează iniţiatorii amendamentului.

Pensie pentru vechime între 20 și 25 de ani

Conform unui alt amendament admis, de pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare, şi personalul cu o vechime în specialitate între 20 şi 25 de ani.

În acest caz, cuantumul pensiei este micşorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte din vechimea în specialitate integrală.

O altă modificare la proiectul de act normativ prevede că „poate fi numită în funcţia de grefier judiciar persoana care îndeplineşte, pe lângă condiţiile prevăzute de lege, şi următoarele condiţii:

 • are o vechime de cel puţin trei ani în funcţia de grefier de şedinţă, de grefier principal sau de grefier cu studii superioare juridice, indiferent de instanţă sau parchet”.

Proiectul privind statutul grefierilor şi al altor categorii de personal care ocupă funcţii de specialitate în cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea şi al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, potrivit Agerpres.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. dolfi

  luni, 11.12.2023 at 22:16

  no acum terminati cu greva si mergeti inapoi „la munca”. Si rugati-va sa fie destui imigranti asiatici sa va plateasca pensiile.
  Si totusi, nu va bazati ca mai prindeti pensia. Intr-o forma sau alta, AI-ul va va lua locul. Ala nu oboseste, nu mananca, nu doarme, nu are nevoie de salar, sporuri si nici de… pensie, doar de electricitate si.. internet.

  Un domeniu de viitor: psihoterapeut pentru inteligenta artificiala

 2. Xyz

  marți, 12.12.2023 at 04:52

  Bravooo…..suntem unici in lume la „pensii speciale”. Nu va e rusine sa adoptati legi „dupa ureche”? „SPECIALII”SA TREACA LA MUNCA PANA LA 65 DE ANI…ASA CA TOTI ROMANII..! ROMANIA ESTE O TARA „BANANIERA”???? IESITI TOTI ROMANII IN STRADA SA DAM JOS „DICTATURA SPECIALILOR” PENTRU CA NIMENI NU TREBUUE SA TINA IN CARCA O SLEAHTA DE IMBUIBATI CARE VOR PENSII FARA CONTRIBUTIVITATE… SUNTEM UNICI IN LUME! JOS DICTATURA!

 3. Pamfil

  marți, 12.12.2023 at 08:44

  puteti sa-i ziceti cum vreti voi. dar daca nu este o pensie bazata pe contributivitate, este un furtisag de pe munca celor corecti care-si platesc taxele la zi.

  Si daca tot o primiti din banii nostri, consider ca este o investitie in voi. Asa ca mi se pare perfect normal ca voi sa fiti donatori la transplantul de organe. Din timpul vietii!

  Daca unul din cei nespeciali are nevoie de un rinichi, ne uitam frumos in baza de date si va chemam la recoltat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax